1. Home
  2. Nieuws
  3. Onbekend maar toch vertrouwd

Onbekend maar toch vertrouwd?

Donderdag 28 november 2024

Kunstmatige Intelligentie (AI) was het maandag 25 november het thema van de bijeenkomst van de contactgroep Digitalisering. Sprekende voorbeelden en ingewikkelde dilemma’s zorgden voor een levendige middag.

Met Van der Valk Oostzaan was er een mooi centraal gelegen locatie gekozen voor de bijeenkomst van de contactgroep Digitalisering van Regio Randstad Noord. Goed bereikbaar vanuit zowel de kop van Noord-Holland als de Utrechtse Heuvelrug. De circa 17 koppen tellende groep deelnemers was lekker divers, van financials en ict functionarissen tot directeur/eigenaren. Arjan Walinga (Bouwend Nederland Zoetermeer) trakteerde ze op een interessante en lekker interactieve sessie, met AI als onderwerp. 

Even wakker schudden

“U kent mij niet, maar vertrouwt u mij?”, was zijn misschien wat verrassende vraag aan de groep. “Je bent uitgenodigd dus het zal wel goed zijn”, was de reactie. Het gaf fijntjes aan hoe mensen naar AI kijken en er mee omgaan. Helemaal helder wat het precies is en doet weten mensen vaak niet, maar de bereidheid om het te gebruiken en vooral om het veel eigen data te voeden, is evengoed behoorlijk groot. Goed om even zo wakker geschud te worden.

Optimaal gebruik van data

Walinga zoomde uiteraard in op de toepassing van AI in de bouw. Waar zou je het voor kunnen en willen gebruiken, en voor wat voor zaken wordt het al ingezet? Van dat laatste had Walinga een aantal herkenbare praktijkvoorbeelden. Zoals de ontwikkeling van een woonbouwproject waar met hulp van AI een optimale gebiedsindeling met het ideale aantal woningen in de beste situering is gemaakt. 

Metselen is een ander verhaal

Een ander voorbeeld was de metselrobot. Dit soort AI, robotisering dus, is er al wel maar de ontwikkeling gaat veel minder snel dan die van de AI uit het ontwerpvoorbeeld. Daarbij wordt immers gebruik gemaakt van bestaande data, en dan is het niet veel meer dan een kwestie van rekencapaciteit om die allemaal in razend tempo aan elkaar te knopen. Bij robotisering gaat het om de ontwikkeling van nieuwe technieken. Dat kost niet alleen meer tijd maar is ook duurder.
Dat AI zo breed is en zo divers, was best wel een eye-opener voor de deelnemers. De meesten die al AI inzetten, gebruiken namelijk vooral tools als Chat GPT voor bijvoorbeeld nieuwsbrieven en aanbestedingen.

Duivelse dilemma’s

Walinga maakte duidelijk dat kiezen voor AI-toepassingen soms onvoorziene en ongewenste consequenties kan hebben. Hij legde de groep een paar duivelse dilemma’s voor. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om met behulp van AI de veiligheid op de bouwplaats te verbeteren. Wil je Chinese taferelen met overal cameratoezicht (met bijbehorende gezichtsherkenning!) om gevaarlijke situaties te signaleren en ongevallen te voorkomen? Of geef je de voorkeur aan de bewaking van privacy en regel je veilig werken op een andere manier? Wil je AI inzetten om sneller woningen te kunnen bouwen met het risico dat de huizen kwalitatief minder zijn? Of hebben kwaliteit en betrouwbaarheid prioriteit en accepteer je woningtekort als consequentie?

Levendige sessie

Walinga’s verhaal zette de contactgroep flink aan het denken en zorgde voor een levendige bijeenkomst. Zelfs bij de afsluitende borrel werd er nog druk nagepraat over AI. Duidelijk is voor iedereen wel dat het een ontwikkeling is die niet te stoppen is, en waar ook de bouw meer en meer mee te maken zal krijgen. Dat het veel positiefs kan brengen maar dat het ook iets is om goed bij stil te staan hoe je het wil toepassen.

Lenneke Neef
Adviseur sociale zaken - Regio Randstad Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 9 januari 2025
Marktdag SSRV laat uitdaging in renovatie- en vervangingsopgave zien

In de eerste week van december kwamen 70 personen in het Provinciehuis Noord-Holland bijeen om deel uit te maken van de Marktdag Samen Slimmer Renoveren en Vervangen (SSRV). Het was de eerste editie in zijn soort. Insteek: de groeiende opgave voor het onderhoud, de renovatie én vervanging van alle bruggen en viaducten in Noord-Holland.

Maandag 30 december 2024
Medewerkers betrekken is de sleutel tot effectieve technologie

Sociale Partners samen voor Duurzame Inzetbaarheid, het samenwerkingsverband van werkgeversorganisatie AWVN, vakbonden CNV en FNV, heeft samen met ons onderzocht hoe bouwbedrijven nieuwe technologie effectief kunnen invoeren. Samen met medewerkers is verkend wat de impact van BIM op kwaliteit van taken en motivatie is. De resultaten worden op 11 maart toegelicht tijdens de conferentie Mensgerichte innovatie: de sleutel tot effectieve technologie. Je kan je nu aanmelden.

Donderdag 19 december 2024
Niveau informatiebeveiliging bouwbedrijven iets verbeterd

We merken dat leden onderschatten hoe groot de kans op een cyberaanval is én hoeveel impact dat heeft. De financiële gevolgen kunnen echt heel groot zijn. Terwijl je jouw bedrijf met een paar eenvoudige maatregelen al beter kan beschermen. Om te onderzoeken of de basismaatregelen in onze sector in orde zijn, hebben we in maart een eerste meting gedaan en in november een vervolgmeting.