Werken met Generatie Z: hoe dichten we de kloof?
Maandag 19 februari 2024
Ze zijn lui, zitten de hele dag op TikTok en willen alleen maar parttime werken. De kloof tussen bedrijven en de jongste generatie lijkt enorm. Is dat ook echt zo? Is de kloof met Generatie Z (geboren tussen 2001 en 2015) te dichten? Wat is daarvoor dan de gouden tip? We hebben deze jongeren namelijk hard nodig.
In de nieuwste 'De bouw maakt het podcast' gaan Rutger van den Berg, onderzoeker bij Youngworks en Arjo Riedijk, directeur van bouwbedrijf Weboma hier met elkaar en met presentator Iman de Vries over in gesprek.
Meer Generatie Z
Wil je meer weten over Generatie Z? Op de website van Youngworks vind je drie artikelen van Rutger van den Berg over de 'zin en onzin' van generatiedenken:
- Is Generatie Z is echt anders dan andere generaties?
- Verschillen binnen Generatie Z
- Hoe ziet Generatie Z zichzelf?
Ook interessant is het gratis E-book 'Generatie Zelf'. In deze column in de Cobouw deelt Arjo Riedijk (DGA van Weboma) de verschillen die hij ervaart in perceptie van wat werken voor rol heeft in je leven tussen de jongste instromers en de werknemers die al twintig, dertig en soms zelfs veertig jaar bij de zaak zijn.
Training Generation Z op de werkvloer
Meer weten over Generatie Z én dat meteen toepassen in jouw bedrijf? Via de training van de Bouwend Nederland Academy krijg je in 1 dag meer inzicht in hoe Gen Z nu echt verschilt van andere medewerkers (en van jongeren door de jaren heen). Ook snap je hoe je met jouw HR-beleid slim inspeelt op het aantrekken en behouden van deze nieuwe generatie. Meer informatie over de training Generatie Z op de werkvloer vind je hier.
Gerelateerd nieuws
In de infrasector staat gemiddeld 25% van de gerealiseerde omzet open aan vorderingen. De tijd tussen het moment dat de kosten worden gemaakt en de ondernemer deze betaald krijgt, legt een fors beslag op de liquiditeit. En daarmee wordt het ook een rem op investeringen en de snelheid van betalen aan de ketenpartners. De alternatieve betalingsregeling biedt hiervoor een oplossing. Logisch dus dat hier veel animo voor is.
De raadplegingen voor een herziening van de Europese Aanbestedingsrichtlijn zijn begonnen. De Europese Commissie geeft zelf al een schot voor de boeg met haar beleid om de administratieve lasten voor bedrijven en overheden fors te verlagen. Op het Aanbestedingscongres 2025, waar ruim 70 publieke opdrachtgevers en ondernemers bijeen kwamen, klonk duidelijk door dat daar grote behoefte aan is.
De krapte op de arbeidsmarkt is groot. Er moet efficiënter worden gewerkt en dat vraagt om een andere samenstelling van opdrachten. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft een nieuw soort contract in voorbereiding: het geïntegreerd instandhoudingscontract (GIC). Al het onderhoud dat in een vastgoedcomplex moet plaatsvinden wordt ondergebracht in een enkel contract bij een enkele marktpartij.