1. Home
  2. Nieuws
  3. Jbn denktank presenteert nieuwe kijk op samenwerking in de infrasector

JBN Denktank presenteert nieuwe kijk op samenwerking in de infrasector

Vrijdag 17 januari 2025

Op 16 januari zijn de resultaten van de JBN Denktank gepresenteerd op de InfraTech vakbeurs in Rotterdam. Deze denktank, bestaande uit jonge professionals uit de bouw- en infrasector, richtte zich de afgelopen maanden op de dringende maatschappelijke opgave van vervanging en renovatie (V&R) van de infrastructuur. Het doel: oplossingen aandragen voor efficiëntere samenwerking en een duurzame toekomst van de sector.

De Jong Bouwend Nederland Denktank bracht de afgelopen maanden negen JBN'ers bijeen die werken bij infrabedrijven. In meerdere sessies hebben zij nagedacht over het vraagstuk hoe we beter kunnen samenwerken met partners in de keten. De eerste reactie vanuit opdrachtgevers die aanwezig waren bij de presentatie in Rotterdam Ahoy was positief. Zij stonden ook open voor het gesprek over de uitkomsten van de Denktank.

Aanleiding: een sector onder druk

Nederland staat voor grote uitdagingen: bruggen, tunnels en wegen die grotendeels gebouwd zijn in de jaren '60 bereiken het einde van hun levensduur. Veiligheid en functionaliteit staan op het spel, wat leidt tot ingrijpende renovaties en langdurige verkeershinder. Tegelijkertijd kampen zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers met uitdagingen zoals personeelsgebrek, strakke planningen en een overdaad aan administratieve lasten. Een gebrek aan wederzijds vertrouwen tussen ketenpartners vertraagt projecten verder en drijft de kosten op, aldus de JBN'ers. Deze complexe situatie vormde de aanleiding voor de JBN Denktank.

Uitkomsten: vertrouwen als sleutel

De jonge professionals signaleren dat vertrouwen cruciaal is voor een succesvolle aanpak van de V&R-opgave. Wantrouwen leidt momenteel tot uitgebreide controles, lange aanbestedingsprocedures en een inefficiënt gebruik van schaarse tijd en middelen. Ook zorgt de nadruk op valideren en verifiëren voor een afname aan werkplezier en is er minder tijd om te doen waar het hart van menig infraprofessional harder van gaat kloppen: daadwerkelijk bouwen aan de infrastructuur. De denktank pleit daarom voor een cultuurverandering in de sector, waarin opdrachtgevers en opdrachtnemers samenwerken als gelijkwaardige partners in dienst van de maatschappelijke opgaven.

Een belangrijk idee dat uit de Denktank naar voren kwam, is het Samenwerkingscanvas. Deze tool helpt partijen om gezamenlijke waarden en doelen vast te stellen, en bevordert een open dialoog vanaf de tenderfase. Hiermee wordt een fundament gelegd voor efficiënte samenwerking op basis van vertrouwen.

Aanbevelingen voor de toekomst

De leden van de JBN Denktank doen concrete aanbevelingen om de huidige situatie te verbeteren:

  • Denk in waarden, niet in voorwaarden. Stimuleer in de tenderfase gesprekken over gedeelde doelen en belangen.
  • Stop met vingerwijzen. Reflecteer op je eigen rol in samenwerkingen en maak dit bespreekbaar.
  • Werk als opdrachtpartners. Verminder hiërarchische verschillen tussen opdrachtgever en opdrachtnemer en focus op gezamenlijke verantwoordelijkheid.
  • Bevorder waardering. Spreek positieve bijdragen van samenwerkingspartners uit om vertrouwen te versterken.

De JBN Denktank benadrukt dat de tijd dringt. Zonder verandering dreigt de sector nog verder in de knel te raken, met risico's voor zowel infrastructuur als de aantrekkelijkheid van het werk voor jonge generaties. Met vertrouwen als basis, geloven zij dat een efficiënte, duurzame en inspirerende toekomst binnen handbereik ligt.

Het vervolg: inspiratie en actie

Met hun aanbevelingen willen de jonge professionals een nieuwe standaard zetten voor samenwerken in de sector. Via presentaties en dialogen willen zij hun visie breed delen en anderen inspireren. De denktank nodigt ketenpartners uit om zich aan te sluiten bij hun missie: een toekomstbestendige infrasector waar vertrouwen centraal staat. Lidbedrijven die hiervoor openstaan kunnen zich melden bij Itzél Zuiker.

Itzél Zuiker
Verenigingsmanager Jong Bouwend Nederland
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Woensdag 15 januari 2025
Grip op Asfalt: zorgelijke aanwezigheid van vreemde elementen in bitumen

Rijkswaterstaat en de Vakgroep Bitumineuze Werken (VBW) van Bouwend Nederland hebben in het project Grip op Asfalt praktijkonderzoek gedaan naar de grondstoffen en kwaliteit van bitumen. Het eindrapport laat zien dat bitumen vaak sporen van vreemde elementen bevat en dat dit invloed heeft op de prestaties van bitumen in asfalt.

Donderdag 9 januari 2025
Marktdag SSRV laat uitdaging in renovatie- en vervangingsopgave zien

In de eerste week van december kwamen 70 personen in het Provinciehuis Noord-Holland bijeen om deel uit te maken van de Marktdag Samen Slimmer Renoveren en Vervangen (SSRV). Het was de eerste editie in zijn soort. Insteek: de groeiende opgave voor het onderhoud, de renovatie én vervanging van alle bruggen en viaducten in Noord-Holland.

Dinsdag 24 december 2024
JBN'er Stef Bosma: 's ochtends betonstorten, 's middags op kantoor

Vier jaar geleden werd Stef Bosma mededirecteur van Bouwbedrijf Bosma bv. Opa Jan richtte het familiebedrijf in 1964 op. Stef wist al op jonge leeftijd dat hij in het bedrijf wilde werken. Inmiddels is het bouwbedrijf uitgegroeid tot een veelzijdig bedrijf, met eigen kozijnenmakerij en een breed scala aan lokale projecten: van woningbouw en agrarische loodsen tot complete utiliteitsbouw. "In een klein bedrijf als het onze heb je geen afgebakende functies. Ik ben directeur, maar sta ook gewoon elke dag op de bouw. Dat maakt het leuk en gevarieerd."