1. Home
  2. Nieuws
  3. Consultatie beleidsregel zorgvuldig opdrachtgeverschap wibon

Consultatie Beleidsregel zorgvuldig opdrachtgeverschap (Wibon)

Maandag 16 december 2024

Een concretere uitleg van zorgvuldig opdrachtgeverschap is belangrijk om graafschades en potentieel gevaarlijke incidenten te voorkomen. Het voorstel bevat een nadere invulling van de artikel, bedoeld in artikel 2, eerste lid, van de Wet van zorgvuldig opdrachtgeverschap informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken. Met de voorgestelde maatregelen wordt een zo goed mogelijke aansluiting gecreëerd met de sectornorm (CROW 500), maar bieden ze de toezichthouder ook de nodige basis om beter toezicht uit te kunnen voeren op goed opdrachtgeverschap.

Het uitgangspunt van de Wet informatie-uitwisseling boven- en ondergrondse netten en netwerken (Wibon) is dat er sprake is van een gedeelde verantwoordelijkheid van de partijen die onder de wet vallen. Opdrachtgevers dienen te waarborgen dat de graafwerkzaamheden veilig en zorgvuldig door de grondroerder kunnen worden uitgevoerd. De beleidsevaluatie van de Wibon, benoemd echter dat er onvoldoende invulling wordt gegeven aan de uitvoering van zorgvuldig opdrachtgeverschap. Daarnaast kan de toezichthouder (RDI) in praktijk niet of nauwelijks handhaven op basis van het ruime begrip; zorgvuldig opdrachtgeverschap. De casuïstiek vraagt om maatregelen op korte termijn.

Betrokkenheid Bouwend Nederland

Goed opdrachtgeverschap is voor grondroerders, uitvoerenden, in het licht van de Wibon van belang voor alle werkzaamheden waarbij kabels en leidingen zijn betrokken. Het is van belang bij het vooromen van graafschades aan ondergrondse netten, persoonlijk letsel alsmede economische schade. Bouwend Nederland is één van de deelnemers in het kabel en leiding overleg (KLO) en heeft vanuit de sectie grondroerders input geleverd aan de beleidsevaluatie. De voorliggende Beleidsregel zorgvuldig opdrachtgeverschap is in lijn met de input die we aan ministerie Economische Zaken (EZ) hebben meegegeven.

Consultatie

De consultatieperiode loopt van vrijdag 13 december 202 tot 27 januari 2025. Tijdens de consultatie periode heeft iedereen de mogelijkheid om te reageren. Natuurlijk zal er vanuit Bouwend Nederland een reactie worden gegeven. De Beleidsregel zorgvuldig opdrachtgeverschap en de mogelijkheid tot het indienen van een reactie vind je hier. Bij vragen of de wens om te sparren over de beleidsevaluatie Wibon neem contact op met Yvonne de Rijck.

 

Yvonne de Rijck
Adviseur techniek vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 20 februari 2025
Infra Relatiedagen Hardenberg

Op 11 februari gingen de deuren weer open van de 3-daagse Infra Relatiedagen in Hardenberg. De Infra Relatiedagen in Hardenberg is in de regio en ver daarbuiten een populaire beurs. Een aangename ontmoetingsplek voor opdrachtgevers, aannemers, klanten en opleiders actief in de Infra.

Maandag 27 januari 2025
Toolbox veilig lieren van kabels

Om kabels over een lang traject in de ondergrond aan te brengen wordt vaak gebruik gemaakt een kabeltreklier. Bij de uitbreiding van het elektriciteitsnet in Nederland, in opdracht van netbeheerders, een bijna dagelijkse activiteit voor aannemers.

Woensdag 15 januari 2025
Bouwend Nederland steunt plan Warmte Alliantie om realisatie warmtenetten vlot te trekken

Nederland heeft zich gecommitteerd aan afspraken om klimaatneutraal te zijn in 2050. Daarvoor moeten we overstappen van fossiele bronnen, zoals aardgas, naar hernieuwbare bronnen. Warmtenetten, of stadsverwarming, zijn belangrijk in deze energietransitie. Omdat de realisatie van warmtenetten sterk gedaald is, steunen we samen met een Warmte Alliantie van vele organisaties en bedrijven een plan om de realisatie van warmtenetten weer vlot te trekken. Bouwend Nederland schreef mee aan dit Warmtebod. Vele organisaties en bedrijven geven aan wat zij zélf kunnen doen en wat ze nodig hebben om voortgang te maken bij de uitrol van warmtenetten. Het Warmtebod werd 14 januari aangeboden aan minister Hermans van Klimaat en Groene Groei.