1. Home
  2. Nieuws
  3. Bijeenkomst toekomstbestendig bouwen in brabant mid west

Bijeenkomst toekomstbestendig bouwen in Brabant Mid-West

Vrijdag 18 april 2025

Energiecampus Breda organiseerde samen met Afdeling Brabant Mid-West, Breda Circulair en Cirkelstad Baronie op 9 april een bijeenkomst over Toekomstbestendig bouwen. Het thema dit keer was bouwen met biobased materialen.

Inspiratie- en ontmoetingsplek

Energiecampus Breda wil in de toekomst een inpsiratie- en ontmoetingsplek zijn voor iedereen die in Breda en omgeving zich bezighoudt met duurzaam bouwen in de breedste zin van het woord. Het omvat de hele transitie naar een wereld van meer duurzaam en toekomstbestendig bouwen, waaronder ook de energietransitie, de circulaire transitie en de transitie naar het gebruik van biobased materialen. Door hun huisvesting in het gebouw van BouwSchool Breda aan de Biesdonkweg is er voldoende mogelijkheid om permanent of voor events demo-opstellingen van (bouw)technische innovatieve technieken te presenteren.

Op 9 april maakte ruim 100 belangstellenden nader kennis met de Energiecampus en projectleider John van Straten. Het publiek bestond uit onder andere uit bouwers, installateurs, onderwijs, architecten en corporaties. De bijeenkomst werd voorafgegaan door een reguliere bijeenkomst van Cirkelstad Baronie. 

Alwel en duurzaamheid

Na een introductie van de werkgroep Toekomstbestendig bouwen, bestaande uit John van Straten, Jack van Haperen, Daan Bolier, Petra Landmeter, Willem-Jan Aarsen en Marieke Keyzer heette Erik Colijn alle aanwezigen welkom. De werkgroep is van plan meerdere bijeenkomsten te organiseren. Deze middag was het thema biobased bouwen.

Karo van Dongen, voorzitter van het bestuur van Alwel, presenteerde de tweede editie van het Alwel-magazine Van Land van Pand. Om eenieder te inspireren over wat al kan op het gebied van biobased bouwen en welke ambities deze woningcorporatie voor de toekomst heeft.

Inspiratie demo's

Drie partijen waren bereid gevonden om de deelnemers in groepen meer te vertellen over hun aanpak van meer duurzaam (biobased) bouwen. Bouwbedrijf Van Iersel Coppens demonstreerde voor de gehele groep hoe zij cellulose inblazen in spouwmuren. De jonge managers van het bouwbedrijf, Jorn van Iersel en Brahim El Messaoudi, leggen in de workshop vervolgens uit wat de voordelen van deze methode zijn en waar het zoal toe te passen is. Het gerecyclede krantenpapier heeft een brandremmende werking, geluidsdempende werking en is ongediertewerend en schimmelrvij. De methode kan toegepast worden bij zowel nieuwbouw als in geprefabriceerde woningelementen, maar kan ook vooral gebruikt worden bij het isoleren van bestaande woningen. Op zolders die niet meer in gebruik zijn, kan het als vloer/bodem los worden aangebracht. In deze video uit de serie van De Bouw Maakt het Slim kun je meer terugkijken over deze methode.

Architect Daan Bolier toont bij een speciaal voor deze bijeenkomst gefabriceerde proefopstelling de toepassing van houtwolvezel als isolatiemateriaal. Het materiaal is ademdoorlatend en dampremmend en wanneer je de juiste folie en plaatmateriaal gebruikt én afwerkt met minerale stuc/verf reguleert het dus het vocht in een woning. Het materiaal heeft een hoogthermische en waterkerende functie en slaat CO2 op. Daan laat zien waar je bij deze methode op moet letten voor optimaal resultaat.

De derde demonstratie wordt verzorgd door Ari Stevens van Zwaluwe Prefab en Marc Braspenning van Maas-Jacobs. Zij bouwen in opdracht van Thuisvester 6 biobased levensloopbestendige woningen in Zundert, project De Tuinderij. Bij dit project is het werkelijk 'pionieren'. Er zijn vaker moch-up gemaakt die het bouwteam met elkaar beoordeelde voordat er verder werd gegaan. Alleen de vloer is traditioneel van beton vanwege de natte ondergrond. Maar verder wordt er gewerkt met  een CLT dampopen constructie, OSB platen, HSB gevelelementen met in Rijsbergen gekweekte klakhennep erin (en een laagje schapenwol) en er wordt isolatie van bermgras toegepast. De electrische installaties worden al prefab in de wanden aangebracht, tevoren in 3d uitgewerkt. De woning slaat meer CO2 op dan dat het uitstoot. In de toekomst moet het mogelijk zijn 1 woning per dag op te leveren.

De verwachting is dat de toekomstige bewoners straks ware ambassadeurs zijn voor 'gezond' wonen in een biobased woning.

Afdeling Brabant Mid-West omarmt dit thema

Bouwend Nederland afdeling Brabant Mid-West heeft als één van haar thema'/speerpunten duurzaamheid en circulariteit en biobased bouwen hoog op de agenda staan. Op de speciale themapagina laten afdelingsleden met voorbeeldprojecten aan elkaar zien wat er zoal al mogelijk is op dit gebied. 

Op 6 mei vindt er, georganiseerd door Building Balance, ook een bijeenkomst over Biobased plaats in Theater De Nobelaer in Etten-Leur van 19.00 tot 22.00 uur met gerenommeerde sprekers en veel praktijkverhalen. De uitnodiging daarvoor vind je hier. Breng vooral je relaties mee om dit gedachtengoed ruimer te verspreiden.

Petra Landmeter
Verenigingsmanager afdeling Brabant Mid-West
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 14 april 2025
Alleen samen kunnen we succesvol bouwen aan de wateropgave van morgen

Marktdag Waterschap De Dommel brengt markt en overheid samen Met ruim 130 aanwezigen, waaronder infrabouwers, ingenieursbureaus en vertegenwoordigers van de gemeente en het waterschap, was de marktdag die Bouwend Nederland in samenwerking met Waterschap de Dommel op 9 april organiseerde in Boxtel een waardevolle bijeenkomst. “De opgaven voor de komende jaren zijn zo groot, dat maakt slimme en goede samenwerking belangrijker dan ooit”, aldus Beatrice Dormans, Regiomanager Zuid van Bouwend Nederland. “Daarom hebben wij de handen in elkaar geslagen met het waterschap om op deze dag met markt en overheid in gesprek te gaan over de toekomst.”

Dinsdag 8 april 2025
Karel-bijeenkomst: over het belang én de noodzaak van samenwerken

Op dinsdag 1 april kwamen ruim 20 aanwezigen in Het Havenhuis in Etten-Leur bijeen. Onder de gasten bevonden zich niet alleen inkoopmanagers, maar ook opdrachtgevers vanuit gemeenten en lidbedrijven als opdrachtnemer. Bouwend Nederland had het initiatief tot dit evenement genomen met Karel, de adviespartner voor inkoop- en contractmanagement voor gemeenten en andere aanbestedende organisaties in Zuid-Holland, Noord-Brabant en Zeeland. 

Donderdag 3 april 2025
Contactgroep meewerkend partners krijgt primeur over de cao en leert meer over de CAR en de AVB

Zo'n vier maal per jaar komt de Contactgroep Meewerkend partners in Afdeling Brabant Mid-West bij elkaar. Een groep dames die allen in het bedrijf van hun man meewerken en stiekem op de achtergrond wel voor veel uitdagingen staan. Ze moeten eigenlijk van alles een beetje, of meer dan een beetje, weten.