Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws

Nieuws

Lees hier het laatste nieuws over Bouwend Nederland en de bouw- en infrasector.

Nieuws

Filters
Dinsdag 2 juli 2024
NLSC++: een gemeenschappelijke taal voor data-uitwisseling

Woensdag 26 juni 2024 vond een webinar plaats over data-uitwisseling via NLCS++ en DSP georganiseerd door onder andere Frank Ter Huurne en Dik Top (Alliander). NLCS staat voor de Nederlandse CAD Standaard, waarbij de ++ slaat op de toevoeging van attribuutinformatie aan gasleidingen en elektrakabels. DSP staat voor Digitaal Samenwerkingsplatform, waarop data uitgewisseld kan worden.

Dinsdag 2 juli 2024
Trotse aannemer en voorzitter: Lucas Haafkes in beeld bij ondernemend Twente

Met aannemers- en familiebedrijf Haafkes, gevestigd in Goor en Deventer, staat hij voor grote uitdagingen op het gebied van bouw, duurzaamheid en netcongestie. Als voorzitter van de afdeling regio Twente probeert hij ook in naam van 170 regionale bouw- en infrabedrijven het verschil te maken. En bij het voetbalelftal van zijn zoon fungeert hij als enthousiast leider. "In al die rollen draait het in feite om plezier, samenwerken en samenbouwen", geeft Lucas Haafkes een kijkje in wat hem drijft en voorstuwt.

Dinsdag 2 juli 2024
Economische krimp en gemengde vooruitzichten in bouwketen in voorjaar 2024

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) heeft vandaag de Monitor Bouwketen Voorjaar 2024 gepubliceerd, waarin de recente economische ontwikkelingen en de stand van de conjunctuur binnen de bouwketen worden beschreven.

Dinsdag 2 juli 2024
Geslaagd webinar nieuw functie- en loongebouw bouw & infra

Op maandag 1 juli hebben we een webinar georganiseerd om onze leden te informeren over het nieuwe functie- en loongebouw dat 31 december 2024 van kracht is. In dit artikel kan je het webinar terugkijken en je aanmelden voor een voorlichtingssessie.

Dinsdag 2 juli 2024
Excursie Midden-Holland naar de mooiste bouwkeet van het land

Een maand voor de bouwvakvakantie sloot afdeling Midden-Holland het eerste half jaar van 2024 af met een excursie. Vrijdag 28 juni werd Utrecht aangedaan voor een gedeeltelijk bouwgerelateerd maar vooral gezellig programma.

Maandag 1 juli 2024
Harbers tekent intentieverklaring verkeersveiligheid zware elektrische bussen

Demissionair minister Harbers van Infrastructuur & Waterstaat heeft samen met ons en andere brancheorganisaties een intentieverklaring om verkeersveiligheid te waarborgen ondertekend. Hierin staan afspraken om de veilige inzet van elektrische bussen tussen de 3.500 en 4.250 kg die met rijbewijs B bestuurd mogen worden te verbeteren.

Maandag 1 juli 2024
Regiobijeenkomst Regio Oost: van bouwonderwijs tot discussie met Messi

Ondanks het lonkende barbecue-weer waren er donderdag 27 juni rond de 70 leden naar de Regiobijeenkomst Oost gekomen. In congrescentrum Orpheus in Apeldoorn kregen ze een gevarieerd programma voorgeschoteld; informatief en inspirerend.

Maandag 1 juli 2024
BespaarSamen.nu: je kan je nu aanmelden als aanbieder

Via de website van BespaarSamen kun je je voortaan eenvoudig aanmelden als aanbieder van deze datagedreven methode om utilitair vastgoed te verduurzamen. De nieuwe site bevat inspirerende praktijkvoorbeelden en verdiepende informatie. Ook kunnen gebouweigenaren-, beheerders en facility-managers hier een aanbieder selecteren.

Maandag 1 juli 2024
Herstel van schade tot €60.000 aan woningen van start

Vanaf 1 juli start het IMG met herstel van schade tot €60.000 aan woningen. Het herstel vindt plaats zonder onderzoek naar de schadeoorzaak. Aanvragers kunnen kiezen voor herstel met een eigen aannemer of door een aannemer via het IMG. Het IMG neemt deze maand contact op met de eerste 100 aanvragers die een voorlopige keuze maakten voor herstel tot €60.000.

Maandag 1 juli 2024
21 nieuwe partijen tekenen voor schoon en emissieloos bouwen

Vandaag tekenen 21 partijen het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB). Onder hen vele gemeenten, het Havenbedrijf Rotterdam, Schiphol en Koninklijke NLIngenieurs. Zo werken zij aan de verbetering van natuur (stikstof), klimaat (CO2) en gezondheid (fijnstof en stikstof).

Vrijdag 28 juni 2024
Energieopslag noodzakelijk voor flexibel én betrouwbaar energiesysteem

Door de energietransitie verandert het energiesysteem, en is er veel vraag naar kennis en inzicht over hoe het energiesysteem werkt. Energieopslag is het ‘bewaren’ van energie zodat mensen en bedrijven het op een later moment kunnen gebruiken. Dit kan op verschillende wijzen. Door de flexibiliteit speelt energieopslag een steeds grotere rol in het energiesysteem. Het Platform Zó werkt energie in Nederland publiceert daarom de Informatiekaart Energieopslag.

Vrijdag 28 juni 2024
Slimmer samenwerken met het digitaal bouwwerkdossier

Vorige week is het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) gelanceerd. Het DSGO kent negen belangrijke bouwstenen, waaronder standaarden, uitwisselingsprotocollen en zaken als identificatie en autorisatie. Joppe Duindam, manager brancheontwikkeling en verenigingszaken: “Beter digitaal samenwerken is cruciaal om een groot aantal maatschappelijke uitdagingen op te lossen. Het recent door Ketenstandaard gepubliceerde whitepaper over het digitaal bouwwerkdossier beschrijft hoe deze digitale samenwerking goed kan werken voor onze sector.”

Word vandaag nog lid!

Samen met 4.500 leden sta je sterker en kun je profiteren van exclusieve ledenvoordelen.

  • Deskundige antwoorden op al je vragen over de bouw- en infrasector
  • Deel kennis en netwerk met collega-bedrijven
  • Benut financiële ledenvoordelen en verdien je lidmaatschap terug