1. Home
  2. Kennis
  3. Marktomstandigheden

Marktomstandigheden

De ontwikkelingen in de bouwsector zijn in volle gang. We lichten een aantal ontwikkelingen uit zoals het bouwteam, dit biedt efficiëntie en kwaliteit door vroegtijdige samenwerking in de ontwerpfase. Het begrijpen van de aanbestedingswet, duurzaam aanbesteden, en snel bezwaar maken bij uitsluiting is cruciaal in de Bouw & Infrasector. Voor PFAS, PFOS, en PFOA is het essentieel het beleid en de normwijzigingen nauwlettend te volgen. In de nasleep van de Oekraïne-crisis is het van belang de impact op de bouwsector te begrijpen. Bij langlopende projecten is het verstandig afspraken te maken over de verrekening van prijswijzigingen.

De voordelen van een bouwteam

Een goede samenwerking in een bouwteam tussen opdrachtgever, adviseurs en jouw bouw- of infrabedrijf in de ontwerpfase biedt duidelijke voordelen. Voor de opdrachtgever betekent dit vroegtijdige betrokkenheid van een bouwexpert, wat leidt tot een efficiënt en kwalitatief bouwproject. De bouwondernemer kan zijn ervaring inzetten voor suggesties over kosten, kwaliteit en efficiëntie. In het bouwteam ontstaan minder discussies over meerwerk, aangezien de bouwondernemer verantwoordelijk is voor ontwerp en planning.

 

Voor jou als ondernemer biedt deelname aan een bouwteam een gunstige positie, waarbij je mogelijk als eerste een prijsaanbieding mag doen. 

 

Bekijk bouwteam

Aanbestedingen en de aanbestedingswet

Als ondernemer in de Bouw & Infrasector is het van groot belang dat je de aanbestedingswet, ingevoerd op 1 april 2013, begrijpt. Maar ook het aanbestedingsbesluit, de uniforme eigen verklaring, de gids proportionaliteit en ARW 2016. 

 

Duurzaam aanbesteden in de infrastructuur kan simpel worden bevorderd met vijf tips. De wet streeft naar 'social return' bij overheidsaanbestedingen. Verplichte en facultatieve uitsluitingsgronden zijn van toepassing, waarbij bezwaar mogelijk is. Geschiktheidseisen zijn cruciaal voor deelname aan een aanbesteding, en bij uitsluiting dien je snel bezwaar aan te tekenen.


Bekijk aanbestedingen

Vergroot je kennis

Samenwerken in bouwteams

Leer in één dag wat samenwerken in bouwteams voor jouw organisatie kan betekenen.

Alles over PFAS, PFOS en PFOA

PFAS, een persistente stoffengroep, wordt in Nederland in verschillende processen en producten aangetroffen. PFAS behoort tot zeer zorgwekkende stoffen en mag niet in de grond voorkomen tot er een norm is gesteld. Het tijdelijk handelingskader van 1 oktober legde restricties op bij meer dan 0,1 microgram PFAS per kilo bouwgrond, wat projecten belemmerde. Op 1 december 2019 verhoogde de minister de norm naar 0,8 microgram, maar de norm voor oppervlaktewater bleef onveranderd. We bekijken kritisch of verdere aanpassingen volgen en zetten in op een nieuw proces voor niet-genormeerde stoffen. Lees snel verder.

 

Bekijk PFAS, PFOS en PFOA

De gevolgen van de Oekraïne- crisis zoals prijsstijgingen

We volgen samen met andere brancheverenigingen de gevolgen van de Russische invasie in Oekraïne. De stijgende prijzen van materiaal en brandstof zijn een direct resultaat van dit conflict en hebben impact op onze sector. We geven je meer inzicht in de consequenties en vertellen je waar je terecht kunt voor vragen.

 

Belangrijkste punten:

  • Intentieverklaring Samen Doorbouwen in Onzekere Tijden
  • Effecten voor de bouwsector, waaronder materiaalkostenstijgingen
  • Aanwijzingen voor het doorberekenen van bouwkostenstijgingen
  • Webinars en veelgestelde vragen

 

Bekijk Oekraïne-crisis en prijsstijgingen

Profiteer van financiële ledenvoordelen

Rubriek Ontwerp

Oplossing voor ontwerprisico’s in de bouw.

Het invoeren van een risicoregeling

Ben je betrokken bij langlopende projecten? Dan is het belangrijk om afspraken te maken over de verrekening van prijswijzigingen. Zonder duidelijke regeling is verrekening in principe niet mogelijk. Als er niets is vastgelegd, moeten je als ondernemer zelf maatregelen nemen om stijgende materiaal- en loonkosten op te vangen in de projectprijs. Een praktische aanpak hiervoor is het invoeren van een risicoregeling, waarbij er twee standaardregelingen beschikbaar zijn: de Risicoregeling Woning- en Utiliteitsbouw 2025 en de Risicoregeling Grond-, Weg- en Waterbouw 1995.

 

Bekijk risicoregeling

Woningmarkt

Een gezonde woningmarkt is essentieel voor bouwactiviteiten en werkgelegenheid. Meer dan 40% van de bouwproductie betreft woningen. Maar de economische crisis zorgt voor uitdagingen: dalende vraag naar nieuwbouw, druk op investeringen van woningcorporaties en beperkte financieringsopties, wat resulteert in verminderde woningbouwproductie.

 

Bekijk woningmarkt

Vragen?

Heb je een vraag over dit kennisgebied? Onze beleidsadviseurs helpen je graag verder.

Bekijk ook eens

Digitalisering en industrialisatie

Wil je blijven innoveren? Ontdek wat er speelt in de bouw- en infrasector.

Duurzaamheid en energietransitie

Ontdek alle relevante informatie over de energietransitie en waar jij rekening mee kan houden.

Europese Unie

Alle belangrijke informatie over de Europese Unie op een rij.

Stikstof

Ontdek de laatste vorderingen, beslissingen en uitspraken rondom stikstof en waar jij rekening mee kan houden.

Gerelateerd nieuws

Donderdag 19 december 2024
Monitor Bouwketen: Vooruitzichten positief ondanks verschil in orderportefeuilles per deelsector

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) onderzoekt twee keer per jaar de stand van de conjunctuur in de bouw. De resultaten over de tweede helft van 2024 zijn gemengd, maar overwegend positief.

Maandag 14 oktober 2024
Harde afspraken over 100.000 vergunningen

Voorzitter Arno Visser besprak afgelopen zondag het woningtekort bij WNL Op Zondag met Kamerlid Merlien Welzijn van NSC. Hij benadrukte dat niet het gebrek aan wetgeving ertoe heeft geleidt dat het woningtekort de 400.000 is gepasseerd, maar het gebrek aan afgegeven vergunningen. Op minister Keijzers voorgenomen Woontop moeten afdwingbare afspraken worden gemaakt die ervoor zorgen dat er jaarlijks 100.000 bouwvergunningen worden afgegeven. Kamerlid Welzijn kon zich vinden in deze oproep.

Vrijdag 31 mei 2024
In Breda kan het: in 100 dagen samen een gebiedsvisie opstellen

Om aan de grote vraag naar woningen te voldoen moeten er in de komende jaren honderdduizenden woningen bij worden gebouwd. Daarmee staan gemeenten en provincies voor een enorme opgave. In Breda werkten de gemeente en bouwpartners Maas-Jacobs Groep en Nederlandse Bouw Unie (NBU) intensief samen tijdens de voorbereidingen van Blossem. In 100 dagen stelden zij samen een gebiedsperspectief op, na nog eens 6 maanden lag er een ontwikkelvisie voor 615 nieuwe woningen.