Niveau informatiebeveiliging bouwbedrijven iets verbeterd
Donderdag 19 december 2024
We merken dat leden onderschatten hoe groot de kans op een cyberaanval is én hoeveel impact dat heeft. De financiële gevolgen kunnen echt heel groot zijn. Terwijl je jouw bedrijf met een paar eenvoudige maatregelen al beter kan beschermen. Om te onderzoeken of de basismaatregelen in onze sector in orde zijn, hebben we in maart een eerste meting gedaan en in november een vervolgmeting.
De cyberkrachtmetingen zijn uitgevoerd door het bedrijf ThreadStone. ThreadStone is toonaangevend specialist op het gebied van cybersecurity en heeft jarenlange ervaring met het uitvoeren van metingen, scans en penetratietesten conform het keurmerk pentesten van het CCV. Daarnaast werkt ThreadStone samen met partijen als VNO-NCW/ MKB-Nederland, Haagse Hogeschool en het Digital Trust Center.
In de eerste meting scoorde onze sector nog geen 5 op een schaal van 1 tot 10. Dat verbaasde René van Etten van ThreadStone niet echt. "Over het algemeen vertrouwen mkb-bedrijven op hun ICT-beheerders omdat informatiebeveiliging best lastige materie is. Daarnaast zien we helaas nog steeds dat digitale risico’s worden onderschat. We hebben eerder metingen gedaan in sectoren met veel mkb-bedrijven, de uitkomsten zijn vergelijkbaar."
Instellingen voor e-mail controleren
Naast het sectorrapport ontvingen ruim 350 bedrijven een individueel meetrapport. Naar aanleiding daarvan zochten sommige bedrijven contact met ons en ThreadStone om de uitkomsten en verbetermaatregelen door te spreken. Dat is terug te zien in de resultaten van de tweede meting in november. "De bedrijven die een individueel rapport hebben ontvangen hebben hun score verbeterd ten opzichte van de sectorbrede resultaten."
Vooral de score op de protocollen voor e-mail is veel sterker verbeterd dan bij de rest. Dan gaat het – voor de liefhebbers – om de DKIM, SPF en DMARC. "Deze instellingen vinden wij juist belangrijk voor leden van Bouwend Nederland om hacks en phishing mails te voorkomen. Je hebt over het algemeen hulp van je IT-partij of IT'er nodig om deze instellingen goed te zetten. Wel kan je zelf controleren of je e-mailprotocollen goed staan of op de juiste wijze zijn aangepast. Ga naar internet.nl en vul je domeinnaam in. Binnen een minuut heb je je antwoord."
Tip voor 2025
Zijn tip voor 2025 is duidelijk: "Ga aan de slag en breng je informatiebeveiliging op orde. Toen ik vroeger veel buiten speelde, kon ik mezelf met een touwtje aan de deur weer binnen laten. Dat is nu ondenkbaar. We hebben deuren met driepuntssloten en een camerabeveiligingssysteem om ons huis te beschermen. Voor de bedrijfsvoering hanteren veel bedrijven nog een basisniveau informatiebeveiliging uit 2005. Daarmee ben je ontzettend kwetsbaar".
Van Etten wijst tot slot op nieuwe wetgeving: "Zeker met de komst van de NIS2 is de kans groot dat je opdrachtgever eisen gaat stellen aan het niveau van informatiebeveiliging. Je kan je daar beter tijdig op voorbereiden". Op de website van Samen Digitaal Veilig vind je meer informatie over NIS2. Ook kun je via dit platform gratis gebruikmaken van praktische tools zoals instructievideo's voor je medewerkers.
Verder lezen?
Lees hier een artikel van eerder dit jaar dat het hoog tijd is om je beter te beschermen tegen hackers. In dit artikel lees je een interview met René van Etten.
Gerelateerd nieuws
Uit onderzoek van ABN AMRO blijkt dat phishing en malware de meest voorkomende dreigingen voor bouwbedrijven zijn. Daarnaast geven bouwbedrijven bij navraag aan dat zij de kans op een cyberaanval hoog inschatten.
Het BIM Collaboration Format (BCF) is een internationale open standaard waarmee je de communicatie rond issues tussen verschillende BIM-softwarepakketten stroomlijnt. De BCF-kaart zet het gebruik van de standaard op een toegankelijke manier uiteen. Tijdens de praktijkdag leer je door BCF in de praktijk te gebruiken, maak je kennis met verschillende software en verplaats je je in verschillende rollen.
Met drie generaties ervaring en een team van 40 vaste en 40 flexibele medewerkers is Fuhler Wegenbouw een betrouwbare speler in de infrastructuursector in Groningen en Drenthe. Het bedrijf stond jarenlang voor de uitdaging van verspreide en ongestructureerde communicatie: papieren dossiers, mappen, e-mail en WhatsApp zorgden voor verlies van cruciale informatie, misverstanden en verhoogde faalkosten.