Nieuws
De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) publiceerde de graafschadecijfers in Nederland over 2024. Helaas moeten we constateren dat met gemiddeld 137 schades per dag, het aantal graafschades opnieuw hoog is. Elke schade betekent niet alleen kosten en overlast, maar ook risico’s voor veiligheid, bereikbaarheid en de betrouwbaarheid van netwerken. In een tijd waarin digitale connectiviteit en ondergrondse infrastructuur cruciaal zijn, kunnen we dit ons eigenlijk niet meer permitteren.
De raadplegingen voor een herziening van de Europese Aanbestedingsrichtlijn zijn begonnen. De Europese Commissie geeft zelf al een schot voor de boeg met haar beleid om de administratieve lasten voor bedrijven en overheden fors te verlagen. Op het Aanbestedingscongres 2025, waar ruim 70 publieke opdrachtgevers en ondernemers bijeen kwamen, klonk duidelijk door dat daar grote behoefte aan is.
Wat doe je als een opdrachtgever niet betaalt? Hoe zit het met aansprakelijkheid na oplevering? Welk contract is eigenlijk het meest geschikt voor jouw project? Bouwrecht is een onderwerp waar bijna elk bouwbedrijf vroeg of laat mee te maken krijgt.
Samen met gemeenten, andere brancheorganisaties en de staatssecretaris Jansen van Infrastructuur en Waterstaat hebben we afspraken gemaakt over de uitvoering van de zero-emissiezones. Sinds 1 januari 2025 hebben de eerste gemeenten zo'n emissievrije zone ingevoerd. De afspraken gaan over de boetevrije periode, langer uitstel voor bestelauto's met emissieklasse 6 en landelijk geldende ontheffingen voor ondernemers die de overstap naar een elektrisch voertuig (nog) niet kunnen maken.
"Twee jaar geleden besloten wij ons intern te laten bijscholen op het gebied van duurzaam bouwen en circulair ondernemen", vertelt Tjeu Clerkx, directeur van Bloem Infra uit het Midden-Limburgse Panheel. Het mkb-bedrijf is voortvarend bezig met deze thema's en merkt ook steeds vaker een vraag van opdrachtgevers om advies op dit gebied. "Vooral voor klimaatadaptieve maatregelen, zoals de aanleg van blauwe aders en infiltratievoorzieningen voor de afvoer van hemelwater, wordt in toenemende mate naar onze inzichten gevraagd." Hoe pakken ze dat aan?
Het Europees Parlement heeft ingestemd met de uitstel van CSRD-implementatie. Omdat het Omnibus-simplificatiepakket van de Commissie vergaande wijzigingen beoogt die wordt met een jaar uitgestel getracht bedrijven geen wetgeving door te voeren die binnenkort weer wordt teruggedraaid. Door dit besluit zullen niet in 2027, maar vanaf 2028 CSRD-plichtige bedrijven pas moeten voldoen aan de rapportageverplichtingen binnen CSRD en de CSDDD.
Samuel Batenburg uit Vriezenveen heeft tijdens de Nederlandse kampioenschappen timmeren de torenhoge verwachtingen volledig waargemaakt. Hij won met overtuiging goud en daarmee kwalificeerde hij zich ook voor de Europese kampioenschappen die later dit jaar in Herning, Denemarken gehouden gaan worden. Samuel schaart zich met zijn titel als tiende in de imposante rij van kampioenen die het opleidingsbedrijf Bouwmensen Almelo afleverde.
De krapte op de arbeidsmarkt is groot. Er moet efficiënter worden gewerkt en dat vraagt om een andere samenstelling van opdrachten. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft een nieuw soort contract in voorbereiding: het geïntegreerd instandhoudingscontract (GIC). Al het onderhoud dat in een vastgoedcomplex moet plaatsvinden wordt ondergebracht in een enkel contract bij een enkele marktpartij.
In maart is er weer een nieuwe ronde geopend voor de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB). In tegenstelling tot voorgaande jaren is het subsidieplafond op de eerste dag niet overtekend. Je kunt dus nog steeds subsidie aanvragen.
Op dinsdag 1 april vond in de Sluisfabriek in Drachten de bijeenkomst Financial planning plaats, georganiseerd door JBN regio Noord en het bestuur van afdeling Friesland. De opkomst was groot, met een mix van jonge en oud uit de bouw- en infrasector. De centrale vraag van de avond: Wat gebeurt er met jouw bedrijf als je onverwacht wegvalt?
Zo'n vier maal per jaar komt de Contactgroep Meewerkend partners in Afdeling Brabant Mid-West bij elkaar. Een groep dames die allen in het bedrijf van hun man meewerken en stiekem op de achtergrond wel voor veel uitdagingen staan. Ze moeten eigenlijk van alles een beetje, of meer dan een beetje, weten.
Samen met andere brancheorganisaties, (lokale) opdrachtgevers en ministeries tekenden we najaar 2023 het convenant Schoon en Emissieloos bouwen. In de routekaart staat stap voor stap uitgelegd hoe en in welk tempo bouwmachines de komende jaren worden vervangen door minder vervuilende exemplaren om uiteindelijk over te gaan op schone of emissieloze varianten. Om te controleren of deze stappen in de praktijk ook worden gezet, is de handreiking Controle op naleving opgesteld.
Word vandaag nog lid!
Samen met 4.500 leden sta je sterker en kun je profiteren van exclusieve ledenvoordelen.