1. Home
  2. Kennis
  3. Duurzaamheid en energietransitie

Duurzaamheid en energietransitie

Duurzaamheid is een belangrijk thema in de bouw- en infrasector. Daarom helpen we jou als ondernemer om de regels makkelijker te maken, en vertellen we je hoe we dit doen. Bijvoorbeeld voor groene energie, hergebruik van materialen en goede omgang met het klimaat. Ontdek ook wat jij kan doen rondom de energietransitie en circulair bouwen.

Informatiepakketten B&U Nieuwbouw, B&U Renovatie en GWW

Zo verdiep je je in kansen en eisen van de verduurzamingsmarkt!

  • Weet beter waar commerciële kansen liggen
  • Bereid je tijdig voor op veranderende wetgeving
  • Loop geen risico dat je geen vergunning meer kunt krijgen

 

Lees meer over de informatiepakketten

De weg naar volledig circulair bouwen in 2050

In de bouw en infra is circulair bouwen belangrijk. Het gaat over hoe we slim omgaan met materialen en het milieu ontzien. Landelijk willen we in 2050 alles circulair doen in de bouw. Daarom zijn er regels over hoe milieuvriendelijk gebouwen moeten zijn. In verschillende regio’s zijn er projecten, zoals 'Drenthe Woont Circulair', om beter te bouwen. We steunen het landelijke beleid en werken mee aan goede regels. Dit doen we samen met organisaties zoals TKI Bouw en Techniek en Platform CB'23. Ontdek wat we doen om duurzamer en slimmer te kunnen bouwen.

 

Bekijk circulair bouwen

Oriënteer je op de mogelijkheden om emissies te beperken.

De Groene Koers is het sectorplatform van de bouw & infra, waaronder ook groenonderhoud wordt verstaan, waaruit blijkt wat we (kunnen) doen aan de reductie van emissies door mobiele werktuigen en (bouw)materieel. Dit doet zij vanuit een brede maatschappelijke context. Voor de lange termijn is de ambitie om te komen tot materieel dat geen schadelijke uitstoot meer veroorzaakt.

Profiteer van financiële ledenvoordelen

De duurzame adviseurs

Advies over certificeren of rapporteren over CO2, energie of MVO

Zo zetten we in op de energietransitie

We zijn actief betrokken bij de Nederlandse energietransitie, waarbij ook jouw bouw- of infrabedrijf een cruciale rol speelt in het realiseren van de klimaatakkoord doelen. Als onmisbare schakel in deze verandering draagt de bouwsector bij aan aanzienlijke CO2-reductie. Hierbij ligt de focus op:

 

  • Het vergroenen van bestaande gebouwen
  • Het bevorderen van energiezuinige nieuwbouw
  • Het moderniseren van de energie-infrastructuur

 

Bekijk energietransitie

Klimaatadaptief en natuurinclusief bouwen

Het klimaat verandert en brengt extremer weer mee: natter, droger, heter. Hierdoor nemen wateroverlast, hittestress en droogte toe. Maatregelen in de gebouwde omgeving kunnen de negatieve gevolgen van extremer weer fors beperken. Tegelijkertijd verschraald de biodiversiteit. Maatregelen in de gebouwde omgeving kunnen bijdragen aan het voorkomen van de afname van de biodiversiteit. Soms kan je met maatregelen in bouwprojecten de biodiversiteit zelfs vergroten. Veel maatregelen kunnen, mits goed doordacht in het ontwerp, zowel waardevol zijn voor klimaatadaptatie als de biodiversiteit. Er zijn veel technische maatregelen mogelijk, maar deze worden, om diverse redenen, nog (te) beperkt toegepast.

 

Bekijk klimaatadaptief en natuurinclusief bouwen

Standaard voor Woningisolatie

Verwarmen zonder aardgas? De Standaard voor Woningisolatie laat zien wanneer een bestaande woning goed genoeg is geïsoleerd om de overstap te maken.

 

Bekijk Standaard voor Woningisolatie

Vergroot je kennis

Training verduurzaming bestaande bouw

Richting 2030 moeten ruim 1,5 miljoen koopwoningen, 1 miljoen huurwoningen en 120.000 utiliteitsgebouwen worden verduurzaamd. Dat maakt de verduurzamingsmarkt interessant voor jou als aannemer.

Training BENG en NTA 8800

Energie, duurzaamheid en circulariteit. Inzicht en handvatten direct toepasbaar in je dagelijkse werk!

Vragen?

Heb je een vraag over dit kennisgebied? Onze beleidsadviseurs helpen je graag verder.

Bekijk ook eens

Marktomstandigheden

Blijf op de hoogte van de laatste marktomstandigheden en -ontwikkelingen.

Stikstof

Ontdek de laatste vorderingen, beslissingen en uitspraken rondom stikstof en waar jij rekening mee kan houden.

Digitalisering en industrialisatie

Wil je blijven innoveren? Ontdek wat er speelt in de bouw- en infrasector.

Europese Unie

Alle belangrijke informatie over de Europese Unie op een rij.

Gerelateerd nieuws

Maandag 13 januari 2025
Webinar subsidieregeling emissieloos bouwmaterieel 2025

In maart opent er weer een nieuwe ronde voor de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB). Je goed voorbereiden doe je onder meer door het webinar van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) te volgen. Het webinar is op dinsdag 4 februari tussen 10 en 11 uur.

Dinsdag 17 december 2024
Arno Visser wenst leden fijne feestdagen: ‘Jullie hebben je maximaal ingezet’

2024 was een bewogen jaar, waarin jullie, onze leden, keihard hebben gewerkt aan de toekomst van Nederland.

Vrijdag 13 december 2024
Asfaltdag 2024: terugblik op inspirerende dag

Dinsdag 10 december 2024 was het weer zover: de Asfaltdag. Jaarlijks op de tweede dinsdag van december komt asfalt Nederland samen in Theater Flint in Amersfoort. Dit jaar hebben ruim 500 mensen deelgenomen aan het interactieve programma en de bijbehorende beurs bezocht, want bij de Asfaltdag zijn betekent dat je weer op de hoogte bent als het over asfalt gaat. Met als bijkomend voordeel dat je kunt zeggen: "Ik was er ook bij”. Het centrale thema was verduurzaming van de sector.