- Home
- Vereniging
- Adviesgroep komat
Adviesgroep KOMAT
De adviesgroep KOMAT bestaat uit vertegenwoordigers van de materieeldiensten en materieelverantwoordelijken van de bouw- en infrabedrijven binnen Bouwend Nederland. De KOMAT is sinds 1963 gericht op het creëren van goede randvoorwaarden voor het beheren, leveren en inzetten van veilig materieel op de werken.
Adviesgroep KOMAT
Materieelverantwoordelijken en vertegenwoordigers van bouw- en infrabedrijven bij Bouwend Nederland zijn de kern van adviesgroep KOMAT, actief sinds 1963.
Nieuws uit de adviesgroep
Het is onvermijdelijk dat we in de toekomst in Nederland 100% emissieloos bouwen. Bouw- en infrabedrijven zijn dan ook volop bezig om hun materieel te elektrificeren. Omdat duidelijke regelgeving nog ontbreekt, heeft Bouwend Nederland de richtlijn Veilige inzet elektrisch materieel opgesteld. Met deze richtlijn kunnen bedrijven en opdrachtgevers onnodige risico’s uitsluiten en goede afspraken maken over de beheersmaatregelen.
Hoe mooi zou het zijn als we elektrisch materieel gaan delen zodat emissievrij werken voor iedereen betaalbaar is, dacht innovatiemanager Anne Koudstaal van Dura Vermeer. Inmiddels is deelplatform Emission-0 een feit. Hier kan je emissieloos bouw-, transportmaterieel en laadvoorzieningen uit heel Nederland huren en boeken. Met partners als Betuwewind, Ploegam en Van Oord is Dura Vermeer óók bezig om een landelijk dekkend netwerk van laadpleinen voor de bouw uit te rollen.
Van 24 t/m 27 april 2024 is er weer een INTERMAT in Parijs. Dit is de internationale vakbeurs voor equipment en duurzame oplossingen voor de (infra)bouwsector. Duizend internationale exposanten presenteren er hun nieuwste machines en innovaties. Het centrale thema is duurzaamheid en emissieloos werken. Mis het niet en vraag nu al je gratis toegangsbadge aan.
Op dinsdag 5 maart om 9.00 uur opent er weer een nieuwe ronde voor de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB). Wees er vooral snel bij.
Het hoogwaterbeschermingsprogramma is bezig met een enorme opgave: de grootste dijkversterkingsoperatie sinds de Deltawerken. In 2050 moeten alle dijken voldoen aan de waterveiligheidsnormen. De dijkversterkingsprojecten worden aanbesteed met een ingroeimodel voor schoon en emissieloos bouwen. Adviseur duurzaamheid Jan Baltissen roept andere opdrachtgevers op om vooral consistent duurzaam aan te besteden, zodat de markt duidelijkheid heeft.
Vijfenveertig partijen waaronder Bouwend Nederland tekenden vandaag het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB). Branche- en netwerkorganisaties in de bouw, waterschappen, provincies, gemeenten, grote opdrachtgevers in de bouw en ministeries willen de komende jaren de bouw schoner, gezonder en stiller maken. Het convenant met routekaart, ondertekend tijdens de Nationale Conferentie Duurzame Mobiliteit in Utrecht, geldt voor duizenden ondernemingen in Nederland. In de routekaart staat stap voor stap uitgelegd hoe en in welk tempo bouwmachines de komende jaren worden vervangen door minder vervuilende exemplaren om uiteindelijk over te gaan op schone of emissieloze varianten. Lichter materieel wordt eerder emissieloos dan zwaarder of specialistisch materieel.
Bijeenkomsten
De adviesgroep KOMAT en haar partners organiseren regelmatig interessante bijeenkomsten.
Belangrijke downloads
Kom in contact met
Benieuwd naar de werkzaamheden en activiteiten van de adviesgroep KOMAT? Neem contact op met een van onze deelnemende bedrijven, bestuursleden of medewerkers voor meer informatie en persoonlijke inzichten.
Bekijk onze deelnemersOntmoet het bestuur en de diverse commissies, teams met betrokken professionals uit de bouw- en infrasector.
De adviesgroep KOMAT wordt ondersteunt door medewerkers van Bouwend Nederland.
Contact met adviesgroep KOMAT
Heb je een vraag of ben je op zoek naar meer informatie over adviesgroep KOMAT? Ons team staat klaar om je te helpen!