Gezamenlijk het aansluitproces optimaliseren staat centraal tijdens bijeenkomst in Emmen
Vrijdag 22 maart 2024
‘Samen beter aansluiten, dat wil toch iedereen?’, was de slogan op de uitnodiging voor de bijeenkomst van 18 maart in het stadion van FC Emmen. Desondanks bleek tijdens de bijeenkomst, georganiseerd door Grond’G, MijnAansluiting en Bouwend Nederland, dat de praktijk weerbarstig is. Mede gevoed door de personeelstekorten en verschillende (maatschappelijke) transities, waardoor de vraag naar elektra, gas, media en water sterk verandert, vraagt het op tijd realiseren van de gewenste aansluiting om een steeds betere afstemming tussen opdrachtgever, netbeheerder, bovengrondse aannemer, ondergrondse aannemer en de gemeente als vergunningverlener. Het versterken van de aansluitketen en het toepassen van slimme innovaties, was tijdens deze volgeboekte bijeenkomst in Emmen, dan ook hét centrale thema.
De rol van elektrificatie in de energietransitie, een grote uitdaging
De plenaire spreker van de dag was Thijs Derksen, manager Net- & Capaciteitsmanagement Laagspanning en Middenspanning bij Enexis. Hij stond stil bij de aanpak van de energietransitie, waarbij elektrificatie van het energiesysteem vaak als dé oplossing wordt gezien.
Dit leidt echter tot toenemende transportschaarste op het elektriciteitsnet. Vandaar dat Enexis vol inzet op het verzwaren en slimmer benutten van haar elektriciteitsnet. Daarbij zoekt het samen met de ondergrondse aannemers naar opschaalmogelijkheden, vraagt het bouwaannemers zo vroeg als mogelijk is concreet te worden in de ontwikkelplannen en in het technische ontwerp het elektriciteitsnet te ontzien en vraagt het gemeenten om snel concreet te worden in de duurzaamheidsplannen, grond te reserveren voor energie en infrastructuur en bestaande procedures waar mogelijk maximaal te versnellen.
Deelsessies in het teken van optimalisatie van de keten
Na de plenaire sessie vonden er drie deelsessies plaats, gericht op het optimaliseren van het aansluitproces. Want juist problemen in het aansluitproces zorgen voor onnodig capaciteitsverlies. Capaciteit die we juist nu zo hard nodig hebben. Marco Kock ging in dat kader het gesprek aan over de nieuwe standaard aansluitwijze in Grond’G gebied en de rol van de Prefab meterkast daarin. Eefje van Woerkom zoomde in haar sessie in op de schouwprocedure en Luc van Sas richtte zich op het effectief indienen van een aanvraag op Mijnaansluiting.nl. De sessies leidden daarbij tot goede gesprekken en de nodige op- en aanmerkingen om het aansluitproces te verbeteren.
Stamppot markeert het einde van de dag
Aan het einde van de dag was er tijdens het stamppotbuffet tijd om na te praten, te netwerken en te genieten van de mooie locatie. De bijeenkomst werd door velen als geslaagd ervaren en ook de opgehaalde feedback gaf de gesprekleiders de mogelijkheid om het aansluitproces verder te optimaliseren. En dat wil uiteindelijk iedereen.
Gerelateerd nieuws
"Onze opa begon het bedrijf in 1935. Nu hebben mijn broer Jurgen en ik de dagelijkse leiding over de werkzaamheden van Hoogeboom. We drinken echter elke dag koffie met mijn ouders. Mijn vader is met zijn 80 jaar nog steeds betrokken. Sinds het begin van dit jaar is mijn oudste zoon Lars in het bedrijf gestapt. Op zaterdag werken zijn jongere broer en neven ook bij ons. Ja, ik denk dat we met recht kunnen zeggen dat we een familiebedrijf zijn", lacht Gert Hoogeboom.
Op uitnodiging van de VVD-fractie in Gelderland kwamen verschillende provinciale en lokale politici samen met experts uit de praktijk om te praten over de knelpunten in de woningbouw. Speciale gasten waren Peter de Groot, Tweede Kamerlid voor de VVD en woordvoerder op onder andere het woningbouwdossier, en Friso de Zeeuw, ervaringsdeskundige op het gebied van onder meer gebiedsontwikkelingen vanuit diverse (bestuurlijke) functies.
Innovatie en vooruitgang binnen de infrastructuursector zijn onmisbaar voor de toekomst. Dit werd krachtig benadrukt tijdens de 9e editie van de Infra Innovatie Marktdag op 21 oktober 2024, die dit jaar in het teken stond van het thema 'Van 1990 naar 2030, van visie naar ACTIE!'. Traditiegetrouw georganiseerd door de leden van het InnovatieAtelier; de drie noordelijke provincies, de waterschappen Fryslan, Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest, NLIngenieurs, Platform WOW en Bouwend Nederland.