1. Home
  2. Vereniging
  3. Vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer

Vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer (ONG)

De vakgroep ONG is de vakgroep van de grondboor- en bronbemalingsbranche alsmede de kabelleg- en buizenlegbranche.

Vakgroep ONG

De boor-, kabel- en buizenlegsector werkt samen met de Vakgroep ONG aan sterke ondergrondse infrastructuur. De vakgroep komt op voor leden door te overleggen met opdrachtgevers en overheden, mee te praten over regels en voorwaarden, en door nieuwe opleidingen te ontwikkelen.

Nieuws uit de vakgroep

Vrijdag 30 augustus 2024
Verzwaring E-net: van woorden naar daden

Op 11 juni 2024 hebben zes regionale netbeheerders, 30 aannemers en een groep installateurs het Uitvoeringsakkoord NUA ondertekend. Daarin hebben zij afspraken gemaakt over hoe zij gezamenlijk het elektriciteitsnet sneller, efficiënter en effectiever gaan uitbreiden en verzwaren. Hoe worden deze mooie woorden op papier omgezet naar concrete daden in de praktijk?

Woensdag 28 augustus 2024
Wijziging van de Regeling bodemkwaliteit 2022

Op 21 augustus 2024 is een wijziging van de Regeling bodemkwaliteit 2022 in de Staatscourant geplaatst. De wijziging bestaat uit het herstellen van een aantal verkeerde verwijzingen. Ook bevat deze een actualisatie van verwijzingen naar normdocumenten in bijlage C van de regeling. De wijziging treedt in werking op 1 oktober 2024. Periodiek vinden wijzigingen plaats in de Rbk 2022, zoals met deze wijzigingsregeling.

Maandag 12 augustus 2024
Samen voor duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid wordt steeds belangrijker. Ook binnen de ondergrondse infra doen we zwaar werk, moeten we langer doorwerken en moeten we steeds meer werk doen, met minder mensen. De vakgroep is daarom blij met initiatieven binnen de branche die de duurzame inzetbaarheid van onze leden groter maakt.

Maandag 5 augustus 2024
Bespreken van Arbo veiligheid middels reflectiekaarten

De werkgroep Leren van Arbo-incidenten heeft een 'kwartet' reflectiekaarten ontwikkeld. Bij dit kwartet wordt er aandacht besteed aan vallen, bewegende delen, laden en lossen en verontreinigde grond. Wil jij deze incidenten voorkomen, maak ze dan bespreekbaar middels deze reflectiekaarten. Je kunt de kaarten gebruiken tijdens een toolbox, maar bijvoorbeeld ook in de koffiekeet neerleggen.

Maandag 29 juli 2024
Blijf weg uit aannames

Weet jij wat je ziet? Veel gravers vertrouwen op hun ogen. Dat is helaas niet altijd terecht. Dan denk je een boomwortel door te knippen, terwijl het een kabel is. Dit leidt tot levensgevaarlijke situaties met vlambogen of vrije gasuitstroom. Sommige kabels, leidingen en boomwortels lijken namelijk erg op elkaar door o.a. verkleuring, vervuiling, veroudering en/of aantasting. Denk jij dat jou dit niet overkomt? Doe dan de ToolboxQuiz!

Maandag 22 juli 2024
GVE-workshop van vorstverlet naar waterballet

De laatste jaren ervaren we steeds meer de effecten van klimaatverandering. Neerslag te korten met als gevolg uitdroging van de grond en lagere waterstanden in watergangen, heftige kortstondige buien waarbij de rivier de Geul buiten haar oevers ging én nauwelijks meer een echte winter met vorst. Ook bij de aanleg van ondergrondse infrastructuur moeten we ons bewust zijn van weerrisico’s. Maar hoe doe je dat? Deze vraag stond centraal tijdens de GVE-workshop op 27 juni 2024.

Bijeenkomsten

De vakgroep ONG en haar partners organiseren regelmatig interessante bijeenkomsten.

Belangrijke thema's

Kom in contact met

Benieuwd naar de werkzaamheden en activiteiten van de vakgroep ONG? Neem contact op met een van onze lidbedrijven, bestuursleden of medewerkers voor meer informatie en persoonlijke inzichten.

Lidbedrijven vakgroep ONG
Bestuursleden

Ontmoet het bestuur, een divers team van betrokken professionals uit de bouw- en infrasector.

Medewerkers

De vakgroep ONG wordt ondersteunt door medewerkers van Bouwend Nederland.

Meer informatie of aanmelden?

Heb je een vraag of ben je op zoek naar meer informatie over  de vakgroep ONG? Ons team staat klaar om je te helpen!