1. Home
  2. Nieuws
  3. Landelijke uitrol alternatieve betalingsregeling verloopt voorspoedig

Landelijke uitrol alternatieve betalingsregeling verloopt voorspoedig

Maandag 14 april 2025

In de infrasector staat gemiddeld 25% van de gerealiseerde omzet open aan vorderingen. De tijd tussen het moment dat de kosten worden gemaakt en de ondernemer deze betaald krijgt, legt een fors beslag op de liquiditeit. En daarmee wordt het ook een rem op investeringen en de snelheid van betalen aan de ketenpartners. De alternatieve betalingsregeling biedt hiervoor een oplossing. Logisch dus dat hier veel animo voor is.

Bij de alternatieve betalingsregeling maakt de aannemer niet periodiek een factuur voor gerealiseerde werkzaamheden, maar geschiedt facturering op basis van een overeengekomen prognose. De factuur begint daardoor eerder aan de reis door het administratieve systeem en kan daardoor eerder betaalbaar worden gesteld. Het gaat daarbij om betaling na levering van de prestatie; geen vooruitbetaling dus.

Investeringsruimte voor innovatie

Deze aanpak verkleint het tijdvak tussen het maken van kosten en het ontvangen van betaling aanzienlijk. Hierdoor zullen er minder openstaande vorderingen voorkomen en is de bank dus ook minder vaak nodig. Bij een bredere toepassing van de alternatieve betalingsregeling komt er bovendien veel investeringsruimte vrij die je kan besteden aan innovatie en modernisering.

Landelijke uitrol in voorbereiding

Op het Aanbestedingscongres 2025 kwam naar voren dat de pilots met deze regeling succesvol verlopen en dat ook opdrachtgevers positief zijn. De voorfinanciering daalde met maar liefst 85% en dat gaf, naast rentevoordelen en een gunstiger balanstotaal, ruimte voor een snelle doorbetaling in de keten. Na de eerste succesvolle pilots is het initiatief inmiddels verspreid over Nederland opgepakt. Het instrument heeft daarmee een grote potentie om de werkzaamheden in de hele bedrijfstak duurzamer te financieren. De landelijke uitrol door de werkgroep betalingsregeling verloopt voorspoedig. Verankering in de regelgeving is in voorbereiding bij het CROW.

Meer weten

Download dan de flyer van MKB INFRA Pilots betalingsregeling afgerond – flyer geeft helder strekking weer. - MKB INFRA

Jos van Alphen
Adviseur aanbestedingsrecht
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 7 april 2025
Deelnemers Aanbestedingscongres vóór vergaande versoepeling aanbestedingsvoorschriften

De raadplegingen voor een herziening van de Europese Aanbestedingsrichtlijn zijn begonnen. De Europese Commissie geeft zelf al een schot voor de boeg met haar beleid om de administratieve lasten voor bedrijven en overheden fors te verlagen. Op het Aanbestedingscongres 2025, waar ruim 70 publieke opdrachtgevers en ondernemers bijeen kwamen, klonk duidelijk door dat daar grote behoefte aan is.

Donderdag 3 april 2025
Rijksvastgoedbedrijf kiest voor langjarige samenwerkingen bij onderhoud vastgoed

De krapte op de arbeidsmarkt is groot. Er moet efficiënter worden gewerkt en dat vraagt om een andere samenstelling van opdrachten. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft een nieuw soort contract in voorbereiding: het geïntegreerd instandhoudingscontract (GIC). Al het onderhoud dat in een vastgoedcomplex moet plaatsvinden wordt ondergebracht in een enkel contract bij een enkele marktpartij.

Woensdag 12 februari 2025
Aanbesteden nu en in de toekomst

De koers naar een duurzame samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven komt op gang. Op donderdag 20 maart 2025 organiseren wij het Aanbestedingscongres 2025 in het Provinciehuis Utrecht. Thema dit jaar is 'Aanbesteden nu en in de toekomst: Van traditioneel opdrachtgeverschap naar duurzame samenwerking'.