Nieuws
Het project “Hergebruikt Isolatieglas”, uitgevoerd door de Hogeschool van Amsterdam (HvA) in samenwerking met diverse partners uit de glas- en bouwsector, is genomineerd voor de prestigieuze RAAK-Award 2024. Het project richtte zich op het ontwikkelen van circulaire strategieën om verouderd isolatieglas te hergebruiken in nieuw HR++-glas, en biedt een veelbelovende oplossing voor de verduurzaming van de bouwsector.
Vanuit Europa is een nieuwe richtlijn aangekondigd: NIS2. Een flink aantal bedrijven moet volgens deze wet verplicht maatregelen nemen op het vlak van digitale veiligheid. Het ziet ernaar uit dat deze wet vanaf medio 2025 van kracht zal worden. In dit webinar gaat het specifiek over bestuurdersaansprakelijkheid in relatie tot NIS2. Het webinar is een initiatief van MKB Nederland, EY en Samen Digitaal Veilig.
Bouwend Nederland werkt samen met andere partijen aan ontwerpprincipes voor netbewust bouwen. Deze principes helpen bij het kiezen en ontwerpen van het energiesysteem in een nieuwbouwwijk. De aanpak is gericht op het ondersteunen van de woningbouwambitie van 1 miljoen nieuwe woningen tot 2030, zonder dat dit bijdraagt aan extra belasting van het elektriciteitsnet.
“In de stad Amsterdam alleen hebben we al voor de komende tweehonderd jaar werk aan de infrastructuur. Denk maar aan al die bruggen, wegen en kades die onderhouden, vervangen of gerenoveerd moeten worden.” Aan het woord is Ivo van Oosterhout, directeur Techniek en Technologie bij het ROC van Amsterdam. Hij is dan ook verheugd dat vanaf januari 2025 de nieuwe MBO-opleiding Grond- Weg- en Waterbouw start in de hoofdstad. “Dit is het resultaat van een goede publiek-private samenwerking. Alle betrokken partijen hebben de noodzaak gezien om goede vakmensen op te leiden in de stad.”
Op uitnodiging van de VVD-fractie in Gelderland kwamen verschillende provinciale en lokale politici samen met experts uit de praktijk om te praten over de knelpunten in de woningbouw. Speciale gasten waren Peter de Groot, Tweede Kamerlid voor de VVD en woordvoerder op onder andere het woningbouwdossier, en Friso de Zeeuw, ervaringsdeskundige op het gebied van onder meer gebiedsontwikkelingen vanuit diverse (bestuurlijke) functies.
Met veel enthousiasme kunnen we mededelen dat Strukton weer lid wordt van onze branchevereniging vanaf 1 januari 2025. "Wij helpen graag mee om onze branche beter zichtbaar te maken en te laten zien welke impact wij als bouwsector kunnen maken in de energietransitie, klimaatdoelstellingen, innovatie en technologie."
Op 11 november 2024 heeft het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) zijn Notitie Kostenindexering Ondergrondse Infra 2024-2025 opgeleverd. Deze kostenindexering is besproken met en geaccepteerd door Bouwend Nederland, Evides en Stedin. Evides, Stedin en ZiggoVodafone en ‘hun’ aannemers passen het EIB-Kostenindexeringsmodel als sinds 2021 toe in hun contracten. Het model leent zich goed voor een veel bredere toepassing in de sector ondergrondse infra voor energie, water en data.
Innovatie en vooruitgang binnen de infrastructuursector zijn onmisbaar voor de toekomst. Dit werd krachtig benadrukt tijdens de 9e editie van de Infra Innovatie Marktdag op 21 oktober 2024, die dit jaar in het teken stond van het thema 'Van 1990 naar 2030, van visie naar ACTIE!'. Traditiegetrouw georganiseerd door de leden van het InnovatieAtelier; de drie noordelijke provincies, de waterschappen Fryslan, Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest, NLIngenieurs, Platform WOW en Bouwend Nederland.
Op donderdag 14 november organiseren het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Belastingdienst twee webinars over zzp en schijnzelfstandigheid.
Op donderdagmiddag 28 november organiseert het KAN platform haar jaarlijkse KAN Congres, samen met de partners van Congres Natuurlijk! Bouwend Nederland is één van de initiatiefnemers van KAN (Klimaatadaptief Bouwen met de Natuur) Bouwen, dat als doel heeft om klimaatadaptief en natuurinclusief bouwen te stimuleren en kennis te delen.
De Veiligheidsladder stond donderdag 7 november centraal bij de bijeenkomst van de contactgroep KAM Regio Oost. Orly Polak, schrijfster van het boek ‘Samen klimmen op de Veiligheidsladder naar trede 3’, gaf de deelnemers veel nuttige tips en handvatten voor een goede veiligheidscultuur.
Alweer bijna een week geleden vond het projectbezoek van Y-ONG aan een project van Gasunie en Heijmans, Warmtelinq, plaats. Warmtelinq is ontwikkeld door Gasunie en transporteert warmte van Rotterdam naar Den Haag en Leiden. Warmtelinq transporteert warmte naar 120.000 woning equivalenten waarbij een jaarlijkse reductie qua uitstoot wordt gerealiseerd van 180.000 ton co2.
Word vandaag nog lid!
Samen met 4.500 leden sta je sterker en kun je profiteren van exclusieve ledenvoordelen.