Volle bak op de Limburgse Ontmoetingsdag Infrastructuur
Dinsdag 19 november 2024
Op woensdag 13 november vond de 'Ontmoetingsdag Infrastructuur Limburg' plaats. De organisatie, die we samen met de Provincie Limburg deden, mocht in totaal zo'n 130 deelnemers verwelkomen uit de grond-, weg- en waterbouw (GWW). Denk daarbij aan overheden (ministerie, provincie en gemeenten), kennisinstellingen en marktpartijen (aannemersbedrijven, ingenieursbureaus en leveranciers). "Het was een Limburgs samenkomen gericht op de gezamenlijke toekomst."
Het was de eerste keer dat we met Provincie Limburg een dergelijk eenduidig opgave- en toekomstgericht evenement organiseerden. Mario Goossens, voorzitter Infraplatform Limburg en directeur BESIX Infra Nederland, licht toe: "De provincie en wij zitten samen met grotere gemeenten, waterschap en infrabouwers in het 'Limburg Infra Overleg'. Binnen deze overlegstructuur gaan we dieper in op onderwerpen als circulariteit, schoon en emissieloos bouwen en samenwerkings- en contractvormen. We missen in dat overleg de ingenieursbureaus, kleinere gemeenten en onderwijsinstellingen. Deze partijen hebben we wel allemaal nodig voor de transitie waar we voor staan. Zo ontstond het idee om voor heel bouwend Limburg op een aantal belangrijke opgaven een ontmoet-, deel- en versneldag te organiseren."
Dat het idee aansloeg, bleek uit het groot aantal deelnemers naar Brightlands Smart Services Campus in Heerlen was gekomen. Het was met name leuk om te zien dat er veel kleine(re) gemeenten op de uitnodiging waren ingegaan, hetgeen de actualiteit van de opgaven benadrukt. Jasper Kuntzelaers, gedeputeerde Limburg voor onder meer Mobiliteit, licht toe: "We hebben bewust gekozen voor de term 'ontmoetingsdag'. Het is altijd waardevol om elkaar in een informele setting te ontmoeten, gesprekken te voeren en bij te praten. Natuurlijk hebben we vaste thema's besproken, zoals de ontwikkelingen die Limburg aangaan en wat deze betekenen voor de samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer".
Andere samenwerking
Na een inlooplunch was het aan dagvoorzitter Simone van Trier om de dag in goede banen te leiden. Na een interview met gedeputeerde Jasper Kuntzelaers begon het plenaire programma met een inspirerend verhaal van Floris Alkemade. De voormalig rijksbouwmeester benadrukte in zijn presentatie 'De toekomst van Nederland, de kunst van richting te veranderen' dat er geen enkele reden of excuus meer bestaat om onze infrastructuur niet de verduurzamen. Zijn conclusie: het moet écht gaan over een andere samenwerking tussen opdrachtgever en -nemer. Door het bewust (durven) nemen van individuele en gezamenlijke verantwoordelijkheden, met oog en oor voor elkaars zwakten en krachten.
Daar werd tot slot in een panelgesprek samen met Floris Alkemade dieper op ingegaan door Mario Goossens, Danielle Twardy (Hogeschool Zuyd) en Gijs Goosen (Provincie Limburg). De daaropvolgende workshops zorgden voor verdieping op de thema's schoon en emissieloos bouwen (SEB), circulaire economie en de mobiliteitsvisie op infrastructuur in 2050.
