Een (onderbuik)gevoel is niet onderhandelbaar
Woensdag 2 april 2025
Ontwikkelingen en trends in de maatschappij en openbare ruimte kunnen een (on)veilig gevoel geven tijdens werkzaamheden. Werken aan netwerken is veel zichtbaarder (één op de drie straten gaat open bij de aanleg van kabels), mensen worden mondiger en individueler en willen niet wachten. Onbegrip en daarmee irritatie nemen toe wat kan leiden tot agressie.
Nederland is Europees kampioen als het gaat om geweld/agressie. Reden om tijdens de vierde workshop in de reeks van een ‘veilige energietransitie’ aandacht te besteden aan sociale veiligheid. Wil jij met dit onderwerp aan de slag, laat je dan inspireren door ervaringen en tips.
Eind 2019 is de Governance Code Veilige Energienetten (GVE) ondertekend door brancheverenigingen Bouwend Nederland, Netbeheer Nederland en Techniek Nederland. De Governance Code is een set afspraken om samen in de keten te werken aan veilige energienetten en preventief richting te geven aan Arbo vraagstukken. De brancheverenigingen zien met de governance code mogelijkheden om samen het veiligheidsniveau verder te verhogen mede door regelmatig en open te communiceren over veiligheidsaspecten, dilemma's en best practices.
GVE bijeenkomsten 2025
Een nieuwe reeks workshoppen van de GVE staan voor 2025 in het teken van ‘Een Veilige Energietransitie’. Voor een veilige energietransitie onderschrijven we het belang van het samenwerken aan veiligheid in de voorbereiding en uitvoering. Maar hoe doe je dat midden in de maatschappij? Deze vraag stond centraal tijdens de GVE workshop op 13 maart 2025.
De volgende bijeenkomst staat gepland op donderdagochtend 26 juni 2025 met aandacht voor innovaties. Heb jij een technische of procesinnovatie die bijdraagt aan veiligheid, neem contact op met Wil van Ophem of Yvonne de Rijck. De laatste van 2025 staat gepland voor 13 november 2025 over arbeidsinspectie/vergewisplicht.
Gerelateerd nieuws
In 2014 werd in Twente het initiatief Zorgvuldige Aanleg en Reductie van Graafschade (ZoARG) gelanceerd. Sindsdien hebben tientallen afstudeerders, een tiental Engineering Doctorate-graduates en vele studenten de graafsector leren kennen, evenals de cruciale rol die innovatieve oplossingen spelen in het ontwikkelen van een professionelere graafpraktijk.
Binnen de vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer (vakgroep ONG) is er in 2024 gestart met focus op de ‘G’. In de praktijk betekent dit het organiseren, professionaliseren en profileren van de Ledengroep Boren en Bemalen, startende vanuit de activiteit bemalen. Er is contact gelegd met ruim 15-tal potentiële leden én er zijn een 4-tal bijeenkomsten in 2025 gepland. De bijeenkomst van 8 april is met 25 deelnemers druk bezocht waarbij actuele thema’s vanuit de speerpunten, markt & overheid, ketensamenwerking, personeel, techniek en veiligheid besproken. Lees verder om te lezen welke onderwerpen hen bezigen.
Zaterdag 21 juni gaan de bouwhekken weer open voor bezoekers aan de Dag van de Bouw. Een mooi moment om jouw werkzaamheden binnen de Ondergrondse Infra te laten zien aan het brede publiek. Vind je het leuker om juist jongeren enthousiast te maken voor onze sector? Doe dan mee aan de Onderwijsdag van de Bouw. Traditioneel de dag voorafgaand aan de Dag van de Bouw. Dit keer op vrijdag 20 juni. Nodig scholen in de buurt uit om een kijkje te nemen bij een interessant project en maak jongeren enthousiast voor de Ondergrondse Infra.