Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Kennis
  3. Duurzaamheid en energietransitie
  4. Zo verdiep je je in kansen en eisen van verduurzamingsmarkt

Zo verdiep je je in kansen en eisen van verduurzamingsmarkt

Duurzaamheid biedt op korte termijn kansen in de markt. Tegelijk worden op duurzaamheid steeds meer eisen gesteld. Om je goed te verdiepen in dit marktsegment en de bijhorende regelgeving, maakten we drie praktische en overzichtelijke informatiepakketten. Deze informatiepakketten maakten we voor een grote groep leden, maar ze zijn in het bijzonder interessant voor kleine en middelgrote (infra)bouwers. Wie het vandaag duurzaam bekijkt, staat morgen voorop!

Waarom deze informatiepakketten?

Duurzaamheid is urgent. Of je nou de krant openslaat, actief bent op social media of in gesprek bent met je opdrachtgever: de tijd dat we eromheen konden, is voorbij. Het is ook een heel breed thema: van nieuwe materialen en hergebruik tot energieneutrale bouwplaatsen. Allerlei nieuwe wetgeving, veranderende eisen van opdrachtgevers en nieuwe normeringen buitelen over elkaar. Niet eenvoudig dus om je weg in te vinden en mee om te gaan. En zeker niet in de hectiek van alledag die ook gewoon gaat over levertijden, ingewikkelde gesprekken met klanten, personeelstekorten en stijgende prijzen.

Download de informatiepakketten

We maakten drie informatiepakketten gericht op: nieuwbouw, renovatie & onderhoud en GWW. Let op: deze informatie wordt regelmatig bijgewerkt. Bekijk ook onderstaande animaties en zie wat je kunt verwachten.

Wat er wel en niet in de informatiepakketten zit

Dit informatiepakketten starten met wat er verandert vanuit wet- en regelgeving en eisen van opdrachtgevers. Direct aansluitend gaan we in op wat dit betekent voor jou als bouwer en hoe je hiermee kunt omgaan. Het gaat alleen in op alles wat er speelt op de milieukant van duurzaamheid. Sociale thema’s (waaronder arbeidsomstandigheden, veiligheid en geluidsnormen) staan er niet in. We focussen ons daarbij op drie thema’s: emissieloos bouwen, circulariteit en klimaatadaptief en natuurinclusief.

Zo zijn de informatiepakketten opgebouwd

  • Hoofdstuk 2 beschrijven we de belangrijkste veranderingen in wet- en regelgeving en eisen van opdrachtgevers.
  • Hoofdstuk 3 gaat dieper in op wat dit voor jou als bouwer.
  • Hoofdstuk 4 gaat in op hoe je hiermee om kunt gaan en we geven praktische tips. Denk aan mooie voorbeelden, praktische tools, subsidies en interessante netwerken.
  • Hoofdstuk 5 bevat allerlei handige linkjes en verwijzingen.

Animatie video's

Bekijk het vandaag duurzaam, dan sta je morgen voorop

Duurzaamheid biedt volop kansen. Onze sector wordt daarnaast ook geconfronteerd met nieuwe en aangescherpte regelgeving. Bereid je daarom voor. Wie het vandaag duurzaam bekijkt, staat morgen voorop. Wachten is geen optie, Bouwend Nederland helpt je op weg.

B&U Nieuwbouw

Neem je veel nieuwbouwprojecten aan, zorg dan dat je voldoet aan wet- en regelgeving voor de nabije toekomst. Dit gaat verder dan BENG, MPG en Omgevingswet. Met tips, tools en praktijkvoorbeelden helpen we je op weg naar een toekomstbestendig en duurzaam bedrijf.

Neem je veel nieuwbouwprojecten aan? Bekijk dan deze animatie!

B&U Renovatie

Werk bij in de B&U Renovatie? Weet dan dat er stevige duurzaamheidseisen aan komen. Zorg dat je hier op tijd inzicht in krijgt. Hoe maak je een vliegende start? Bouwend Nederland helpt je op weg met een informatiepakket B&U Renovatie.

Werk jij in de B&U Renovatie? Bekijk dan deze animatie!

GWW

Werk jij in de grond-, weg- en waterbouw? Verdiep je dan verder in duurzaamheid. Tientallen gemeenste voeren vanaf 2024 zero-emissiezones in. Eisen hoeven geen struikelblok te zijn. Hoe eerder je je verdiept, hoe groter de kans op opdrachten. CO2-prestatieladder en MKI zijn niet meer weg te denken bij gunningen. Hoe zorg je dat je ook in de toekomst je vergunningen krijgt. Ons informatiepakket helpt je op weg naar emissiearm werken geeft inzicht in milieukosten voor GWW werken en bevat mooie praktijkvoorbeelden.

Ben jij actief in de GWW? Bekijk dan deze animatie!

Bekijk ook

Duurzaamheid en energietransitie

Ontdek alle relevante informatie over de energietransitie en waar jij rekening mee kan houden.

Circulair bouwen

Circulair bouwen gaat over hoe we slim omgaan met materialen en het milieu ontzien. Landelijk willen we in 2050 alles circulair doen in de bouw.

Klimaatadaptief en natuurinclusief bouwen

Slimme bouwmaatregelen beperken de impact en verbeteren klimaatadaptatie en biodiversiteit.