Deelnemers ledengroep boren & bemalen actief samen aan de slag
Woensdag 16 april 2025
Binnen de vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer (vakgroep ONG) is er in 2024 gestart met focus op de ‘G’. In de praktijk betekent dit het organiseren, professionaliseren en profileren van de Ledengroep Boren en Bemalen, startende vanuit de activiteit bemalen. Er is contact gelegd met ruim 15-tal potentiële leden én er zijn een 4-tal bijeenkomsten in 2025 gepland. De bijeenkomst van 8 april is met 25 deelnemers druk bezocht waarbij actuele thema’s vanuit de speerpunten, markt & overheid, ketensamenwerking, personeel, techniek en veiligheid besproken. Lees verder om te lezen welke onderwerpen hen bezigen.
Aan de slag met….
De werkzaamheden van de ledengroep boren en bemalen vinden merendeel plaats in de bodem. Dat betekent dat werkzaamheden o.a. worden uitgevoerd volgens richtlijnen, protocollen en handreikingen van SIKB (Stichting Infrastructuur Kwaliteitsborging Bodembeheer). De afgelopen jaren hebben Guido van Tongeren en Drikus Kroeze een bijdrage geleverd aan de herziening van SIKB BRL 12.000 tijdelijke grondwaterbemaling.
De ontwerpversie 3.0 is gepubliceerd voor een openbare reactieronde. Reacties worden verzameld en gebundeld ingediend vanuit de vakgroep.
De leden zien dat retourbemaling een belangrijke oplossing kan zijn om te voldoen aan de eisen van de (Kader Richtlijn Water). Retourbemaling houdt in dat het onttrokken grondwater met een pompsysteem weer in de bodem wordt teruggebracht. Dit heeft vaak een dubbel doel: enerzijds vanuit milieukundig oogpunt en anderzijds om de effecten van grondwateronttrekking op de omgeving te beperken. Met retourbemaling verandert het grondwater in principe niet van kwaliteit en kwantiteit. In groepjes is er actief gediscussieerd over manieren om retourbemaling vaker toe te passen.
Door de inzet van machines bij de uitvoering en realisatie van bemalings- en boorwerkzaamheden is risico op graafschade aanwezig. Buiten dat je moet voldoen aan de Wet Wibon en CROW500 is het belangrijk om vanuit de praktijk invulling te geven aan begrippen als lokaliseren, waarbij de maaktolerantie van belang is én de vertaling naar 'werken als in een risico-gebied'. Hiermee geef je inhoud aan het begrip 'zorgvuldig grondroeren' bij boor- en bemalingswerkzaamheden. Allemaal begrippen die in de vorige bijeenkomst door RDI zijn toegelicht en nu vertaald moeten worden naar de praktijk.
In 2020 zijn de Algemene voorwaarden voor boor- en bemalingsactiviteiten geactualiseerd, omdat deze nog stamden vanuit de rechtsvoorgangers Bolegbo-VOK en niet meer pasten bij de stand der techniek. We zien door technische en administratieve ontwikkelingen dat actualisatie weer gewenst is. Tijdens het overleg zijn punten opgehaald ter verbetering.
Alternatieven voor diesel aangedreven voertuigen en machines vanuit duurzaam en veilig werken is ook een belangrijk onderwerp. Tijdens een gecombineerde presentatie door Bredenoord en PowerCrumbs is er kennis gemaakt met alternatieven en mogelijkheden die vandaag al kunnen én in ontwikkeling zijn.
Wil jij meer weten over een van bovenstaande punten, neem contact op met Hein-Bert Schurink of Yvonne de Rijck.
Gerelateerd nieuws
Zaterdag 21 juni gaan de bouwhekken weer open voor bezoekers aan de Dag van de Bouw. Een mooi moment om jouw werkzaamheden binnen de Ondergrondse Infra te laten zien aan het brede publiek. Vind je het leuker om juist jongeren enthousiast te maken voor onze sector? Doe dan mee aan de Onderwijsdag van de Bouw. Traditioneel de dag voorafgaand aan de Dag van de Bouw. Dit keer op vrijdag 20 juni. Nodig scholen in de buurt uit om een kijkje te nemen bij een interessant project en maak jongeren enthousiast voor de Ondergrondse Infra.
De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) publiceerde de graafschadecijfers in Nederland over 2024. Helaas moeten we constateren dat met gemiddeld 137 schades per dag, het aantal graafschades opnieuw hoog is. Elke schade betekent niet alleen kosten en overlast, maar ook risico’s voor veiligheid, bereikbaarheid en de betrouwbaarheid van netwerken. In een tijd waarin digitale connectiviteit en ondergrondse infrastructuur cruciaal zijn, kunnen we dit ons eigenlijk niet meer permitteren.
Ontwikkelingen en trends in de maatschappij en openbare ruimte kunnen een (on)veilig gevoel geven tijdens werkzaamheden. Werken aan netwerken is veel zichtbaarder (één op de drie straten gaat open bij de aanleg van kabels), mensen worden mondiger en individueler en willen niet wachten. Onbegrip en daarmee irritatie nemen toe wat kan leiden tot agressie.