Nieuwe afspraken over zero-emissiezones geven duidelijkheid
Vrijdag 4 april 2025
Samen met gemeenten, andere brancheorganisaties en de staatssecretaris Jansen van Infrastructuur en Waterstaat hebben we afspraken gemaakt over de uitvoering van de zero-emissiezones. Sinds 1 januari 2025 hebben de eerste gemeenten zo'n emissievrije zone ingevoerd. De afspraken gaan over de boetevrije periode, langer uitstel voor bestelauto's met emissieklasse 6 en landelijk geldende ontheffingen voor ondernemers die de overstap naar een elektrisch voertuig (nog) niet kunnen maken.
Een zero-emissiezone is een gebied waar op termijn alleen nog uitstootvrije bedrijfsauto's en vrachtwagens mogen rijden. Sinds 1 januari 2025 worden de eerste, meest vervuilende voertuigen geweerd. Gemeenten voeren de zones in om de luchtkwaliteit en leefbaarheid in die gebieden te verbeteren en de CO2-uitstoot te verminderen.
Afspraken
De afspraken in de uitvoeringsagenda zijn op verzoek van de Tweede Kamer gemaakt. Ten eerste zal elke gemeente een boetevrije periode van minimaal zes maanden instellen. Als er lokaal aanleiding toe is, mag een gemeente een langere periode te hanteren. Ook begint er een wetswijzigingstraject om bestelauto’s met emissieklasse 6 een jaar langer uitstel te geven. Dat is gunstig voor bijna de helft van de bedrijfsbussen. Deze twee maatregelen geven meer tijd en ruimte voor de overstap naar een elektrisch bedrijfsvoertuig.
Ten slotte gaat het kabinet de impact van de zero-emissiezones monitoren en wordt er gewerkt aan een nieuw convenant met gemeenten. Hierin worden afspraken gemaakt over de ontheffingen voor netcongestie en vanwege bedrijfseconomische redenen, die niet per gemeente maar landelijk moeten gaan werken.
Door deze uitvoeringsagenda te ondertekenen, zitten we mee aan het stuur om te zorgen voor een voorspelbare en haalbare overgang naar emissieloos werken.
Meer weten?
Ga voor meer informatie naar Opwegnaarzes.nl.
Gerelateerd nieuws
"Twee jaar geleden besloten wij ons intern te laten bijscholen op het gebied van duurzaam bouwen en circulair ondernemen", vertelt Tjeu Clerkx, directeur van Bloem Infra uit het Midden-Limburgse Panheel. Het mkb-bedrijf is voortvarend bezig met deze thema's en merkt ook steeds vaker een vraag van opdrachtgevers om advies op dit gebied. "Vooral voor klimaatadaptieve maatregelen, zoals de aanleg van blauwe aders en infiltratievoorzieningen voor de afvoer van hemelwater, wordt in toenemende mate naar onze inzichten gevraagd." Hoe pakken ze dat aan?
In maart is er weer een nieuwe ronde geopend voor de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB). In tegenstelling tot voorgaande jaren is het subsidieplafond op de eerste dag niet overtekend. Je kunt dus nog steeds subsidie aanvragen.
Samen met andere brancheorganisaties, (lokale) opdrachtgevers en ministeries tekenden we najaar 2023 het convenant Schoon en Emissieloos bouwen. In de routekaart staat stap voor stap uitgelegd hoe en in welk tempo bouwmachines de komende jaren worden vervangen door minder vervuilende exemplaren om uiteindelijk over te gaan op schone of emissieloze varianten. Om te controleren of deze stappen in de praktijk ook worden gezet, is de handreiking Controle op naleving opgesteld.