1. Home
  2. Nieuws
  3. Zorg voor standaardisatie in het verduurzamen van de gebouwde omgeving

Zorg voor standaardisatie in het verduurzamen van de gebouwde omgeving

Dinsdag 8 april 2025

Op dit moment zijn er te veel conflicterende richtlijnen die de verduurzaming van de gebouwde omgeving vertragen en kostenverhogend werken. Wij pleiten bij het ministerie van VRO voor een versnelde hervorming van het MPG-stelsel tot één Europees afgestemd systeem met als uitgangspunt de CO2-uitstoot van materiaal tot en met gebruiksfase. Woensdag vindt het Kamerdebat over het klimaatakkoord en de verduurzaming van de gebouwde omgeving plaats.

In het klimaatakkoord is afgesproken dat de hele gebouwde omgeving in 2050 aardgasvrij is, en dat in 2030 1,5 miljoen bestaande woningen en gebouwen zijn verduurzaamd. Deze opgave gaat verder dan alleen het reduceren van CO2 in de gebruiksfase van een gebouw. Ook het bouwproces en het materiaalgebruik veroorzaken CO2-uitstoot. Deze integrale kijk op het verminderen van de CO2-uitstoot in de gebouwde omgeving wordt Whole Life Carbon-aanpak genoemd. Deze benadering moet volgens ons de basis zijn voor de hervorming naar eenduidige en uniforme richtlijnen voor de verduurzamingsopgave.  

Onze belangrijkste aandachtspunten

De punten waarvoor we bij VRO aandacht vragen zijn:

  • Zorg voor voorspelbare én uniforme wet- en regelgeving voor het verduurzamen van de gebouwde omgeving, op basis van de whole life carbon-aanpak. Nu zijn er te veel conflicterende richtlijnen, zoals MPG-normen en BENG-eisen die elkaar tegenspreken.
  • Zorg voor behoud van kennis en uitvoeringscapaciteit voor de aanleg van warmtenetten. Warmtenetten zijn een zeer kansrijke route om de CO2-uistoot van de gebouwde omgeving te laten dalen, meer duidelijkheid is nodig.
  • Stimuleer netbewuste bouwmethoden om netcongestie tegen te gaan. Samen met andere partijen ontwikkelden we hiervoor heldere ontwerpprincipes: Ontwerpprincipes netbewuste nieuwbouw beschikbaar
  • Versnel onderzoek naar de brede toepasbaarheid van eDNA in sloop- en renovatieprojecten om te voorkomen dat isolatieprojecten vaak en langdurig moeten worden stilgelegd in geval van beschermde diersoorten. Meer informatie hierover vind je in deze podcast.
  • Voorkom lokale en regionale eisen bovenop landelijke regelgeving. 

Meer weten?

Lees onze position paper

Jarin van der Zande
Adviseur markt & overheid Regio Oost
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 14 april 2025
Alleen samen kunnen we succesvol bouwen aan de wateropgave van morgen

Marktdag Waterschap De Dommel brengt markt en overheid samen Met ruim 130 aanwezigen, waaronder infrabouwers, ingenieursbureaus en vertegenwoordigers van de gemeente en het waterschap, was de marktdag die Bouwend Nederland in samenwerking met Waterschap de Dommel op 9 april organiseerde in Boxtel een waardevolle bijeenkomst. “De opgaven voor de komende jaren zijn zo groot, dat maakt slimme en goede samenwerking belangrijker dan ooit”, aldus Beatrice Dormans, Regiomanager Zuid van Bouwend Nederland. “Daarom hebben wij de handen in elkaar geslagen met het waterschap om op deze dag met markt en overheid in gesprek te gaan over de toekomst.”

Vrijdag 11 april 2025
Webinar SSEB Innovatie: project experimentele ontwikkeling

De subsidieregeling SSEB voorziet in een tegemoetkoming bij de aanschaf van, of ombouw naar, emissieloos materieel. Daarnaast is er subsidie mogelijk voor vernieuwende ideeën om de emissieloze machines en de laadinfrastructuur te verbeteren. Hoe die aanvraag precies werkt, hoor je op 22 mei in een webinar van RVO.

Donderdag 10 april 2025
Elektrische graafmachine en cursusaanbod emissieloos bouwen bij SOMA

Emissieloos bouwen en vervoeren wordt steeds meer de norm. Maar hoe bereid je je medewerkers voor op deze transitie? SOMA Bedrijfsopleidingen en SOMA College voorzien in deze vraag met een nieuwe elektrische graafmachine en een uitgebreid cursusaanbod rondom emissieloos werken.