Medewerkers betrekken is de sleutel tot effectieve technologie
Maandag 30 december 2024
Sociale Partners samen voor Duurzame Inzetbaarheid, het samenwerkingsverband van werkgeversorganisatie AWVN, vakbonden CNV en FNV, heeft samen met ons onderzocht hoe bouwbedrijven nieuwe technologie effectief kunnen invoeren. Samen met medewerkers is verkend wat de impact van BIM op kwaliteit van taken en motivatie is. De resultaten worden op 11 maart toegelicht tijdens de conferentie Mensgerichte innovatie: de sleutel tot effectieve technologie. Je kan je nu aanmelden.
Doel van het onderzoek is om bedrijven te ondersteunen in hun besluit om nieuwe technologie in te zetten, en hier ook de inbreng van hun medewerkers in mee te nemen. Eerst is onderzoek op sectorniveau gedaan met input van onder andere Dura Vermeer, Hillen en Roosen Bouw, De Nijs en Zonen.
De impactanalyse naar wat BIM betekent voor bouwbedrijven laat zien dat BIM in de ontwerp- en voorbereidingsfase al veel wordt gebruikt, maar nog onvoldoende aansluit bij de uitvoerende praktijk. Voorwaarden daarvoor zijn dat het systeem goed werkt, dat de informatievoorziening aansluit bij de behoefte van medewerkers en het model wordt gevuld met de juiste data.
Als we kijken naar de impact op de kwaliteit van werk, dan lijken er tegenstrijdige effecten mogelijk. Werken met BIM zorgt voor kansen en meer variatie in het werk. Maar het systeem kan ook taken en beslissingen uit handen nemen. Ook kan het voor sommige (oudere) medewerkers lastig zijn om zich digitale vaardigheden eigen te maken. Het management en de organisatiecultuur bepalen mee of medewerkers nieuwe technologie als kans ervaren.
Verantwoordingseisen stimuleren digitaal werken
Bij de drie pilotbedrijven wordt BIM steeds vaker gebruikt. Opdrachtgevers, leveranciers en onderaannemers die met BIM werken, eisen dat ook van hun partners. Belangrijker lijkt echter, dat de verantwoordingseisen op het vlak van arbeidsomstandigheden en duurzaamheid toenemen. BIM maakt duidelijk wie wat wanneer heeft gedaan en kan data voor rapportages genereren. Ook de blijvende arbeidsmarktkrapte is een stuwende factor voor digitalisering.
Medewerkers schetsten in een krimp- en groeisessie hun verwachtingen over taken die de komende vijf jaar stabiel blijven, krimpen, groeien of verdwijnen. Vooral de financieel-administratieve taken krimpen of verdwijnen naar verwachting. De praktische probleemoplossing op de bouwplaats verschuift naar ‘innovatie, proactieve probleemoplossing’. De groeitaken zijn meer van hbo-niveau. Ook de nieuwe taken liggen op hbo- tot wo-niveau.
Samenwerken geeft energie
Ook als onderdeel van het onderzoek vulden ruim dertig medewerkers van Maas-Jacobs, Mertens Bouwbedrijf en Bouwbedrijf Van Gerven een vragenlijst in. De uitkomst is met hen besproken in zogenoemde toekomstsessies. Dan blijkt dat medewerkers veel energie krijgen van samenwerken met teamleden, communicatie en coördinatie. Voor groeitaken als planning, prompting (AI opdrachten geven) en proactieve probleemoplossing is de leerbereidheid hoog.
De drie grootste energienemers zijn administratieve taken, zoals documentatie, administratie en kwaliteitsborging- en controle. Voor deze taken is de motivatie om zich verder te ontwikkelen logischerwijs ook lager.
Mooie uitkomst was dat de energiegevers juist díe taken zijn, die in de toekomst mogelijk zullen groeien. En dat dat energienemers krimptaken zijn. Bij alle drie de bedrijven is de inzet, de leerbereidheid en motivatie voldoende om beoogde innovatie te dragen.
Waardevolle inzichten voor managers én medewerkers
Deelname aan het onderzoek heeft volgens de bedrijven een positieve bijdrage geleverd aan het duiden van technologische veranderingen binnen de organisatie. Medewerkers voelen zich over het algemeen goed ondersteund en begrijpen nu beter hoe technologie hun werk beïnvloedt. In die zin biedt dit onderzoek waardevolle inzichten voor de verdere implementatie van technologie en de begeleiding van medewerkers in dit proces.
Praktische informatie over de bijeenkomst
Wil je meer weten over dit onderzoek? Kom dan op dinsdag 11 maart van 13.00-17.00 naar Antropia, congres- en zalencentrum Driebergen. Je kan je aanmelden via het online formulier.
Verder lezen
Gerelateerd nieuws
Uit onderzoek van ABN AMRO blijkt dat phishing en malware de meest voorkomende dreigingen voor bouwbedrijven zijn. Daarnaast geven bouwbedrijven bij navraag aan dat zij de kans op een cyberaanval hoog inschatten.
Het BIM Collaboration Format (BCF) is een internationale open standaard waarmee je de communicatie rond issues tussen verschillende BIM-softwarepakketten stroomlijnt. De BCF-kaart zet het gebruik van de standaard op een toegankelijke manier uiteen. Tijdens de praktijkdag leer je door BCF in de praktijk te gebruiken, maak je kennis met verschillende software en verplaats je je in verschillende rollen.
Met drie generaties ervaring en een team van 40 vaste en 40 flexibele medewerkers is Fuhler Wegenbouw een betrouwbare speler in de infrastructuursector in Groningen en Drenthe. Het bedrijf stond jarenlang voor de uitdaging van verspreide en ongestructureerde communicatie: papieren dossiers, mappen, e-mail en WhatsApp zorgden voor verlies van cruciale informatie, misverstanden en verhoogde faalkosten.