Karel-bijeenkomst: over het belang én de noodzaak van samenwerken
Dinsdag 8 april 2025
Op dinsdag 1 april kwamen ruim 20 aanwezigen in Het Havenhuis in Etten-Leur bijeen. Onder de gasten bevonden zich niet alleen inkoopmanagers, maar ook opdrachtgevers vanuit gemeenten en lidbedrijven als opdrachtnemer. Bouwend Nederland had het initiatief tot dit evenement genomen met Karel, de adviespartner voor inkoop- en contractmanagement voor gemeenten en andere aanbestedende organisaties in Zuid-Holland, Noord-Brabant en Zeeland.
Het doel van de dag (die uit een goedgevuld middagprogramma bestond) was duidelijk: enerzijds de samenwerking faciliteren en anderzijds mensen laten nadenken over het belang en de noodzaak van samenwerking op basis van vertrouwen. Nick van Tiggelen, onze adviseur markt en overheid in regio Zuid, licht toe: "We moeten inzien dat we met z'n allen voor een enorme maatschappelijke opgave staan. De omvang van de bouwopgave is in de afgelopen periode alleen maar toegenomen. Daarbovenop: de beperkte beschikbaarheid van personeel dwingt ons tot efficiency. Meer met minder, als het ware. Dit betekent op zijn beurt dat we op een nieuwe manier dienen samen te werken."
Noodzaak en belang
Nadat alle aanwezigen rond 13.30 uur welkom werden geheten door Carlo Hopmans (Inkoopadviseur bij Karel) en Nick was het woord aan Lars Warmerdam en Ard-Jan Remijn. Zij zitten in een denktank van Jong Bouwend Nederland en hebben in de afgelopen zes maanden onderzoek gedaan naar 'slimmere samenwerking'. "Dit hebben zij vanuit de optiek van de opdrachtnemer uitgevoerd. In het komende halfjaar doen zij een soortgelijke exercitie, zij het op basis van input die zij bij opdrachtgevers ophalen. In hun veldwerk wordt de nadruk gelegd over die noodzaak van samenwerking. Uiteindelijk moet alles leiden tot een zogenaamde integratieve samenwerking. Ofwel: het besef dat we als een team samen voor een maatschappelijke opgave staan.”
Na Lars' en Ard-Jan's presentatie kwam er een panelgesprek op gang, waarbij Kevin Vervaart van de gemeente Halderberge aanschoof. De insteek hiervan was helder: "Wat is er nodig voor die nieuwe manier van samenwerken?" Nogmaals Nick: "Denk hierbij aan het creëren van vertrouwen en wat je moet ondernemen om misverstanden de wereld uit te helpen. Niet onbelangrijk: welke valkuilen dienen we daarbij te identificeren? Wat begon met een vraag-antwoordopzet die door de dagvoorzitter in goede banen werd geleid, leidde uiteindelijk tot een dialoog waaraan ook de zaal deelnam."
Intiemere setting
Vervolgens zat het plenaire deel erop en werden de aanwezigen in kleine groepjes opgedeeld om zo te bespreken hoe zij tegen bepaalde zaken aankijken. “Niet alleen dat was belangrijk. Zo'n intiemere setting is ook ideaal voor het leggen van contacten en om aan het onderlinge vertrouwen te werken. De gesprekken en contacten van nu leiden niet alleen tot verschillende inzichten; het zorgt er ook voor dat opdrachtgevers en -nemers elkaar in de toekomst sneller, beter en makkelijker vinden."
Na het drieluik zat de dag erop en werd er tijdens de borrel nog nabesproken. Nick besluit: "Eigenlijk had deze dag nog heel lang kunnen duren: aan de kleine tafels raakte men maar niet uitgesproken. Alle gevoerde gesprekken verliepen zo organisch dat de gesprekspartners - daar was ik er een van - alleen maar hoefde te luisteren en aantekeningen te maken. Een dergelijke middag smaakt naar meer. Er is zowel Karel als Bouwend Nederland veel aan gelegen om verder te bouwen aan deze samenwerking."
Gerelateerd nieuws
Zo'n vier maal per jaar komt de Contactgroep Meewerkend partners in Afdeling Brabant Mid-West bij elkaar. Een groep dames die allen in het bedrijf van hun man meewerken en stiekem op de achtergrond wel voor veel uitdagingen staan. Ze moeten eigenlijk van alles een beetje, of meer dan een beetje, weten.
Een dag na de Bewust Veilig-dag van 26 maart jongstleden deed afdeling Zeeland het dunnetjes over: bij het Van der Valk-hotel in Middelburg kwamen niet alleen overheden, maar ook overheden, opdrachtgevers, woningcorporaties en leden bij elkaar om nog een keer dieper in de veiligheidsmaterie te duiken.
Op donderdag 27 maart was Theaterhotel De Oranjerie in Roermond het decor voor het Infraoverleg dat vier keer per jaar in Limburg wordt georganiseerd. Onder de 30 aanwezigen bevonden zich niet alleen teamleiders van de zeven grootste gemeenten in Limburg. Ook Waterschap Limburg, de Provincie Limburg, inkopers en enkele infraleden (die overheden tot hun opdrachtgever mogen rekenen) waren op de uitnodiging ingegaan.