Schoon- en emissieloos bouwen en vervoeren
In de eerste ronde kwam het perspectief van SEB vanuit de opdrachtgever aan bod. Bob Hachimi vertelde hoe de Provincie Limburg vormgeeft aan hun aanbestedingen en hoe ze zowel het SEB-convenant als het ingroeimodel van Eindhoven hanteren. De realiteit is dat schoon en emissieloos bouwen meer kosten met zich mee brengt, maar hoe ga je daar nu mee om? Christian Janssen (Janssen Group, Maastricht) licht toe: "Aannemers hebben investeerdersperspectief nodig. Wanneer meerdere projecten kunnen worden toegezegd, kunnen investeringen in emissieloos materieel ook beter worden verantwoord en afgeschreven. Ook werd er stilgestaan bij opschaling en dat opdrachtgevers op een uniforme manier van aanbesteden moeten uitvragen." In de tweede deelsessie werd vooral ingegaan op de voorwaarden en de praktische uitvoering.
Circulaire economie
Maurice Muijrers van Provincie Limburg en Rob de Weerd van KWS gingen in op de circulaire materialen vanuit de kant van zowel de opdrachtgever- als opdrachtnemer, met de boodschap 'de markt kan inmiddels doorontwikkelde en kostenneutrale circulaire maatregelen circulaireeconomie.zip aanbieden'. Daarnaast zijn Limburgse praktijkvoorbeelden en handige tools besproken. Maurice: "Er is dus geen reden meer om niet te beginnen met het toepassen van circulaire maatregelen".
De weg naar 2050 en de weg in 2050
Provinciaal beleidsmedewerker Marc Smits heeft een aantal technische ontwikkelingen in de auto-industrie uitgelegd en heeft met het publiek verkend wat de invloed daarvan op het Limburgse wegennet kan zijn. Vervolgens ging provincie strateeg Jan-Jaap van Halem in op welke manier de provincie werkt aan een integrale strategie. Met name Chemelot en de ontwikkelingen daar zijn erg belangrijk voor de toekomstige Limburgse economie en mobiliteit bleek uit te gesprekken.
'Zoek elkaar op'
Na een middag vol vragen, hoor en wederhoor werd er tijdens de borrel nog nagepraat over diverse onderwerpen. "Al met al een geslaagd evenement", besluit Mario Goossens. "Wellicht een van de belangrijkste conclusies van de dag: zoek elkaar op en blijf dat ook doen. Niet alleen gemeenten onderling; dit geldt ook voor gemeenten, adviseurs en infrabouwers. Waar wij kunnen, zullen de provincie en Bouwend Nederland een faciliterende rol spelen. Met het einde van 2024 in zicht zullen we ook in het nieuwe jaar de schouders eronder zetten, waarbij wij als brancheorganisatie alle aanwezige kennis vanuit de markt graag met (Limburgse) opdrachtgevers delen."
Gerelateerd nieuws
Vandaag is het de Dag van de Ondernemer! Wij zijn het als branchevereniging helemaal eens met initiatiefnemer MKB-Nederland dat ondernemers vandaag extra in het zonnetje gezet mogen worden. Daarom gingen we samen met politici op pad om hen het werk van onze leden te laten zien.
Eens per jaar organiseert JBN regio Zuid een bijeenkomst waarvoor zowel de jonge als de oudere leden uitgenodigd worden. Op 7 november werd het event geleid door oud-luchtmachtvlieger Dominique Schreinemachers en de trainers van The Boost Company. "Als we allemaal ons gedrag iets aanpassen, wordt samenwerken gemakkelijker." Met deze boodschap in gedachten vertrokken de 70 aanwezigen van het Life Changing Event van Jong Bouwend Nederland weer naar huis na een interessante en leerzame dag in de Jacobushoeve in Dorst.
Dat historie en nostalgie hand in hand kan gaan met toekomstbestendig bouwen bewijst het nieuwe hoofdkantoor van DSM Firmenich in hartje Maastricht. Dit eerste 'Paris-Proof' Rijksmonument van Nederland voldoet aan de hoogste standaard op het gebied van duurzaamheid en welzijn. Een prestigieus project dat vele complexe uitdagingen kende maar binnen het zeer ambitieuze tijdsbestek en volledig volgens plan is opgeleverd. Reden om hier het laatste bouwcafé van 2024 voor de leden van afdeling Limburg te organiseren.