1. Home
  2. Nieuws
  3. Tweede kamer gaat over tot actie toepassen retourbemaling stap dichterbij

Tweede Kamer gaat over tot actie: toepassen retourbemaling stap dichterbij

Donderdag 28 november 2024

Dinsdag 26 november heeft de Tweede Kamer een motie van Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Peter de Groot (VVD) aangenomen, waarin de minister van Infrastructuur & Waterstaat wordt opgeroepen om het bemalen van bouwputten mogelijk te houden als de doelen uit de Kaderrichtlijn Water (KRW) niet worden behaald.

Een mogelijke optie die knelpunten met de KRW kan voorkomen is het toepassen van retourbemaling. De minister heeft nu de opdracht om samen met de sector belemmeringen voor toepassing hiervan weg te nemen.

Waterkwaliteit op het spel

Zoals het ernaar uitziet gaat Nederland op de meeste plekken niet tijdig voldoen aan de doelen van de Kaderrichtlijn Water (KRW), een Europese richtlijn over de kwaliteit van het oppervlaktewater en grondwater. Uit onderzoek van Witteveen+Bos is gebleken dat dit gevolgen kan hebben voor bouw- en infrastructuurprojecten. Eén van de redenen is dat in de uitvoering de bouwput regelmatig moet worden drooggepompt, zodat de werkzaamheden met droge voeten kunnen worden verricht. Het opgepompte water wordt vervolgens meestal geloosd op oppervlaktewater. Het wordt problematisch als in het opgepompte grondwater historische vervuiling aanwezig is, bijvoorbeeld op locaties waar vroeger industrie was gevestigd. Als dit water geloosd wordt op oppervlaktewater kan dit leiden tot niet toegestane achteruitgang van de waterkwaliteit.

Retourbemaling als oplossing

Gelukkig is er een techniek die in een aantal gevallen kan worden toegepast, de ‘retourbemaling’. Bij retourbemaling wordt het opgepompte water niet geloosd op oppervlaktewater, maar teruggepompt in hetzelfde grondwaterlichaam. De kwantiteit en kwaliteit van het grondwater blijft hierdoor stabiel en dat is in lijn met de KRW. Helaas kent de Nederlandse wetgeving geen wettelijke basis voor toepassing van retourbemaling en dat leidt in de praktijk tot ongewenste situaties, waarbij uiteindelijk voor oplossingen wordt gekozen die slechter zijn voor het milieu. Ook in Europees verband wordt er over dit thema gesproken. De uitkomsten daarvan zijn vooralsnog onzeker.

Lobbyresultaat waterdossier

Om de voortgang van woningbouw en de waterkwaliteit niet verder in gevaar te brengen is Bouwend Nederland een lobbytraject gestart. Hierin hebben we de politiek meegenomen in de uitdagingen die spelen voor de bouw binnen het waterdossier. Het betekent dan ook goed nieuws dat het ministerie samen met de sector mogelijke belemmeringen voor het toepassen van retourbemaling vast gaat stellen en weg zal nemen.

Motie van Pieter Grinwis en Peter de Groot 

Bekijk hier de motie van de leden Grinwis en De Groot die zich ervoor inspannen dat het droogmalen van bouwputten mogelijk blijft. 

Mathijs Rooling
Belangenbehartiger infrastructuur
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 31 maart 2025
Jouw veiligheid staat bij ons altijd op nummer één

Vallen en struikelen is dit jaar het thema van de Bewust Veilig-dag 2025 bij Qualm. Een thema dat aandacht verdient voor zowel kantoor- als buitenpersoneel. Om je handen vrij te hebben krijgt iedereen vandaag tijdens de Bewust Veilig-dag een rugzak uitgereikt. In gesprek met Menno Mulders en Anthony Uijthoven bespreken we de veiligheidsuitdagingen.

Dinsdag 25 maart 2025
Update handhaving Arbeidsinspectie straatwerk

De Nederlandse Arbeidsinspectie inspecteert dit jaar en in 2026 extra bij straatwerk. Het gaat daarbij om fysieke belasting en kwartstof. De inspecteur zal het werk onmiddellijk stilleggen bij overtredingen op fysieke belasting en direct doorpakken richting de opdrachtgever en coördinator ontwerpfase.

Maandag 10 maart 2025
Hoe zorg je dat irritatie niet tot agressie leidt?

Wegwerkzaamheden, open sleuven en afgesloten wegen zijn tegenwoordig aan de orde van de dag. Hoe zorg je dat je de werkplek zo veilig mogelijk houdt voor de omwonenden, je collega's en jezelf? Hoe ga je om met omwonenden die hiervan last kunnen hebben, of zelfs agressief worden? Deze video is ontwikkeld om het belang van een veilige werkplek te benadrukken. Dit gebeurt niet alleen door de juiste afzettingen te plaatsen, maar ook door een goede omgang met irritatie.