Contactgroep meewerkend partners krijgt primeur over de cao en leert meer over de CAR en de AVB
Donderdag 3 april 2025
Zo'n vier maal per jaar komt de Contactgroep Meewerkend partners in Afdeling Brabant Mid-West bij elkaar. Een groep dames die allen in het bedrijf van hun man meewerken en stiekem op de achtergrond wel voor veel uitdagingen staan. Ze moeten eigenlijk van alles een beetje, of meer dan een beetje, weten.
In eerder overleg van deze contactgroep, waar toen veel gesproken werd over werken met zzp'ers en onderaannemers, ontstonden veel vragen over bij wie welk risico ligt. Om die reden hadden we Werner van Weesenbeek gevraagd om één en ander te verduidelijken aan de dames.
Bij wie ligt welk risico?
Werner lichtte de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven toe, de CAR-verzekering en het afdekken van risico's door fouten in het ontwerp (ontwerpverzekering). De Avb en CAR zijn vrijwel onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hij legt met duidelijk praktijkvoorbeelden het verschil uit tussen schade AAN het werk en schade DOOR het werk.En dat bij schade aan het werk er ook echt iets kapot moet zijn gemaakt. Tips die Werner ons geeft is na te gaan of er een onderhoudstermijn (ongeacht bestek) van een x-aantal maanden na oplevering wordt gehanteerd bij je verzekering. En bekijk hoe de relaties tussen opdrachtgever, architerct, eventueel constructeur en andere onder- of nevenaannemers in elkaar zitten. Het komt regelmatig voor dat jij alleen de afbouw doet of juist alleen de ruwbouw en dat er na jou nog andere (door opdrachtgever zelf gecontracteerde) partijen jouw bouwwerk afmaken. Check dan weer jouw verantwoordelijkheid en het einde van jouw werkzaamheden eindigt om niet voor verrassingen te komen te staan.
Doordat je onderaannemers standaard meeverzekerd zijn op jouw polis is het enorm van belang dat je een goede onderaannemersovereenkomst gebruikt om jullie relatie vast te leggen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld de onlangs vernieuwde overeenkomst van Bouwend Nederland hanteren. Deze kun je vinden op de handige pagina met veel voorbeeldmodellen en modelovereenkomsten.
Om afspraken met je onderaannemers goed vast te leggen (zij liften mee op jouw CAR-verzekering) heeft In-Staet een aantal adviesteksten opgesteld, die je in je overeenkomst kunt opnemen. Deze zijn op te vragen bij Werner, die overigens voor alle leden van Bouwend Nederland klaar staat om advies te geven en praktisch mee te denken (ook als je geen klant van In-Staet bent).
Je kunt Werner bereiken via mail of telefonisch op 06-55000423.
Primeur nieuws over de cao
Vervolgens kregen de dames de primeur met een toelichting op de gevolgen van de overeenstemming die een dag ervoor over de cao Bouw en Infra werd verkregen. De cao gaat in met terugwerkende kracht per 1-1-2025 en gaat gelden voor de duur van 27 maanden.
Yvonne haalt wat onderwerpen uit het onderhandelingsresultaat aan om toe te lichten aan de dames, zoals het feit dat de betaalde scholingsdagen uit de O&O Fondsen betaald zullen worden, dat de zwaarwerkregeling wordt voortgezet en verhoogd en dat de invoering van het nieuwe functie- en loongebouw (Fuwa) van de de baan is.
Hier kun je het volledige onderhandelingsresultaat teruglezen. Bij vragen neem contasct op met je Adviseur Sociale Zaken in de regio. In regio Zuid is dat Yvonne van Zijl.
Ben jij meewerkend partner in afdeling Brabant Mid-West en wil je een volgende keer aansluiten bij dit overleg waar je volop nuttige informatie verkrijgt en kan sparren met andere meewerkend partners? Laat het verenigingsmanager Petra Landmeter dan weten (06-15557622)
Gerelateerd nieuws
Een dag na de Bewust Veilig-dag van 26 maart jongstleden deed afdeling Zeeland het dunnetjes over: bij het Van der Valk-hotel in Middelburg kwamen niet alleen overheden, maar ook overheden, opdrachtgevers, woningcorporaties en leden bij elkaar om nog een keer dieper in de veiligheidsmaterie te duiken.
Op donderdag 27 maart was Theaterhotel De Oranjerie in Roermond het decor voor het Infraoverleg dat vier keer per jaar in Limburg wordt georganiseerd. Onder de 30 aanwezigen bevonden zich niet alleen teamleiders van de zeven grootste gemeenten in Limburg. Ook Waterschap Limburg, de Provincie Limburg, inkopers en enkele infraleden (die overheden tot hun opdrachtgever mogen rekenen) waren op de uitnodiging ingegaan.
'Veiligheid is niet onderhandelbaar', 'veiligheid staat op nummer 1', 'iedereen moet veilig thuiskomen!'. Uitspraken gedaan tijdens de bezoeken op de bewust veilig dag 2025. Met 45 deelnemers in Zeeland een groot succes.