Deelnemers Aanbestedingscongres vóór vergaande versoepeling aanbestedingsvoorschriften
Maandag 7 april 2025
De raadplegingen voor een herziening van de Europese Aanbestedingsrichtlijn zijn begonnen. De Europese Commissie geeft zelf al een schot voor de boeg met haar beleid om de administratieve lasten voor bedrijven en overheden fors te verlagen. Op het Aanbestedingscongres 2025, waar ruim 70 publieke opdrachtgevers en ondernemers bijeen kwamen, klonk duidelijk door dat daar grote behoefte aan is.
De bestaande regels zijn te complex en ontmoedigen de mogelijkheden om op een simpele manier tot goede resultaten te komen. Er is meer flexibiliteit nodig om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen, want het efficiënt benutten van elkaars kennis en expertise wordt steeds belangrijker.
Een aantal overheden, waaronder Provincie Utrecht en het Rijksvastgoedbedrijf, is het pad van samenwerkingsgericht contracteren al ingeslagen. Zij verwachten dat het samen uitwerken van oplossingen gedurende een langere periode leidt tot meer efficiency en kwaliteit in zowel de voorbereiding als de uitvoering van werkzaamheden in de bouw en infra.
Nuttige initiatieven
Dankzij de programma's Beter Aanbesteden zijn er in Nederland diverse nuttige initiatieven tot stand gekomen om de aanbestedingspraktijk te verbeteren. Denk aan de alternatieve betalingsregeling, waarbij de aannemer factureert op basis van een overeengekomen prognose (daarover in een volgend bericht meer). Expertisecentrum PIANOo gaat verder op dat pad en blijft met de structurele continuering van het regiomanagement actief in het verbinden van aanbestedende diensten en met ondernemers onderling.
Vraag en aanbod beter afstemmen
Verandering van Europese regelgeving is een tijdrovend proces. Het is belangrijk om daar de stem van Nederland te laten klinken, maar het is nog veel belangrijker om zelf te komen tot een betere afstemming van vraag en aanbod in de bouw- en infra. De organisatoren van het Aanbestedingscongres, Aanbestedingscentrum Techniek Nederland, Aanbestedingsinstituut Bouw en Infra en AdviesCentrum Aanbestedingen Grond Wegen en Groen, zetten zich daar onverminderd voor in.
Gerelateerd nieuws
De krapte op de arbeidsmarkt is groot. Er moet efficiënter worden gewerkt en dat vraagt om een andere samenstelling van opdrachten. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft een nieuw soort contract in voorbereiding: het geïntegreerd instandhoudingscontract (GIC). Al het onderhoud dat in een vastgoedcomplex moet plaatsvinden wordt ondergebracht in een enkel contract bij een enkele marktpartij.
De koers naar een duurzame samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven komt op gang. Op donderdag 20 maart 2025 organiseren wij het Aanbestedingscongres 2025 in het Provinciehuis Utrecht. Thema dit jaar is 'Aanbesteden nu en in de toekomst: Van traditioneel opdrachtgeverschap naar duurzame samenwerking'.
Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) onderzoekt twee keer per jaar de stand van de conjunctuur in de bouw. De resultaten over de tweede helft van 2024 zijn gemengd, maar overwegend positief.