1. Home
  2. Nieuws
  3. Toegevoegde maatschappelijke waarde leden vakgroep ong zichtbaar

Toegevoegde maatschappelijke waarde leden vakgroep ONG zichtbaar

Donderdag 28 november 2024

Tijdens de algemene ledenvergadering van 22 november 2024 van de vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer (vakgroep ONG), blikken we terug op het afgelopen jaar en kijken we vooruit. Terugkijkend zijn we trots dat het uitvoeringsakkoord met Netbeheerders is ondertekend op 11 juni 2024 én dat we een nieuw project zijn gestart om de leden in de grondwatertechniek beter te organiseren, positioneren en profileren. Deze twee activiteiten zullen in 2025 intensief en met focus worden voortgezet.

Blijvende focus is er op de speerpunten; rendabel als ketenpartner kunnen (samen)werken, veilig, schoon en duurzaam kunnen werken in bodem en grondwater, kunnen werken met voldoende geschoold personeel, communicatie en ontmoeting. Nadere uitwerking van deze speerpunten zijn terug te vinden in het jaarplan 2025 en de begroting, die zijn vastgesteld.

Creëren van meerwaarde op maatschappelijke onderwerpen

Jelmer Alberts, directeur Belangenbehartiging & Vereniging bij Bouwend Nederland, licht aan de hand van de strategieboom toe hoe de nieuwe organisatie meerwaarde wil creëren op maatschappelijke onderwerpen, zoals het bouwen van het energienet van de toekomst. Zo is Bouwend Nederland blij dat de lijn van het vorige kabinet gelukkig is voorgezet. Voor het dossier duurzaamheid is er nieuw aanvullend beleid nodig willen we de gestelde doelen behalen. Zo heeft de bouwsector zeker de intentie om emissieloos te bouwen en onderneemt tal van initiatieven in transitie naar duurzaam bouwen, vervoeren en gebruik van circulaire grondstoffen en energiebronnen. Aanvullend willen we focus op uitvoering, wat zich vertaald in een snellere voorbereiding en ruimtelijke procedures die helpen in het eenvoudig verkrijgen van vergunningen en oplossingen voor de stikstofproblematiek. Bouwend Nederland zet in op:

  1. Meer voorspelbaarheid en standaardisatie van wet- en regelgeving in de aanpak voor verduurzaming van de gebouwde omgeving;
  2. Ondersteun, faciliteer en organiseer vanuit de overheid actief de opschaling van schoon- en emissieloos bouwen;
  3. Versterk regie op verzwaren elektriciteitsnet en energieplanologie (ruimtelijke ordening boven én ondergrond);
  4. Zorg voor behoud van kennis en uitvoeringscapaciteit van warmtenetten;
  5. Betrek bouw- en infrabedrijven vroegtijdig bij ontwikkeling van nieuwe markten en technieken (o.a. kernenergie, waterstof).

Arbeidscapaciteit

Het kabinet wil schijnzelfstandigheid tegengaan door focus op handhaving van de bestaande wet. Bouwend Nederland heeft het standpunt dat flexibiliteit noodzakelijk blijft bij onze werkzaamheden, waarbij de zzp’er zich kenmerkt door vakkundigheid, gecombineerd met ondernemerschap. Hierbij is maximale helderheid nodig: wat kan wel, wat kan niet. Kom als lidbedrijf in actie en zorg dat je in 2025 kunt aantonen dat je actief aan de slag bent, gebruik daarbij de hulpmiddelen op de website: ZZP Bouwend Nederland. Daarnaast begint het Aanvalsplan Technniek, bouw en energie nu operationeel te worden. Per arbeidsmarktregio (35 stuks) komt er een ‘Werkcentrum’ waarbij wordt gewerkt aan professionalisering van de samenwerkingspartijen (waaronder SBB). Er wordt gezorgd voor een gezamenlijk budget, in plaats van versnipperd. Ook komen er hybride techniekcentra in samenwerking met de LLO Katalysator. Er wordt gestart met vier pilotregio’s (Noord Holland Noord, Zwolle, Drechtsteden en Utrecht).

Overige dossiers

Onderwerpen als stikstof en Kaderrichtlijn water blijven belangrijk en zijn randvoorwaardelijk voor de continuïteit van onze bouw- en infrawerkzaamheden. Ook op het gebied van digitalisering, het hergebruik en delen van data en breder toepassen van bestaande standaarden zetten we stappen. Tijdens de break-out-sessies zijn er mooie gesprekken gevoerd over wat betekent digitalisering voor huidige en toekomstige werknemers en arbeidscapaciteit, hoe we als grondroerders onze positie in de wet Wibon en richtlijn CROW500 minimaal kunnen behouden en misschien wel verbeteren, het uitvoeringsakkoord en wat is er nodig om de leden in de grondwatertechniek te organiseren, positioneren en profileren. De beleidsadviseurs staan je graag te woord over de bij hun onderhanden zijnde dossiers!

Lange adem wordt beloond

Onderwerpen die spelen bij de lidbedrijven van de vakgroep worden steeds meer en nadrukkelijker geagendeerd en meegenomen in de lobby van Bouwend Nederland. We mogen trots zijn dat, ook al vraagt het vaak een lange adem, de toegevoegde waarde steeds duidelijker wordt waardoor we stappen kunnen maken.

Bekijk hier de presentatie van de ALV en de workshop uitvoeringsakkoord terug.

Yvonne de Rijck
Adviseur techniek vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 25 november 2024
Inschrijving Technische Kontakt Dagen 2025 geopend

Schrijf je nu in voor de Technische Kontakt Dagen (TKD), de grootste buitenbeurs van West-Europa. De beurs is gericht aan alle professionals uit de bouw & infra en brengt grote en kleine spelers op het gebied van grondverzet-, recyclingmaterieel en aanverwante specialismen bij elkaar. Daarnaast staat de TKD in het teken van nieuwe trends en ontwikkelingen in de sector.

Woensdag 20 november 2024
Omgevingsmanagement belangrijk bij incidenten

Vanuit de Governancecode Veilige Energienetten (GVE) leren we van gas, elektra en Arbo-incidenten. Het leren van elkaars ervaringen helpt patronen te herkennen en best practices te ontwikkelen, wat toekomstige incidenten voorkomt en de veiligheid verhoogt. Het is niet mogelijk om elk incident te behandelen binnen de GVE-werkgroepen leren van incidenten. Zo ook het incident van het passeren van een spoorwegovergang met een HDD-machine en valincidenten met fietsers. Beide losstaande incidenten hebben te maken met omgevingsmanagement. Heb jij te maken met boorwerkzaamheden bij spoorwegen of fietsers bij de uitvoering van je projecten, neem dan kennis van door Heijmans gedeelde leerpunten.

Woensdag 13 november 2024
Kostenindexering 2024-2025

Op 11 november 2024 heeft het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) zijn Notitie Kostenindexering Ondergrondse Infra 2024-2025 opgeleverd. Deze kostenindexering is besproken met en geaccepteerd door Bouwend Nederland, Evides en Stedin. Evides, Stedin en ZiggoVodafone en ‘hun’ aannemers passen het EIB-Kostenindexeringsmodel als sinds 2021 toe in hun contracten. Het model leent zich goed voor een veel bredere toepassing in de sector ondergrondse infra voor energie, water en data.