Nieuws
Het Europees Parlement heeft ingestemd met de uitstel van CSRD-implementatie. Omdat het Omnibus-simplificatiepakket van de Commissie vergaande wijzigingen beoogt die wordt met een jaar uitgestel getracht bedrijven geen wetgeving door te voeren die binnenkort weer wordt teruggedraaid. Door dit besluit zullen niet in 2027, maar vanaf 2028 CSRD-plichtige bedrijven pas moeten voldoen aan de rapportageverplichtingen binnen CSRD en de CSDDD.
Samuel Batenburg uit Vriezenveen heeft tijdens de Nederlandse kampioenschappen timmeren de torenhoge verwachtingen volledig waargemaakt. Hij won met overtuiging goud en daarmee kwalificeerde hij zich ook voor de Europese kampioenschappen die later dit jaar in Herning, Denemarken gehouden gaan worden. Samuel schaart zich met zijn titel als tiende in de imposante rij van kampioenen die het opleidingsbedrijf Bouwmensen Almelo afleverde.
De krapte op de arbeidsmarkt is groot. Er moet efficiënter worden gewerkt en dat vraagt om een andere samenstelling van opdrachten. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft een nieuw soort contract in voorbereiding: het geïntegreerd instandhoudingscontract (GIC). Al het onderhoud dat in een vastgoedcomplex moet plaatsvinden wordt ondergebracht in een enkel contract bij een enkele marktpartij.
In maart is er weer een nieuwe ronde geopend voor de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB). In tegenstelling tot voorgaande jaren is het subsidieplafond op de eerste dag niet overtekend. Je kunt dus nog steeds subsidie aanvragen.
Op dinsdag 1 april vond in de Sluisfabriek in Drachten de bijeenkomst Financial planning plaats, georganiseerd door JBN regio Noord en het bestuur van afdeling Friesland. De opkomst was groot, met een mix van jonge en oud uit de bouw- en infrasector. De centrale vraag van de avond: Wat gebeurt er met jouw bedrijf als je onverwacht wegvalt?
Zo'n vier maal per jaar komt de Contactgroep Meewerkend partners in Afdeling Brabant Mid-West bij elkaar. Een groep dames die allen in het bedrijf van hun man meewerken en stiekem op de achtergrond wel voor veel uitdagingen staan. Ze moeten eigenlijk van alles een beetje, of meer dan een beetje, weten.
Samen met andere brancheorganisaties, (lokale) opdrachtgevers en ministeries tekenden we najaar 2023 het convenant Schoon en Emissieloos bouwen. In de routekaart staat stap voor stap uitgelegd hoe en in welk tempo bouwmachines de komende jaren worden vervangen door minder vervuilende exemplaren om uiteindelijk over te gaan op schone of emissieloze varianten. Om te controleren of deze stappen in de praktijk ook worden gezet, is de handreiking Controle op naleving opgesteld.
De instroom in de bouw- en infrasector hapert. En volgens Bouwend Nederland-voorzitter Arno Visser is het letterlijk vijf voor twaalf. Juist nu moeten we jongeren enthousiast maken voor een toekomst in de infrastructuur. Met die boodschap viel vorige maand een brief op de mat bij directeuren en decanen van havo-scholen – precies in de periode dat studiekeuzes worden gemaakt. Het doel: jongeren laten zien hoe relevant, toekomstgericht én maatschappelijk onmisbaar een carrière in de bouw en infra is.
Ontwikkelingen en trends in de maatschappij en openbare ruimte kunnen een (on)veilig gevoel geven tijdens werkzaamheden. Werken aan netwerken is veel zichtbaarder (één op de drie straten gaat open bij de aanleg van kabels), mensen worden mondiger en individueler en willen niet wachten. Onbegrip en daarmee irritatie nemen toe wat kan leiden tot agressie.
Een dag na de Bewust Veilig-dag van 26 maart jongstleden deed afdeling Zeeland het dunnetjes over: bij het Van der Valk-hotel in Middelburg kwamen niet alleen overheden, maar ook overheden, opdrachtgevers, woningcorporaties en leden bij elkaar om nog een keer dieper in de veiligheidsmaterie te duiken.
Op donderdag 27 maart was Theaterhotel De Oranjerie in Roermond het decor voor het Infraoverleg dat vier keer per jaar in Limburg wordt georganiseerd. Onder de 30 aanwezigen bevonden zich niet alleen teamleiders van de zeven grootste gemeenten in Limburg. Ook Waterschap Limburg, de Provincie Limburg, inkopers en enkele infraleden (die overheden tot hun opdrachtgever mogen rekenen) waren op de uitnodiging ingegaan.
Op 27 maart kwamen meer dan 130 leden van Bouwend Nederland Regio Randstad-Noord samen in het FC Utrecht stadion de Galgewaard op de Regiodag Utrecht/Het Gooi. Naast dat de Regiodag een mooie kans bood om het stadion eens van dichtbij te bekijken, gaf een interessante diversiteit aan sprekers zijn visie op de sector, de huidige ontwikkelingen in de maatschappij en de rol die Bouwend Nederland daarin speelt.
Word vandaag nog lid!
Samen met 4.500 leden sta je sterker en kun je profiteren van exclusieve ledenvoordelen.