1. Home
  2. Nieuws
  3. Geef je reactie op de consultatie van het informatiemodel kabels en leidingen

Geef je reactie op de consultatie van het informatiemodel Kabels en Leidingen

Maandag 16 december 2024

Over de manier waarop informatie in de KLIC-registratie worden vastgelegd en gepresenteerd zijn afspraken gemaakt. Deze zijn vastgelegd in de KLIC-standaarden: Informatiemodel Kabels en Leidingen (IMKL) en het Visualisatiemodel (PMKL). Het huidige IMKL 2.0 heeft in 2024 een update gekregen naar versie IMKL 3.0, die nu ter consultatie wordt voorgelegd. Lees verder voor meer informatie over de consultatie en hoe te reageren.

Om gevaarlijke situaties en economische schade te voorkomen door beschadiging van ondergrondse water-, elektriciteit-, gas-, warmte- en telecomleidingen, ben je verplicht om voor de start van graafwerkzaamheden informatie op te vragen over de ligging van kabels en leidingen. Dit gaat via een KLIC-melding bij het Kadaster. Na een melding ontvang je informatie over de ligging van de kabels en leidingen in het aangevraagde gebied. Deze is op een kaart weer te geven. Het Kadaster beheert de landelijke KLIC-voorziening waarin middels graaf- en orientatiemeldingen de ligging van kabels en leidingen kan worden opgevraagd. Zij doet dit in het kader van de Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken (WIBON).

Punten ter consultatie

In IMKL 3.0 is onder andere eigenaarschap van mantelbuizen, kleuraanduiding van kabels en leidingen, visualisatie van gestuurde boring, informatie over kabels in kabelbed toegevoegd en zijn een aantal kenmerken verplicht gemaakt. En een aanpassing op soort werkzaamheden. De aanpassingen aan de standaard zijn voorbereid door de Technische Commissie Standaarden KLIC (TCS) waarin vertegenwoordigers zitten van afnemers (namens grondroerders), bronhouders (namens netbeheerders), gemeenten, Rijkinspectie Digitale Infrastructuur, Geonovum, Kadaster. Als Bouwend Nederland zijn wij één van de vertegenwoordigers van grondroerders en hebben wij meegewerkt aan de voorliggende update. De nieuwe versie kun je hier raadplegen, waarbij de opgenomen leeswijzer helpt bij het lezen en boordelen van de IMKL/PMKL documenten.

Input leveren

Voordat het IMKL 3.0 wordt vastgesteld, worden de standaarden in een openbare consultatie voorgelegd aan het werkveld. Van 13 december tot en met 24 januari 2025 kan iedereen aangeven of de standaard goed werkbaar is en nog verbeterpunten doorgeven. Iedere partij kan en mag dit individueel indienen. Een reactie vanuit Bouwend Nederland is mogelijk. Neem hiervoor of bij onduidelijkheden contact op met Yvonne de Rijck.

Yvonne de Rijck
Adviseur techniek vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 20 februari 2025
Infra Relatiedagen Hardenberg

Op 11 februari gingen de deuren weer open van de 3-daagse Infra Relatiedagen in Hardenberg. De Infra Relatiedagen in Hardenberg is in de regio en ver daarbuiten een populaire beurs. Een aangename ontmoetingsplek voor opdrachtgevers, aannemers, klanten en opleiders actief in de Infra.

Maandag 27 januari 2025
Toolbox veilig lieren van kabels

Om kabels over een lang traject in de ondergrond aan te brengen wordt vaak gebruik gemaakt een kabeltreklier. Bij de uitbreiding van het elektriciteitsnet in Nederland, in opdracht van netbeheerders, een bijna dagelijkse activiteit voor aannemers.

Woensdag 15 januari 2025
Bouwend Nederland steunt plan Warmte Alliantie om realisatie warmtenetten vlot te trekken

Nederland heeft zich gecommitteerd aan afspraken om klimaatneutraal te zijn in 2050. Daarvoor moeten we overstappen van fossiele bronnen, zoals aardgas, naar hernieuwbare bronnen. Warmtenetten, of stadsverwarming, zijn belangrijk in deze energietransitie. Omdat de realisatie van warmtenetten sterk gedaald is, steunen we samen met een Warmte Alliantie van vele organisaties en bedrijven een plan om de realisatie van warmtenetten weer vlot te trekken. Bouwend Nederland schreef mee aan dit Warmtebod. Vele organisaties en bedrijven geven aan wat zij zélf kunnen doen en wat ze nodig hebben om voortgang te maken bij de uitrol van warmtenetten. Het Warmtebod werd 14 januari aangeboden aan minister Hermans van Klimaat en Groene Groei.