Gebr. van der Veekens wil samenwerken aan toekomstbestendige infra
Zondag 20 april 2025
Duurzaam werken is al jaren de rode draad bij Gebr. van der Veekens uit Zaandam. Sinds 1951 is het familiebedrijf actief in de grond-, weg- en waterbouw in Noord-Holland, met een duidelijke focus op zorgvuldigheid in materiaalgebruik, samenwerking en uitvoering. Die visie sijpelt door tot in gesprekken met opdrachtgevers. Toen de provincie besloot anders naar aanbestedingen te kijken, sloot dat naadloos aan bij hun werkwijze. Hoe zorg je er samen voor dat de juiste aannemer op de juiste plek terechtkomt?
Vinus van der Veekens is directeur van Gebr. Van der Veekens. "Infra blijft decennia liggen of staan. We moeten zorgvuldig omgaan met materiaal, mensen en middelen." Het mkb-bedrijf is een voorstander van het voorop stellen van duurzaamheid, in zowel haar relaties als acties.
Gedragsverandering
"Wij zijn al heel vroeg begonnen met het duurzaam ontwikkelen, uitvoeren en beheren van onze projecten", aldus Vinus. "We zetten steeds kleine stapjes vooruit en soms ook wel eens onbewust of bedoeld een stap achteruit. Niet elke verandering is een verbetering maar dat bespreken we dan met elkaar. Verduurzamen is een lange termijntraject. Het levert niet altijd morgen resultaat op.” De directeur is van mening dat de gehele keten hierin zijn verantwoordelijkheid kan nemen. "Niet alleen de overheid, de opdrachtgever of de uitvoerende partij: de verandering is merkbaar voor het hele systeem. Dat vraagt om ander gedrag vanuit alle partijen. De overheid die andere regels instelt, de klant die accepteert dat het resultaat op een andere manier tot stand komt en het bedrijf dat op een andere manier te werk gaat." Vinus ziet deze gedragsverandering op de werkvloer van zijn bedrijf. "Voor elk niveau is de impact van verduurzaming anders. Voor de planner heeft het een andere betekenis dan voor de uitvoerder. De uitdaging is om alle niveaus weer met elkaar te integreren zodat het geheel werkt." Dat lukt, met stapjes, bij het infrabedrijf uit Zaandam. "De meerderheid van onze werknemers hebben dezelfde overtuiging en zijn georiënteerd op de wereld. Dankzij deze intrinsieke motivatie wordt vooruitgang in verduurzaming mogelijk."
Leiderschap van de provincie
Een ander onderwerp waarmee vooruitgang is geboekt, is de manier waarop de provincie Noord-Holland naar de markt kijkt bij de aanbesteding van projecten. In dit proces speelde Gebr. Van der Veekens een rol, al schrijft de directeur het behaalde resultaat toe aan het leiderschap van de provincie. "Sinds de infra 5-daagse op Terschelling een aantal jaar geleden, vinden de gesprekken op een andere manier plaats. Tijdens deze bijeenkomst is duidelijk door alle betrokkenen stelling genomen om het bestaande gedrag en denkwijze niet meer te accepteren. Het realistische besef dat dit een grote stap is en het begrip dat het niet snel of in één keer goed zal gaan is ook aanwezig. Dit jaar is duidelijk dat de provincie aan de slag gaat om de juiste match te maken bij de verschillende projecten. We zien overigens ook andere opdrachtgevers zoals waterschappen en gemeenten die op deze manier naar aanbesteding zijn gaan kijken. Dat is een mooie stap." Vinus besluit: "Als je echt wilt veranderen, moet je ook anders durven uit te vragen. Doe je dat niet, dan krijg je wat je gisteren ook kreeg."
Vinus is lid van de Klankbordgroep Leden Infra Klein
De Klankbordgroep Leden Infra Klein (KLIK) bestaat uit een vertegenwoordiging van mkb-leden die actief zijn in de GWW. De klankbordgroep behartigt de belangen van de achterban. Heb je een vraag, een dilemma, of wil je gewoon even sparren? Neem contact op met Lydia de Wit, de lokale infra-vertegenwoordiger.
Gerelateerd nieuws
Niet alle automobilisten zijn zich bij wegwerkzaamheden bewust van de risico’s van hun rijgedrag voor zichzelf en de wegwerkers. Tijdens de jaarlijkse Bewust Veilig-dag op 26 maart werd op meer dan 1000 locaties extra stilgestaan bij veiligheidsbewustzijn. Bij Verdegro, leverancier van botsabsorbeerders, verlichtings- en verkeersveiligheidssystemen gingen wegwerkers, in een PBM-vrije zone, in gesprek met de Vlaamse acteur en programmamaker Tom Waes. Hij raakte gewond op de Antwerpse ring toen hij inreed op een botsabsorbeerder.
De organisatie van de regiodag Noord-Holland had in meerdere opzichten geen betere dag kunnen prikken. Donderdag 10 april was zonovergoten, het Hembrugterrein is gelardeerd met historisch (bouw)besef en met maar liefst 119 aanwezigen die op een bomvol programma waren afgekomen: deze dag kon alleen maar een groot succes worden. Een terugblik.
"Twee jaar geleden besloten wij ons intern te laten bijscholen op het gebied van duurzaam bouwen en circulair ondernemen", vertelt Tjeu Clerkx, directeur van Bloem Infra uit het Midden-Limburgse Panheel. Het mkb-bedrijf is voortvarend bezig met deze thema's en merkt ook steeds vaker een vraag van opdrachtgevers om advies op dit gebied. "Vooral voor klimaatadaptieve maatregelen, zoals de aanleg van blauwe aders en infiltratievoorzieningen voor de afvoer van hemelwater, wordt in toenemende mate naar onze inzichten gevraagd." Hoe pakken ze dat aan?