1. Home
  2. Nieuws
  3. Triple glas subsidie van 131 naar 222 euro per m2

Triple glas: subsidie van 131 naar 222 euro per m2

Vrijdag 23 augustus 2024

Het subsidiebedrag voor triple glas gaat volgend jaar van 131 naar 222 euro per vierkante meter. Voor HR++ glas gaat de subsidie van 46 naar 50 euro. Het gaat hierbij om de subsidieregelingen SVVE, ISDE en SVOH.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) bereidt momenteel de wijzigingen van de Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE) voor 2025 voor. In deze wijzigingsregeling stelt het ministerie voor om de subsidiemogelijkheden voor advies, onderzoek en (bouw)begeleiding per 1 januari 2025 uit te breiden. Ook past het de subsidiebedragen voor een aantal isolatiemaatregelen en type warmtepompen aan. Hetzelfde geldt voor de versoepeling van de subsidievoorwaarden bij glas-, kozijnpaneel- of deurisolatie. Hiermee wil het ministerie de regeling verbeteren en toegankelijker maken voor de doelgroep. Om de voorstellen af te stemmen met de markt heeft het ministerie een consultatie uitgeschreven. Opvallend is dat een aantal wijzigingen, zoals die voor glas, ook gelden voor de bekende ISDE-regeling voor huiseigenaren en de SVOH voor particuliere huurders.

Subsidie triple glas en HR++ glas

Met de op 1 januari 2023 gestarte SVVE stimuleert de overheid verduurzaming van gebouwen van verenigingen (voornamelijk VvE’s). De aanleiding voor het aanpassen van de SVVE is de jaarlijkse check op de subsidiebedragen en suggesties vanuit marktpartijen, VvE’s en de RVO om de regeling te verbeteren. Een belangrijke aanpassing is de subsidiehoogte van isolatie. Vanwege de gestegen investeringskosten verhoogt het ministerie de subsidiebedragen voor triple glas van 131 naar 222 euro per vierkante meter. Voor HR++ glas gaat het subsidiebedrag van 46 naar 50 euro per vierkante meter. De subsidiebedragen voor spouwmuur-, gevel- en dakisolatie worden met 2,50 euro per vierkante meter verhoogd. Deze wijziging voert het ministerie ook in de subsidieregelingen ISDE en SVOH door. Dit ‘om de benodigde kosten die gemaakt moeten worden voor natuurvriendelijk isoleren te compenseren en omwille van de uniformiteit met de SVVE’, aldus het ministerie op overheid.nl.

Glas-, kozijnpaneel- of deurisolatie

De aangepaste regeling maakt het voor VVE’s mogelijk voor glas-, kozijnpaneel- of deurisolatie binnen vierentwintig maanden eenmalig nogmaals een aanvraag voor een subsidie in te dienen. Dit gerekend vanaf het moment dat eerder hiervoor een beschikking is verleend. Uit de praktijk blijkt namelijk dat eigenaren glas-, kozijnpaneel- of deurisolatie vaak in meerdere fases doen. Dit uit kostenoverwegingen of omdat eerder een deel ervan (de voor- of achterzijde) is gedaan. Het ministerie verlaagt voor glasisolatie de minimale oppervlakte waarvoor je subsidie kunt aanvragen van 8 naar 3 vierkante meter. Hierdoor komen ook kleinere woningen in aanmerking voor subsidie. De verlaging sluit aan bij de eis die nu ook al geldt voor monumenten en zorgt daarmee voor meer uniformiteit in de regeling. Deze wijzigingen voert het ministerie ook door in de subsidieregelingen ISDE en SVOH.

ISDE

ISDE staat voor Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing. Huiseigenaren kunnen met de ISDE een deel van hun investeringen vergoed krijgen als zij investeren in isolatie, een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, elektrische kookvoorziening of een aansluiting op het warmtenet. Zakelijke gebruikers kunnen naast warmtepompen en zonneboilers subsidie aanvragen voor kleine windmolens. Ruim 200.000 woningeigenaren vroegen de ISDE in 2023 aan. Het budget wordt daarom in 2024 verhoogd tot 600 miljoen euro. Daarnaast is er 5 miljoen euro beschikbaar voor kleine windmolens.

SVOH

De Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH) is bedoeld om private verhuurders met gereguleerde huurwoningen te stimuleren te investeren in woningverduurzaming. Deze subsidieregeling is op 1 april 2022 in werking getreden. Sinds die tijd kunnen verhuurders subsidie aanvragen voor energieadvies, energiebesparende maatregelen en onderhoud.

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 19 juli 2024
Duurzaam hergebruik vlakglas gewaarborgd door hogere bijdrage

Door teruglopende inkomsten en stijgende kosten heeft het bestuur van de Vakgroep GLAS van Bouwend Nederland besloten de recyclingbijdrage op isolatieglas per 1 januari 2025 te verhogen naar € 0,40 per m2 isolatieglas. Deze verhoging is noodzakelijk door de stijgende kosten van glasinzameling en de afgenomen inkomsten door minder nieuwbouwprojecten sinds 2023. Door het doorvoeren van deze maatregel kan isolatieglas duurzaam en efficiënt gerecycled blijven worden.

Maandag 15 juli 2024
Werkgeverssubsidie voor extra begeleiding statushouders op werkvloer

Het ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid (SZW) heeft de subsidieregeling ‘Ondersteuning werkgevers inzet statushouders’ gepubliceerd. Deze subsidieregeling biedt werkgevers een financiële tegemoetkoming voor de extra begeleiding van statushouders op de werkvloer, gericht op het verkleinen van de taal- en cultuurverschillen.

Maandag 15 juli 2024
Cao Vlakglas algemeen verbindend verklaard

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de CAO Vlakglas algemeen verbindend verklaard. Een salarisverhoging en een vierdaagse werkweek zijn de belangrijkste punten uit deze CAO voor de groothandel in vlakglas, het glasbewerkings- en het glazeniersbedrijf.