Cao Bouw & Infra
De cao Bouw & Infra is belangrijk voor onze sector, zowel op beleids- als praktisch niveau. Op deze pagina vind je meer informatie over de cao-onderhandelingen en het achterliggende beleid. Daarnaast vind je ook informatie over de toepassing van de cao Bouw & Infra in de praktijk. De cao Bouw & Infra 2024 liep van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024. Op dit moment is er sprake van een cao-loos tijdperk. Onderstaand tref je belangrijke aandachtspunten bij een cao-loos tijdperk aan.
8 belangrijke aandachtspunten tijdens een cao-loos tijdperk
De cao Bouw & Infra 2024 is geëindigd op 31 december 2024. De algemeen verbindend verklaring van de cao stopt dan ook. Zolang er geen nieuwe cao tot stand is gekomen, is er sprake van een cao-loos tijdperk. Belangrijke aandachtspunten tijdens een cao-loos tijdperk worden toegelicht in een document die je via onderstaande knop kan downloaden. Voor nadere informatie kan je contact opnemen met afdeling Advies via 079-3252 250 of e-mail.
Cao 2024
Op 13 december 2023 werd bekend dat de vakbonden na raadpleging van hun achterban hebben ingestemd met het eindbod dat werkgevers op 24 november deden voor aanpassing van de cao. Daarmee is de nieuwe cao bouw en infra een feit. De cao geldt voor een periode van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024.
Nieuws over de cao bouw en infra
De nieuwe salaristabellen voor UTA- en bouwplaatsmedewerkers zijn weer gepubliceerd. De tabellen zijn van kracht per 1 januari 2025. Bekijk de tabellen via onderstaande downloads.
Tijdens onze vijfde onderhandelingsronde met vakbonden over de nieuwe cao Bouw & Infra hebben vakbonden het overleg tot nader order opgeschort. We wachten af tot vakbonden weer aan tafel willen. Hierbij bieden we een overzicht van de onderhandelingen tot dus ver en waar we als Bouwend Nederland staan.
Vakbonden hebben het overleg over de nieuwe cao voor de Bouw & Infra vandaag opgeschort.
Loon- en salaristabellen per juli 2024
Stageregelingen schooljaar 2023-2024
In en uit dienst
In hoofdstuk 2 wordt het in- en uitdienst treden geregeld. Denk hierbij aan de intredekeuring, de functie-indeling en de arbeidsovereenkomst. Maar er zijn ook bepalingen opgenomen over de beëindiging van de arbeidsovereenkomst.
Arbeidsduur en tijdsgerelateerde toeslagen
Hoofdstuk 2 gaat over arbeidsduur en werktijden. Hierin worden onderwerpen als de basisregeling, de kaderregeling, deeltijd werk, de vierdaagse werkweek 55+, regeling verschoven uren infra, overwerk en spaarurenmodel, onderhoudswerk op zaterdag, ploegendienst en bereikbaarheidsdienst besproken. De toeslagen die verbonden zijn aan deze regelingen kan je vinden op de overzichtspagina vergoedingen en tijdsgerelateerde toeslagen.
Vrije dagen en verlof
In de cao Bouw & Infra hebben werknemers recht op verschillende soorten verlofdagen (vakantiedagen, roostervrije dagen, extra roostervrije dagen oudere werknemers, feestdagen, stervensbegeleidings- en rouwverlof en kort verzuim). Voor al deze verlofdagen gelden eigen regels.
Inkomen
Hoofdstuk 4 van de cao behandelt het inkomen van de werknemers. In dit hoofdstuk vind je de loondefinities, de regels rondom de garantielonen van bouwplaatswerknemers en -leerlingen, uta-salarissen, de afgesproken loon- en salarisverhogingen, vakantietoeslag en het Individueel budget, Tijdspaarfonds (TSF) en pensioen.
Toeslagen en vergoedingen
In de cao zijn verschillende toeslagen en vergoedingen opgenomen. Denk hierbij aan de reiskosten- en reisurenvergoedingen, vergoeding werken op verafgelegen werken, vergoeding werkkleding en gereedschap, EHBO en BHV vergoeding, vergoeding vakbondscontributie, en vergoeding ziektekostenverzekering. Deze kan je vinden op de webpagina over deze toeslagen. Bekijk in dit document de toeslagen en vergoedingen die uit de cao Bouw & Infra 2024 komen.
Opleiding en ontwikkeling
In hoofdstuk 7 cao Bouw & Infra wordt besproken hoe bouwplaats- en uta-werknemers vitaal en deskundig kunnen blijven werken. Hierin vind je onderwerpen als duurzame inzetbaarheid, scholing voor zowel bouwplaats- als scholing uta-werknemers, beroepsopleiding voor bouwplaatsmedewerkers en de stageregeling voor de bouw.
Veiligheid en gezondheid
Hoofdstuk 8 gaat over hoe werknemers veilig en gezond kunnen werken. Denk hierbij aan arbobeleid en verzuimbeleid, bijzondere veiligheids- en arbobepalingen. Maar ook de regeling onwerkbaar weer en vorst ww.
Arbeidsongeschiktheid en werkloosheid
Werknemers worden wel eens ziek. In hoofdstuk 9 kan je lezen wat er in de cao staat over wachtdagen, loondoorbetaling bij ziekte, arbeidsongeschiktheid als gevolg van werk voor derden, re-integratie en bonus re-integratie, pensioenopbouw in het tweede ziektejaar. Een overzicht hiervan zie je op deze pagina.
Overzicht: vragen en antwoorden over cao Bouw & Infra 2024
Wat betekent de cao Bouw & Infra 2024 voor loonsverhogingen, toeslagen en vergoedingen, het functie- en loongebouw, de zwaarwerkregeling, werkdruk en de overwerkregeling voor uta-werknemers? Dit zijn slechts enkele onderwerpen in het druk bezochte webinar van 11 januari 2024 over de nieuwe cao. We hebben alle vragen en bijbehorende antwoorden in een handige pdf gezet.
Download: vragen en antwoorden over de cao Bouw & Infra 2024
Video: informatief webinar 11 januari 2024
Liever het webinar nog eens terugkijken? Dat kan in de video hieronder.
Training: Wegwijs in de cao Bouw & Infra
In een dag op de hoogte van alle ins & outs rondom de cao voor de bouw- en infrasector!