- Home
- Vereniging
- Vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer
Vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer (ONG)
De vakgroep ONG is de vakgroep van de grondboor- en bronbemalingsbranche alsmede de kabelleg- en buizenlegbranche.
Vakgroep ONG
De boor-, kabel- en buizenlegsector werkt samen met de Vakgroep ONG aan sterke ondergrondse infrastructuur. De vakgroep komt op voor leden door te overleggen met opdrachtgevers en overheden, mee te praten over regels en voorwaarden, en door nieuwe opleidingen te ontwikkelen.
Nieuws uit de vakgroep
Om kabels over een lang traject in de ondergrond aan te brengen wordt vaak gebruik gemaakt een kabeltreklier. Bij de uitbreiding van het elektriciteitsnet in Nederland, in opdracht van netbeheerders, een bijna dagelijkse activiteit voor aannemers.
Nederland heeft zich gecommitteerd aan afspraken om klimaatneutraal te zijn in 2050. Daarvoor moeten we overstappen van fossiele bronnen, zoals aardgas, naar hernieuwbare bronnen. Warmtenetten, of stadsverwarming, zijn belangrijk in deze energietransitie. Omdat de realisatie van warmtenetten sterk gedaald is, steunen we samen met een Warmte Alliantie van vele organisaties en bedrijven een plan om de realisatie van warmtenetten weer vlot te trekken. Bouwend Nederland schreef mee aan dit Warmtebod. Vele organisaties en bedrijven geven aan wat zij zélf kunnen doen en wat ze nodig hebben om voortgang te maken bij de uitrol van warmtenetten. Het Warmtebod werd 14 januari aangeboden aan minister Hermans van Klimaat en Groene Groei.
Een concretere uitleg van zorgvuldig opdrachtgeverschap is belangrijk om graafschades en potentieel gevaarlijke incidenten te voorkomen. Het voorstel bevat een nadere invulling van de artikel, bedoeld in artikel 2, eerste lid, van de Wet van zorgvuldig opdrachtgeverschap informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken. Met de voorgestelde maatregelen wordt een zo goed mogelijke aansluiting gecreëerd met de sectornorm (CROW 500), maar bieden ze de toezichthouder ook de nodige basis om beter toezicht uit te kunnen voeren op goed opdrachtgeverschap.
Over de manier waarop informatie in de KLIC-registratie worden vastgelegd en gepresenteerd zijn afspraken gemaakt. Deze zijn vastgelegd in de KLIC-standaarden: Informatiemodel Kabels en Leidingen (IMKL) en het Visualisatiemodel (PMKL). Het huidige IMKL 2.0 heeft in 2024 een update gekregen naar versie IMKL 3.0, die nu ter consultatie wordt voorgelegd. Lees verder voor meer informatie over de consultatie en hoe te reageren.
Met het oog op een klimaatneutraal Europa in 2050 is Nederland bezig om het gebruik van windenergie op zee uit te breiden. Het doel is om tegen 2030 30 gigawatt aan windenergie te genereren. De energie die wordt opgewekt door windparken in de Noordzee speelt hierin een cruciale rol. NRG Group is een van de partners die ervoor zorgt dat de duurzaam opgewekte elektriciteit naar het vasteland wordt getransporteerd. Ze voeren het project 2GW Cable Civil Works emissieloos uit.
Tijdens de algemene ledenvergadering van 22 november 2024 van de vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer (vakgroep ONG), blikken we terug op het afgelopen jaar en kijken we vooruit. Terugkijkend zijn we trots dat het uitvoeringsakkoord met Netbeheerders is ondertekend op 11 juni 2024 én dat we een nieuw project zijn gestart om de leden in de grondwatertechniek beter te organiseren, positioneren en profileren. Deze twee activiteiten zullen in 2025 intensief en met focus worden voortgezet.
Bijeenkomsten
De vakgroep ONG en haar partners organiseren regelmatig interessante bijeenkomsten.
Belangrijke thema's
Bekijk ook
Kom in contact met
Benieuwd naar de werkzaamheden en activiteiten van de vakgroep ONG? Neem contact op met een van onze lidbedrijven, bestuursleden of medewerkers voor meer informatie en persoonlijke inzichten.
Lidbedrijven vakgroep ONGOntmoet het bestuur, een divers team van betrokken professionals uit de bouw- en infrasector.
De vakgroep ONG wordt ondersteunt door medewerkers van Bouwend Nederland.
Meer informatie of aanmelden?
Heb je een vraag of ben je op zoek naar meer informatie over de vakgroep ONG? Ons team staat klaar om je te helpen!