Nieuws
Wil je weten hoe je jouw bedrijf heel eenvoudig beschermt tegen digitale risico’s? Ontdek op donderdag 30 mei in slechts 30 minuten hoe het online platform samendigitaalveilig.nl werkt, en hoe jij hiermee direct aan de slag kunt. Als lid van Bouwend Nederland kun je kosteloos gebruikmaken van de basisversie.
In maart 2026 vinden opnieuw gemeenteraadsverkiezingen plaats. Om ervoor te zorgen dat belangrijke punten voor de bouw- en infrasector daarin goed worden meegenomen, werken we aan een brochure. Deze praktische handreiking kunnen partijen vervolgens gebruiken bij het opstellen van hun programma's.
We horen steeds vaker over incidenten waarbij verkeersregelaars agressief worden benaderd of zelfs worden aangereden. Verkeersregelaars hebben recht op een veilige en prettige werkplek. De eerste stap is om al bij de opdracht te bekijken of verkeersregelaars echt noodzakelijk zijn. Laat het ontwerp daarvoor altijd op veiligheid toetsen. De tweede stap is alle opties verkennen, zoals het volledig afsluiten van de weg of een fietspad verleggen. Is er echt geen andere optie, zorg dan voor een veilige inzet volgens de richtlijnen van het CROW.
Op dinsdag 1 april kwamen ruim 20 aanwezigen in Het Havenhuis in Etten-Leur bijeen. Onder de gasten bevonden zich niet alleen inkoopmanagers, maar ook opdrachtgevers vanuit gemeenten en lidbedrijven als opdrachtnemer. Bouwend Nederland had het initiatief tot dit evenement genomen met Karel, de adviespartner voor inkoop- en contractmanagement voor gemeenten en andere aanbestedende organisaties in Zuid-Holland, Noord-Brabant en Zeeland.
Op 9 april spreekt de Tweede Kamer over de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Bouwend Nederland, Energie-Nederland, Netbeheer Nederland, NVDE en Stichting Warmtenetwerk roepen de Tweede Kamer op om de duurzaamheid van warmtenetten beter te erkennen in het energielabel van nieuwbouwwoningen.
Op dit moment zijn er te veel conflicterende richtlijnen die de verduurzaming van de gebouwde omgeving vertragen en kostenverhogend werken. Wij pleiten bij het ministerie van VRO voor een versnelde hervorming van het MPG-stelsel tot één Europees afgestemd systeem met als uitgangspunt de CO2-uitstoot van materiaal tot en met gebruiksfase. Woensdag vindt het Kamerdebat over het klimaatakkoord en de verduurzaming van de gebouwde omgeving plaats.
De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) publiceerde de graafschadecijfers in Nederland over 2024. Helaas moeten we constateren dat met gemiddeld 137 schades per dag, het aantal graafschades opnieuw hoog is. Elke schade betekent niet alleen kosten en overlast, maar ook risico’s voor veiligheid, bereikbaarheid en de betrouwbaarheid van netwerken. In een tijd waarin digitale connectiviteit en ondergrondse infrastructuur cruciaal zijn, kunnen we dit ons eigenlijk niet meer permitteren.
De raadplegingen voor een herziening van de Europese Aanbestedingsrichtlijn zijn begonnen. De Europese Commissie geeft zelf al een schot voor de boeg met haar beleid om de administratieve lasten voor bedrijven en overheden fors te verlagen. Op het Aanbestedingscongres 2025, waar ruim 70 publieke opdrachtgevers en ondernemers bijeen kwamen, klonk duidelijk door dat daar grote behoefte aan is.
Donderdag 3 april was het een drukte van jewelste voor Bouwend Nederland regio Oost: in het centrum van Zwolle vond namelijk de Inframarktdag van de drie regio Oost-provincies Flevoland, Overijssel en Gelderland plaats. Met ‘Samen Leren, Slimmer Werken’ als overkoepelende insteek van de dag werd het een meer dan informatieve ochtend – dit alles voorzien van een vleugje filosofie én vertrouwen.
Wat doe je als een opdrachtgever niet betaalt? Hoe zit het met aansprakelijkheid na oplevering? Welk contract is eigenlijk het meest geschikt voor jouw project? Bouwrecht is een onderwerp waar bijna elk bouwbedrijf vroeg of laat mee te maken krijgt.
Samen met gemeenten, andere brancheorganisaties en de staatssecretaris Jansen van Infrastructuur en Waterstaat hebben we afspraken gemaakt over de uitvoering van de zero-emissiezones. Sinds 1 januari 2025 hebben de eerste gemeenten zo'n emissievrije zone ingevoerd. De afspraken gaan over de boetevrije periode, langer uitstel voor bestelauto's met emissieklasse 6 en landelijk geldende ontheffingen voor ondernemers die de overstap naar een elektrisch voertuig (nog) niet kunnen maken.
"Twee jaar geleden besloten wij ons intern te laten bijscholen op het gebied van duurzaam bouwen en circulair ondernemen", vertelt Tjeu Clerkx, directeur van Bloem Infra uit het Midden-Limburgse Panheel. Het mkb-bedrijf is voortvarend bezig met deze thema's en merkt ook steeds vaker een vraag van opdrachtgevers om advies op dit gebied. "Vooral voor klimaatadaptieve maatregelen, zoals de aanleg van blauwe aders en infiltratievoorzieningen voor de afvoer van hemelwater, wordt in toenemende mate naar onze inzichten gevraagd." Hoe pakken ze dat aan?
Word vandaag nog lid!
Samen met 4.500 leden sta je sterker en kun je profiteren van exclusieve ledenvoordelen.