Cao
De cao bouw en infra is van groot belang voor jou als ondernemer en omvat onder andere algemene bepalingen, loon- en salaristabellen, stageregelingen, in- en uitdienst procedures, arbeidsduur en toeslagen, vrije dagen, verlof, inkomen, toeslagen, vergoedingen, opleiding en ontwikkeling, veiligheid en gezondheid, en arbeidsongeschiktheid. De cao vlakglas is van toepassing op groothandel in vlakglas en glasbewerking, terwijl voor de aanleg en het onderhoud van het Nederlandse spoorwegnet de aparte cao railinfrastructuur (RIS) geldt. Daarnaast is er de cao Bedrijfstakeigen regelingen voor de bouwnijverheid (cao BTER), die de statuten en reglementen van bouwnijverheidsfondsen omvat. Lees snel verder voor meer informatie over alle cao’s.
Vind meer informatie over
Alle cao downloads op een rij
Dit vind je in de cao Bouw & Infra
De cao bouw en infra is belangrijk voor onze sector, ook voor jou als ondernemer. We lichten een aantal belangrijke vastleggingen voor je uit. Zodat je de meest belangrijke informatie meteen kan inzien:
- Cao algemeen
- Loon- en salaristabellen
- Stageregelingen
- In-en uitdienst
- Arbeidsduur en tijdgerelateerde toeslagen
- Vrije dagen en verlof
- Inkomen
- Toeslagen en vergoedingen
- Opleiding en ontwikkeling
- Veiligheid en gezondheid
- Arbeidsongeschiktheid en werkloosheid
Lees snel verder voor meer informatie over bovenstaande vastleggingen in de cao.
De cao voor Vakgroep Glas
De cao Vlakglas geldt voor iedere natuurlijke of rechtspersoon die in een onderneming of een afdeling daarvan zich uitsluitend of in hoofdzaak bezighoudt met:
- de groothandel in vlakglas, al dan niet in combinatie met het plaatsen van bewerkt en/of onbewerkt vlakglas; en/of
- de bedrijfsmatige bewerking en/of verwerking van vlakglas (zoals de productie van isolerend dubbelglas, gelaagd glas en voorgespannen/gehard glas), waaronder niet begrepen het plaatsen van vlakglas; en/of
- het vervaardigen van glas in metaal (zoals geëtst en gebrandschilderd glas).
Vergroot je kennis
In een dag op de hoogte van alle ins & outs rondom de cao voor de bouw- en infrasector!
Alles over de cao bedrijfstakeigen regelingen (BTER)
Naast de arbeidsvoorwaarden cao, de cao Bouw & Infra, geldt er nog een cao Bedrijfstakeigen regelingen voor de Bouwnijverheid (cao BTER). In deze cao zijn nagenoeg alle statuten en reglementen van de fondsen die er in de bouwnijverheid zijn, opgenomen. De looptijd van deze cao is van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2025.
De cao voor aanleg en onderhoud van het Nederlandse spoorwegnet
Ben je actief in de aanleg en het onderhoud van het Nederlandse spoorwegnet? Dan is een aparte cao van kracht, de cao Railinfrastructuur (RIS). De onderhandelingen worden vanuit ons gevoerd door de vakgroep Railinfra (VRI). Naast de VRI maakt ook Strukton Rail als zelfstandige partij deel uit van de werkgeversdelegatie. Van vakbondszijde wordt onderhandeld door FNV, CNV Vakmensen en Vakvereniging Het Zwarte Corps.
Onwerkbaar weer
Soms is het weer zodanig slecht dat er eigenlijk niet gewerkt kan worden. De cao Onwerkbaar weer Bouw & Infra bepaalt wanneer er vanwege het weer niet meer gewerkt kan worden. De werkgever beoordeelt in redelijk overleg met de betrokken werknemers, waarbij zowel het bedrijfsbelang als de veiligheid en gezondheid van de werknemers in acht worden genomen, wanneer en hoe lang als gevolg van ongunstige weersomstandigheden of te weinig licht niet kan worden gewerkt.
Vragen?
Heb je een vraag over dit kennisgebied? Onze beleidsadviseurs helpen je graag verder.
Gerelateerd nieuws
Op woensdag 6 november vervolgden werkgevers en werknemers hun overleg over een nieuwe cao bouw & infra. De onderlinge sfeer was goed en standpunten en belangen werden afgetast. Alhoewel er nog geen concrete afspraken zijn gemaakt is er veel ter tafel gekomen.
Werkgevers en werknemers zijn vandaag gestart met onderhandelen over een volgende cao Bouw & Infra en hebben elkaars voorstellenbrieven in ontvangst genomen, de standpunten toegelicht en wederzijds vragen gesteld ter verduidelijking.
We begrijpen dat de invoering van het nieuwe functie- en loongebouw voor veel bedrijven een grote uitdaging is. Daarom hebben cao-partijen in onderling overleg een nieuwe invoeringsdatum vastgesteld op 31 december 2025. Dit biedt bedrijven meer tijd om de nodige stappen te zetten en het nieuwe systeem zorgvuldig te implementeren.