Onderweg naar duurzame toekomst met Slimme Huizenfabriek van Plegt-Vos
Donderdag 19 december 2024
Als er één ding duidelijk is bij ons bezoek aan de Slimme Huizenfabriek, dan is het dat ze bij Plegt-Vos een duidelijke visie hebben voor de toekomst. Dat duurzaamheid een belangrijk onderdeel is van die toekomst, straalt van alles af. Zo kiezen ze heel bewust voor biobased en circulaire materialen en werken ze op groene stroom. Hun Slimme Huizenfabriek maakt dit alles mogelijk. De basis ligt er en ze blijven in ontwikkeling. Wij hadden de eer om een kijkje in de keuken te mogen nemen.
De fabriek in Almelo is een mooi voorbeeld van hoe de sector innoveert; niet alleen op het gebied van geïndustrialiseerd bouwen, maar ook in het 'biobased' bouwen. Op dit moment bouwen ze nog met beton en hout.. Op dit moment heeft Plegt-Vos de bouwsystemen gebaseerd op hybride (beton constructie met houtinvulling) en volledig hout (casco + invulling). Door de positieve milieuscores van hout verwachten ze dat het aandeel hout alleen maar gaat groeien. Ze behalen hiermee enorme CO2 reducties en zetten daarmee ook belangrijke stappen richting een duurzame toekomst voor onze sector.
Ontelbare mogelijkheden
Vaak wordt beweerd dat duurzaam bouwen ook gelijk enorm duur is. Het gave van de Slimme Huizenfabriek is dat het laat zien dat duurzaam ook betaalbaar kan zijn. In de fabriek is het door de slimme software ook mogelijk om een hoop variatie aan te brengen in de producten. Zo zijn er niet alleen grondgebonden woningen mogelijk, maar ook appartementengebouwen van tientallen meters hoog. In de uiterlijke verschijning van de woningen is ook van alles mogelijk. Denk daarbij bijvoorbeeld aan zaken als verticaal of ander gecompliceerd metselwerk. Het is allemaal mogelijk en ook nog eens betaalbaar.
Nieuwbouw én renovatie
Wat ook leuk is, is dat je niet alleen voor nieuwe woningen terecht kan bij de fabriek. Ook wanneer je toe bent aan renovatie, omdat bijvoorbeeld de bestaande daken van woningen niet meer goed zijn, kan je aankloppen bij de Slimme Huizenfabriek voor alleen díe elementen die je nodig hebt. Wanneer de benodigde maten en gegevens bekend zijn, kan dit ook ingevoerd worden in de software en zo kan dat specifieke gewenste product van de band rollen. Dit is niet alleen super slim, maar ook weer erg duurzaam. We hebben namelijk een enorme behoefte aan nieuwe woningen in Nederland, maar de meeste woningen staan er al; sommige hebben alleen een flinke opknapbeurt nodig. Wanneer je dan ook nog eens renoveert met houtbouw ben je dubbel duurzaam bezig.
De kracht van samenwerking
Een ander aspect waarin Plegt-Vos een innovatieve kijk heeft, is hun houding ten opzichte van de ontwikkeling van de markt. Hierin zien zij namelijk een toekomst voor zich waarin marktpartijen niet alleen concurreren met elkaar, maar ook de samenwerking opzoeken. In een markt waarin er zoveel vraag is als nu (en ook zeker in de voorlopige toekomst), zijn hier voldoende kansen voor zonder elkaar in de weg te zitten. Bijvoorbeeld door te leveren aan andere bouwers. Hoe mooi zou het zijn als we elkaars krachten hierin kunnen benutten wanneer het voor alle partijen voordeel heeft?
Eigen identiteit
Natuurlijk kregen we ook een kijkje in de fabriek zelf. Het blijft ontzettend interessant om te zien hoe verschillende bedrijven de uitdagingen van tegenwoordig op hun eigen manier aanpakken. Ook in de industriële bouw zijn er genoeg verschillen te ontdekken. In de Slimme Huizenfabriek valt zoals gezegd zeker de duurzame aanpak op. Daarnaast zien we ook een stukje 'boerenverstand' terug in hun aanpak. Ze kijken waar ze de snelle slagen kunnen slaan en zetten op die manier ook in op de automatisering. Is de techniek al ver genoeg om te automatiseren of doen we bepaalde toch liever nog (deels) handmatig? Wanneer de tijd vervolgens is aangebroken om wel dat stapje verder te zetten, doen ze dat zeker en daar borduren ze al op voort. Zo zijn er zelfs al uitbreidingsplannen voor de fabriek. Een bedrijf volop in ontwikkeling dus die zeker voorlopig nog niet uitgebouwd is.
Gerelateerd nieuws
"Mijn ouders hebben ons altijd vrijgelaten om te kiezen of we in het familiebedrijf wilden werken," vertelt Merle Scholte op Reimer. "Ondanks dat ik tijdens mijn jeugd eigenlijk nooit die ambitie had, besloten mijn partner Lex en ik na afronden van onze studies om toch in het bedrijf te stappen. We werden met open armen ontvangen." Sinds 2016 zijn zij als derde generatie werkzaam in het mooie familiebedrijf Scholte op Reimer uit Vasse.
De Open Hofkerk is een beeldbepalend gebouw in Wolfheze. Ontwikkelaar Schipper Bosch en bouwbedrijf Karbouw gebruikten deze bijzondere locatie voor een experimenteel project. Naast vier woningen in de kerk zijn vier grondgebonden, duurzame houtbouwwoningen neergezet. En omdat het toch al een bijzonder project is, gebruikt het slimme energiesysteem waterstof als energiedrager. Pieter Pfeiffer, projectleider bij Schipper Bosch en Patrice Soffers, commercieel directeur bij Karbouw, vertellen enthousiast over deze proeftuin met technologie die nog volop in ontwikkeling is.
"Het mooiste aan ons bedrijf vind ik dat we heel divers werk uitvoeren en geen enkele klus hetzelfde is," vertelt Sven Meekes, directeur van het gelijknamige bouwbedrijf uit Zwolle bij Groenlo. "Hier legde een peetoom van mijn overgrootvader de basis voor een timmerbedrijf. Hij leefde van 1838 tot 1918. Mijn opa ging na de Tweede Wereldoorlog met zijn neef in een maatschap en startte daarmee het bouwbedrijf." Heden ten dage houdt Bouwbedrijf Meekes zich bezig met nieuwbouw, renovatie, verbouwingen en onderhoud binnen een straal van circa 50 kilometer van Groenlo.