Bewust veilig in Zeeland: veiligheid doe je samen
Dinsdag 1 april 2025
Een dag na de Bewust Veilig-dag van 26 maart jongstleden deed afdeling Zeeland het dunnetjes over: bij het Van der Valk-hotel in Middelburg kwamen niet alleen overheden, maar ook overheden, opdrachtgevers, woningcorporaties en leden bij elkaar om nog een keer dieper in de veiligheidsmaterie te duiken.
Zo'n 50 personen waren ingegaan op de uitnodiging 'Samen veilig werken in/aan Zeeland'. "Het was mooi om te zien is dat de hele keten, van opdrachtgever tot opdrachtnemer, op het event was afgekomen", zegt Jos Lukasse, verenigingsmanager voor de afdeling Zeeland. "Veiligheid is iets dat we samen moeten doen."
Arbeidsinspectie
In het verleden kreeg Jos wel eens de volgende vraag van infrabouwers: 'Wanneer een opdrachtgever iets van mij verlangt wat niet veilig is, wat heb je dan aan mogelijkheden?' Jos: "Het voelt dan toch een beetje met de rug tegen de muur: je wilt de relatie met de opdrachtgever immers niet op het spel zetten. Het leek ons daarom een goed idee om de Arbeidsinspectie uit te nodigen die graag met ons meedenkt. We hebben allen hetzelfde doel voor ogen: ’s avonds weer veilig naar huis."
De bijeenkomst begon met een filmpje waarin bouw- en infrabedrijven vertelden over het belang van veiligheid: het meemaken van een (dodelijk) ongeval is iets dat niemand wil meemaken. Daarna was het woord aan René Ganzeman, QHSE-manager bij H4A, een van de grotere infraleden in de Zeeuwse regionen. Hij wist de toehoorders van praktische informatie en handige tips te voorzien. Jos: "Daarnaast had hij ook veel veiligheidshandvatten voor de wat kleinere bouwers, wat enorm gewaardeerd werd."
Vergewisplicht
Vervolgens was de beurt aan twee vertegenwoordigers van de Nederlandse Arbeidsinspectie waarbij onder meer werd ingegaan op de vergewisplicht. Jos: "Ofwel: wie is verantwoordelijk voor wat? Hierbij hebben ze tekst en uitleg gegeven dat een opdrachtgever 'in de basis verantwoordelijk is voor iedereen die hij inhuurt voor werk in staat is de verplichting voor de arbeidsomstandigheden na te komen'. Ook benoemden ze een aantal relevante wetsartikelen en de belangrijke rol van de coördinator ontwerp- en uitvoeringsfase. Deze persoon is altijd verantwoordelijk voor de veiligheid en zijn/haar rol hierin. Ook stonden de Arbeidsinspectie stil bij de aanwezigheid van een veiligheid- en gezondheidsplan, beter bekend als V&G."
De geboden informatie riep links en rechts vragen, gesprekken en discussie op. Jos: "Wie heeft welke rol, naar wie gaat de Arbeidsinspectie als eerste als er iets gebeurt, wat moet er geregeld zijn door wie, et cetera. Om kort te gaan: regel het goed, vóórdat er iets kan gebeuren. Volgens de wet ligt de verantwoordelijk aan de kant van de opdrachtgever, ook al nemen aannemers vaak deze rol in de praktijk op zich. Daarom is het belangrijk om goede afspraken rondom veiligheid te maken en samen verantwoordelijkheden goed in kaart te brengen."
Delicaat
Veiligheid en alles wat daarmee samenhangt, blijft een delicaat onderwerp, besluit Jos. "Daarom is het fijn om te weten dat de Arbeidsinspectie altijd te benaderen is. Ze gaan maar al te graag het gesprek aan van hoe je zaken kunt aanpakken en regelen als het om veiligheidsissues gaat."
Gerelateerd nieuws
Op donderdag 27 maart was Theaterhotel De Oranjerie in Roermond het decor voor het Infraoverleg dat vier keer per jaar in Limburg wordt georganiseerd. Onder de 30 aanwezigen bevonden zich niet alleen teamleiders van de zeven grootste gemeenten in Limburg. Ook Waterschap Limburg, de Provincie Limburg, inkopers en enkele infraleden (die overheden tot hun opdrachtgever mogen rekenen) waren op de uitnodiging ingegaan.
'Veiligheid is niet onderhandelbaar', 'veiligheid staat op nummer 1', 'iedereen moet veilig thuiskomen!'. Uitspraken gedaan tijdens de bezoeken op de bewust veilig dag 2025. Met 45 deelnemers in Zeeland een groot succes.
Op 26 maart werd de nieuwe vestiging van Bouwmensen in Zeeuws-Vlaanderen geopend. Daarmee ging een lang gekoesterde wens in vervulling. Een pand dicht(er)bij de woonplaats van de leerlingen in het Zeeuws-Vlaamse, wat de keuze voor de bouw een stukje dichterbij brengt.