Een (onderbuik)gevoel is niet onderhandelbaar
Woensdag 2 april 2025
Ontwikkelingen en trends in de maatschappij en openbare ruimte kunnen een (on)veilig gevoel geven tijdens werkzaamheden. Werken aan netwerken is veel zichtbaarder (één op de drie straten gaat open bij de aanleg van kabels), mensen worden mondiger en individueler en willen niet wachten. Onbegrip en daarmee irritatie nemen toe wat kan leiden tot agressie.
Nederland is Europees kampioen als het gaat om geweld/agressie. Reden om tijdens de vierde workshop in de reeks van een ‘veilige energietransitie’ aandacht te besteden aan sociale veiligheid. Wil jij met dit onderwerp aan de slag, laat je dan inspireren door ervaringen en tips.
Eind 2019 is de Governance Code Veilige Energienetten (GVE) ondertekend door brancheverenigingen Bouwend Nederland, Netbeheer Nederland en Techniek Nederland. De Governance Code is een set afspraken om samen in de keten te werken aan veilige energienetten en preventief richting te geven aan Arbo vraagstukken. De brancheverenigingen zien met de governance code mogelijkheden om samen het veiligheidsniveau verder te verhogen mede door regelmatig en open te communiceren over veiligheidsaspecten, dilemma's en best practices.
GVE bijeenkomsten 2025
Een nieuwe reeks workshoppen van de GVE staan voor 2025 in het teken van ‘Een Veilige Energietransitie’. Voor een veilige energietransitie onderschrijven we het belang van het samenwerken aan veiligheid in de voorbereiding en uitvoering. Maar hoe doe je dat midden in de maatschappij? Deze vraag stond centraal tijdens de GVE workshop op 13 maart 2025.
De volgende bijeenkomst staat gepland op donderdagochtend 26 juni 2025 met aandacht voor innovaties. Heb jij een technische of procesinnovatie die bijdraagt aan veiligheid, neem contact op met Wil van Ophem of Yvonne de Rijck. De laatste van 2025 staat gepland voor 13 november 2025 over arbeidsinspectie/vergewisplicht.
Gerelateerd nieuws
Vallen en struikelen is dit jaar het thema van de Bewust Veilig-dag 2025 bij Qualm. Een thema dat aandacht verdient voor zowel kantoor- als buitenpersoneel. Om je handen vrij te hebben krijgt iedereen vandaag tijdens de Bewust Veilig-dag een rugzak uitgereikt. In gesprek met Menno Mulders en Anthony Uijthoven bespreken we de veiligheidsuitdagingen.
De Nederlandse Arbeidsinspectie inspecteert dit jaar en in 2026 extra bij straatwerk. Het gaat daarbij om fysieke belasting en kwartstof. De inspecteur zal het werk onmiddellijk stilleggen bij overtredingen op fysieke belasting en direct doorpakken richting de opdrachtgever en coördinator ontwerpfase.
Wegwerkzaamheden, open sleuven en afgesloten wegen zijn tegenwoordig aan de orde van de dag. Hoe zorg je dat je de werkplek zo veilig mogelijk houdt voor de omwonenden, je collega's en jezelf? Hoe ga je om met omwonenden die hiervan last kunnen hebben, of zelfs agressief worden? Deze video is ontwikkeld om het belang van een veilige werkplek te benadrukken. Dit gebeurt niet alleen door de juiste afzettingen te plaatsen, maar ook door een goede omgang met irritatie.