Terugblik congres Bouwlogistiek Noord-Nederland - Over vergroenen, verslimmen en vermijden
Dinsdag 15 april 2025
Op dinsdag 8 april vond in BuildinG Groningen het Bouwlogistiek-congres plaats. Het onderwerp stond al een tijd op de agenda van de Provincie Groningen en Bouwend Nederland regio Noord. En om momentum te houden rondom dit actuele onderwerp werd er samen met de provincies Drenthe en Friesland doorgepakt om ‘Congres Bouwlogistiek Noord-Nederland’ op te zetten.
Yannick Bos, adviseur markt en overheid van de regio Noord en betrokken bij de organisatie van de dag, licht toe: “We raakten al een tijdje geleden over dit evenement in gesprek. De invoering van de zero emissiezone in Groningen vormde hierbij de aanleiding. En dat het onderwerp bij de achterban leeft, bleek uit de ruim 100 aanwezigen die we bij de lunch verwelkomden. Niet alleen bouw- en infraleden van Bouwend Nederland, maar ook gemeente- en provincieambtenaren waren in groten getale naar BuildinG afgereisd, waarin bouwlogistiek, aangevuld met Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB), de hoofdmoot vormde.”
Drie V's
De logistiek van vandaag de dag kan morgen niet meer en vraagt om een alternatieve, collectieve aanpak, stelt Yannick. “Uiteraard maakt vergroenen hier onderdeel van uit, maar ook het verslimmen en vermijden van bouwlogistieke bewegingen zijn minstens zo relevant. Tijdens het congres hebben we daarnaast niet alleen op ambities maar ook op de hedendaagse praktijk ingezet.”
Het plenaire gedeelte werd geopend door Henk Jumelet, gedeputeerde van de Provincie Drenthe. In zijn woord van welkom benadrukte hij een andere aanpak van de bouwlogistieke keten. Hierna ging keynote speaker Ruben Vrijhoef nader in op dit thema. “Ruben is aan de TU Delft en aan de Hogeschool Utrecht verbonden. Hij behandelde vergroenen, verslimmen en vermijden en hoe deze drie V’s aan te pakken.”
Betrekken van het MKB
Hierna volgde een gesprek over het SEB-convenant met drie sprekers. Zo mochten de aanwezigen luisteren naar Gilbert Mulder (relatiemanager SEB), Christiaan van Luik (senioradviseur binnen het SEB-ondersteuningsteam) en Yannick Bos. “In de paneldiscussie gingen we in op de ambities van én de concrete stappen richting emissieloos bouwen. We moeten écht aan de slag waarbij we ook het mkb betrekken. Het is een misvatting dat het midden- en kleinbedrijf niet mee zou kunnen. Daarom is het essentieel om mkb’ers te stimuleren om nu te onboarden en te investeren in een ‘schone’ toekomst. Met het oog op 2030 en de investerings- en afschrijvingstermijn zouden investeringen liever gisteren dan vandaag moeten plaatsvinden. Maar daar zit niet alleen onze zorg: de integrale keten moet hierin worden meegenomen. Denk bijvoorbeeld aan de laadinfrastructuur en kennisontwikkeling op dit gebied. Bij een dieselmotor kun je zelf nog wel de motorkap openen, maar hoe doe je dat veilig als je elektrisch aangedreven materieel hapert? Dat vraagt om een andere werkwijze en bijbehorende kennisontwikkeling.”
Deze paneldiscussie kende een vervolg. Hierin was het woord aan Philip Broeksma (gemeente Groningen), Jakob Vonck (algemeen directeur LCW) en Patrick Kip (directeur Dura Vermeer Bouw Hengelo). Zowel LCW als Dura Vermeer namen de aanwezigen mee in hun ervaringen rondom het werken vanuit een bouwhub. De sessie werd beklonken met de officiële ondertekening van het SEB-convenant door Philip Broeksma namens de gemeente Groningen.
Kraanvogels in Fochteloërveen
Na de pauze was het tijd voor workshops die in de drie V’s waren onderverdeeld. Hierbij was er de organisatie veel aan gelegen dat vergroenen, verslimmen en vermijden niet zozeer de ambitie zijn maar dat het ook maatschappelijk relevant is. En, voegt Yannick daaraan toe, dat er een ‘ja mits’-manier ontstaat. “Bij de workshop Vermijden ging het over Fochteloërveen waar kademuren in het natuurgebied worden aangelegd. Avitec en Natuurmonumenten trekken hierin samen op en hebben met de aanleg van een transportband een manier gevonden teneinde om de kraanvogels heen te kunnen bouwen. In de workshop Verslimmen liet Jeroen Gerrits van Van Wijnen zien hoe je spullen effectiever naar de bouwplek kunt brengen door modulair te bouwen.”
In de laatste workshop kwam Verschonen aan bod en stond de bouwhub Loppersum centraal. “In de presentatie van Kors van Slochteren en Noah Poppelier ging het over de vele klusbusjes die op en aan rijden en zo het dorp dreigden te verstikken. Door de aanleg van een bouwhub is hier een slimme oplossing voor gevonden om verkeer van en naar de bouwplaats te reduceren.”
Betrekken integrale keten
Genoeg stof om over na te praten tijdens de borrel. Yannick besluit: “Zoals eerder aangegeven, gaat het niet alleen om investeren in elektrisch aangedreven materieel. We moeten de integrale keten betrekken. Denk niet alleen aan opleidingen en kennis, maar ook aan laadinfrastructuur en tankinfrastructuur voor waterstof. Deze basis moet op zeer korte termijn worden gelegd willen we die transitie doortrekken. Dit alles vraagt om een andere manier van denken én handelen.”
Gerelateerd nieuws
Op 7 maart vond niet alleen de Bouwvrouwendag in regio Noord plaats. Met alle respect! Een veilig en prettig leerklimaat was de andere bijeenkomst waar sociale veiligheid op de werkplaats de hoofdmoot vormde. “Tijdens je stage moet je gewoon jezelf kunnen zijn zonder je te veel te hoeven aanpassen.”
Op 27 februari vond de achtste editie van de bijeenkomst plaats die jaarlijks door Stadswerk, NLingenieurs en Bouwend Nederland wordt geïnitieerd. In totaal kwamen er ruim 50 geïnteresseerden af op dit GWW-event waarbij Paviljoen Sterrebos in Groningen wederom gastheer was. Over Russische tanks, zandputten en het Gronings volkslied.
Binnen de Provincie Drenthe staat de komende periode een aantal belangrijke debatten over de infrastructuur op de agenda. Deze gespreksonderwerpen waren onder meer voor de VVD Drenthe en enkele gemeentelijke VVD-fracties aanleiding om contact met Bouwend Nederland te leggen. “Het initiatief kwam eigenlijk van onze ex-collega Kees Vianen, fractievoorzitter van de VVD in Drenthe”, begint Yannick Bos, adviseur markt & overheid van de Regio Noord. “Hij sprak recentelijk met Gerard Hoiting die onlangs nog zitting had in het Platform Infra Noord-bestuur. Voor de VVD Drenthe breekt een belangrijke periode aan waarbij knopen moeten worden doorgehakt: welke budgetten worden aan het onderhoud van welke infraprojecten toegekend? Maar ook de N34 staat daarbij op de agenda: wat kan wel en wat niet? En zou een verdubbeling de problematiek rondom knooppunt Gieten oplossen? Zodoende hebben we het initiatief genomen tot een infragesprek ‘op locatie’.”