Vind jouw hbo zij-instromer via Be an engineer
Dinsdag 5 december 2023
Hoe krijg ik nu op de korte termijn meer mensen? Kunnen mensen zich ook laten omscholen op hbo-niveau? En hoe kom ik in contact met deze talenten? Dat kan allemaal via ‘Be an engineer’. Een samenwerkingsverband waar kandidaten, bedrijven, technische opleidingen en partners elkaar vinden. Een programma waarmee we gezamenlijk instromen in de bouw, infra en techniek stimuleren door betaald leren en werken op hbo-niveau. Andere leden gingen je al voor. En met succes.
Wat is Be an Engineer?
Be an Engineer helpt om meer zij-instromers op te leiden tot technici en creëert een omgeving waarin leven lang ontwikkelen vanzelfsprekend onderdeel is van werken. Op de website van Be an Engineer kunnen kandidaten, bedrijven en partners zich aanmelden.
Be an Engineer is toegankelijk voor alle technische bedrijven; dus ook voor de bouw en infra. Er is een brede keuze uit opleidingsmogelijkheden vanuit alle hogescholen. Mede op basis van de behoefte vanuit de sectoren is ook uitbreiding van passend aanbod van opleidingen mogelijk.
Heijmans, Unica, Homij en Croonwolter&dros zijn vanaf het begin aangesloten bij het programma. Wat begon met de deeltijdopleiding Engineering is nu al uitgebreid naar 4 deeltijdopleidingsvormen, 48 opleidingen en vele nieuwe bedrijven.
Jeroen is via Be an Engineer het omscholingstraject gestart bij Croonwolter&dros. Met een economische achtergrond heeft hij de stap gezet en is nu aan het werken en leren als werkvoorbereider.
Hoe kan ik me aanmelden?
Als deelnemend bedrijf krijg je hulp van Be an Engineer bij het werven van technisch talent. Ze brengen je in contact met ambitieuze kandidaten die een passie hebben voor techniek. Je ontdekt tijdens een Meet & Match welke kandidaten bij jouw bedrijf zouden passen en bij de vacatures die je hebt uitstaan.
Welke investering moet ik hier voor doen?
Als werkgever betaal je het (fulltime) salaris van de instromer en de deeltijd hbo-opleiding en benodigde studiematerialen. Er is keuze uit 2-jarige en 4-jarige hbo-deeltijdopleidingen. De studiebelasting is gemiddeld 25 uur per week, waarvan één dag in jouw tijd als werkgever.
De investering kan ook ondersteund worden met subsidies. Hier vind je meer informatie.
Wie zijn allemaal onderdeel van ‘Be an Engineer?’
Het platform is ontstaan op initiatief van Tanja Hulst, Lecturer bij de Hogeschool van Amsterdam. Zij bedacht deze manier om zij-instromers op hbo-niveau soepel de sector in te helpen. “Er is veel meer interesse om in te stromen dan je denkt.” Be an Engineer bundelt de krachten van overheden, brancheverenigingen, bedrijven en kennisinstellingen. Het initiatief Be an Engineer is uitgegroeid tot een groot samenwerkingsverband tussen hogescholen, bedrijven, brancheverenigingen en overheden. Bouwend Nederland en Wij Techniek zijn vanaf de start aangesloten. Het aantal bedrijven dat gebruik wil maken van de diensten en zij-instromer blijft groeien.
Ga vrijblijvend het gesprek aan!
Via dit formulier meld je je aan voor een vrijblijvend gesprek. Met Be an engineer zetten we ons samen in voor het werven van meer talent voor bouw en infra.
Gerelateerd nieuws
In de infrasector staat gemiddeld 25% van de gerealiseerde omzet open aan vorderingen. De tijd tussen het moment dat de kosten worden gemaakt en de ondernemer deze betaald krijgt, legt een fors beslag op de liquiditeit. En daarmee wordt het ook een rem op investeringen en de snelheid van betalen aan de ketenpartners. De alternatieve betalingsregeling biedt hiervoor een oplossing. Logisch dus dat hier veel animo voor is.
De raadplegingen voor een herziening van de Europese Aanbestedingsrichtlijn zijn begonnen. De Europese Commissie geeft zelf al een schot voor de boeg met haar beleid om de administratieve lasten voor bedrijven en overheden fors te verlagen. Op het Aanbestedingscongres 2025, waar ruim 70 publieke opdrachtgevers en ondernemers bijeen kwamen, klonk duidelijk door dat daar grote behoefte aan is.
De krapte op de arbeidsmarkt is groot. Er moet efficiënter worden gewerkt en dat vraagt om een andere samenstelling van opdrachten. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft een nieuw soort contract in voorbereiding: het geïntegreerd instandhoudingscontract (GIC). Al het onderhoud dat in een vastgoedcomplex moet plaatsvinden wordt ondergebracht in een enkel contract bij een enkele marktpartij.