Tom Waes in gesprek met wegwerkers
Donderdag 17 april 2025
Niet alle automobilisten zijn zich bij wegwerkzaamheden bewust van de risico’s van hun rijgedrag voor zichzelf en de wegwerkers. Tijdens de jaarlijkse Bewust Veilig-dag op 26 maart werd op meer dan 1000 locaties extra stilgestaan bij veiligheidsbewustzijn. Bij Verdegro, leverancier van botsabsorbeerders, verlichtings- en verkeersveiligheidssystemen gingen wegwerkers, in een PBM-vrije zone, in gesprek met de Vlaamse acteur en programmamaker Tom Waes. Hij raakte gewond op de Antwerpse ring toen hij inreed op een botsabsorbeerder.
“Ik wist eerlijk gezegd niet eens dat botsabsorbeerders bestonden,” vertelt Waes. “Tot ik er tegenaan reed. Dat ding heeft mijn leven gered. Dankzij de technologie én de mensen die het daar hebben neergezet, kan ik hier vandaag staan.” Een botsabsorbeerder is een veiligheidsvoorziening die de impact van een botsing opvangt en zo schade en letsel beperkt. Hij nam met enige schaamte deel aan het gesprek, omdat Waes 2,44 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn intentie was helder, hij wil bijdragen aan meer bewustwording en zijn eigen ervaringen delen. Zo benadrukt hij hoe belangrijk het werk is van de mensen die dagelijks zorgen voor een veilige werk- én rijomgeving. Tom Waes was bij Verdegro op uitnodiging van de Vakgroep Specialistische Wegenbouw (VSW) van Bouwend Nederland.
Wegwerkers gezien als oorzaak voor files
In Nederland worden jaarlijks ruim honderd incidenten gemeld waarbij wegwerkers betrokken zijn. En dat zijn alleen de meldingen. In werkelijkheid ligt het aantal waarschijnlijk veel hoger. Eén van de meest indringende momenten uit het gesprek was toen Waes vertelde over zijn ontmoeting met de chauffeur van de botsabsorbeerder die hij raakte. “Die man vertelde dat hij vaker betrokken is bij incidenten. En dat hij vaak als eerste bij het ongeluk en de slachtoffers is. Nog vóór de hulpdiensten. Dat is traumatisch. Daar denk je als weggebruiker nooit over na.”
Het ontbreekt steeds vaker aan begrip voor wegwerkers. Ze worden vaak gezien als de oorzaak voor file. “Ze staan alleen maar wat te kijken”, hoort een aanwezige dan. Maar wegwerkers zorgen er wel voor dat iedereen nu en straks veilig over de weg kan rijden. Ze verdienen respect, geen scheldkanonnades.”
Pakkans verhogen en zwaarder straffen
De vraag uit de sector was helder: hoe bereiken we de weggebruiker met een boodschap die wél aankomt? En maken ze bewust van hun eigen rol? Want handhaving alleen is niet genoeg. In Duitsland zijn de straffen veel zwaarder en de pakkans hoger. In Nederland blijft dat achter. Daarom moet de sector meer naar buiten treden. Bij het vertellen van dit verhaal draait het volgens Waes om authenticiteit. “Laat de mensen die het werk doen zelf vertellen wat ze meemaken. Dáár zit de kracht. Geen scripts of gelikte commercials, maar echte verhalen. Dat raakt.”
Verder is het zaak de boodschap aan doelgroepen aan te passen. De ene groep bereik je via een tv-spot, de ander via Instagram of TikTok. Belangrijk is wel dat de boodschap met regelmaat terugkomt. “Campagnes tegen roken of alcohol in het verkeer lopen ook al jaren. Maar ze werken wel. Het kost tijd. Je moet blijven herhalen, blijven uitleggen, blijven vertellen.”
Wegwerkers staan voor jouw veiligheid
De bewustwording en aandacht voor veiligheid vraagt niet alleen inspanningen van de overheid of politiek. De sector moet dit zelf ook blijven doen. Er zijn genoeg verhalen die mensen op de weg aanspreken en de boodschap een emotionele lading geven.
“Het was een leerzame bijeenkomst,” sloot Waes af. “Ik was vooraf wat beschroomd, want ik ben zelf schuldig aan wat er is gebeurd. Maar ik ben blij dat ik in gesprek kon met de mensen waar het omgaat. Dankzij een botsabsorbeerder ben ik er nog. En dat verhaal wil ik delen – voor de mensen die deze apparatuur plaatsen om veilig te kunnen werken. Wegwerkers verdienen begrip en respect. Ze staan er voor jou en jouw veiligheid.”
Gerelateerd nieuws
Duurzaam werken is al jaren de rode draad bij Gebr. van der Veekens uit Zaandam. Sinds 1951 is het familiebedrijf actief in de grond-, weg- en waterbouw in Noord-Holland, met een duidelijke focus op zorgvuldigheid in materiaalgebruik, samenwerking en uitvoering. Die visie sijpelt door tot in gesprekken met opdrachtgevers. Toen de provincie besloot anders naar aanbestedingen te kijken, sloot dat naadloos aan bij hun werkwijze. Hoe zorg je er samen voor dat de juiste aannemer op de juiste plek terechtkomt?
Brancheorganisaties in de bouw en de uitzendsector werken samen aan oplossingsrichtingen om werken met en door ingehuurd personeel veiliger te maken. Denk aan het vergroten van kennis en kunde van uitzendkrachten en het versterken van de rol van de uitvoerder. De gewenste interventies worden de komende maanden in de praktijk getoetst.
We horen steeds vaker over incidenten waarbij verkeersregelaars agressief worden benaderd of zelfs worden aangereden. Verkeersregelaars hebben recht op een veilige en prettige werkplek. De eerste stap is om al bij de opdracht te bekijken of verkeersregelaars echt noodzakelijk zijn. Laat het ontwerp daarvoor altijd op veiligheid toetsen. De tweede stap is alle opties verkennen, zoals het volledig afsluiten van de weg of een fietspad verleggen. Is er echt geen andere optie, zorg dan voor een veilige inzet volgens de richtlijnen van het CROW.