Rijksvastgoedbedrijf kiest voor langjarige samenwerkingen bij onderhoud vastgoed
Donderdag 3 april 2025
De krapte op de arbeidsmarkt is groot. Er moet efficiënter worden gewerkt en dat vraagt om een andere samenstelling van opdrachten. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft een nieuw soort contract in voorbereiding: het geïntegreerd instandhoudingscontract (GIC). Al het onderhoud dat in een vastgoedcomplex moet plaatsvinden wordt ondergebracht in een enkel contract bij een enkele marktpartij.
Het geïntegreerd instandhoudingscontract betekent concreet een intensieve samenwerking met een looptijd van driemaal vijf jaar waarin een eerlijke prijs wordt betaald voor alle partners in de keten. Het Rijksvastgoedbedrijf zal dit type contract primair inzetten voor complexen vanaf 10.000 m2 bvo met een verwevenheid van diverse technische disciplines.
Waarom dit nieuwe type contract?
Het Rijksvastgoedbedrijf maakt deze keuze omdat de vraag naar instandhouding en verbetering van de functionaliteit sterk toeneemt. Dat geldt in het bijzonder voor de accommodaties van Defensie en Dienst Justitiële Inrichtingen. Met een integrale en meer flexibele opzet kunnen politieke ambities en duurzaamheidsmaatregelen sneller worden uitgevoerd. Daarbij kunnen klantwensen en verbeteringen makkelijker worden gekoppeld aan natuurlijke onderhoudsmomenten.
Vereenvoudigen administratieve processen
De inbreng van mkb-bedrijven is van groot belang omdat veel vastgoedcomplexen worden onderhouden door ondernemers uit de regio. Het Rijksvastgoedbedrijf wil de administratieve processen dan ook vereenvoudigen. Ook wij benadrukken dat het mkb moet kunnen aanhaken en meedoen.
Meer weten
Lees dan verder op de website van het Rijksvastgoedbedrijf Waarom wil het Rijksvastgoedbedrijf geïntegreerde instandhoudingscontracten? | Nieuwsbericht | Rijksvastgoedbedrijf
Of meld je aan voor de RVB Marktmiddag op maandag 7 april 2025 RVB Marktmiddag 2025 | Rijksvastgoedbedrijf
Fotocredits: Defensie, vliegbasis Gilze-Rijen
Gerelateerd nieuws
De koers naar een duurzame samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven komt op gang. Op donderdag 20 maart 2025 organiseren wij het Aanbestedingscongres 2025 in het Provinciehuis Utrecht. Thema dit jaar is 'Aanbesteden nu en in de toekomst: Van traditioneel opdrachtgeverschap naar duurzame samenwerking'.
Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) onderzoekt twee keer per jaar de stand van de conjunctuur in de bouw. De resultaten over de tweede helft van 2024 zijn gemengd, maar overwegend positief.
Voorzitter Arno Visser besprak afgelopen zondag het woningtekort bij WNL Op Zondag met Kamerlid Merlien Welzijn van NSC. Hij benadrukte dat niet het gebrek aan wetgeving ertoe heeft geleidt dat het woningtekort de 400.000 is gepasseerd, maar het gebrek aan afgegeven vergunningen. Op minister Keijzers voorgenomen Woontop moeten afdwingbare afspraken worden gemaakt die ervoor zorgen dat er jaarlijks 100.000 bouwvergunningen worden afgegeven. Kamerlid Welzijn kon zich vinden in deze oproep.