Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Duurzaam hergebruik vlakglas gewaarborgd door hogere bijdrage

Duurzaam hergebruik vlakglas gewaarborgd door hogere bijdrage

Vrijdag 19 juli 2024

Door teruglopende inkomsten en stijgende kosten heeft het bestuur van de Vakgroep GLAS van Bouwend Nederland besloten de recyclingbijdrage op isolatieglas per 1 januari 2025 te verhogen naar € 0,40 per m2 isolatieglas. Deze verhoging is noodzakelijk door de stijgende kosten van glasinzameling en de afgenomen inkomsten door minder nieuwbouwprojecten sinds 2023. Door het doorvoeren van deze maatregel kan isolatieglas duurzaam en efficiënt gerecycled blijven worden.

Kosten plaatsen containers verhoogd

Een recyclingbijdrage is noodzakelijk omdat de inzamelingskosten hoger zijn dan de opbrengsten. Bij het instellen van de recyclingbijdrage werd deze vastgesteld op € 0,50 per m² isolatieglas, met de verwachting dat deze in de toekomst zou moeten worden verhoogd. Dankzij efficiëntere inzamelingsmethoden kon de bijdrage echter verlaagd worden naar € 0,40 en later naar € 0,30 per m² isolatieglas, mede dankzij financiële reserves.

Nu de bouw van het aantal nieuwbouwwoningen sinds 2023 daalt en de (verduurzamings)renovaties stijgen, leidde dit tot dalende inkomsten en stijgende inzamelingskosten. Naast het verhogen van de recyclebijdrage worden de tarieven voor het plaatsen van containers op projecten ook verhoogd vanaf dezelfde datum. De uiteindelijke verhoging hangt af van de kostenontwikkeling voor vervoer van containers in 2024.

In 22 jaar gewicht 8818 Boeings gerecycled


Met de oprichting van de Stichting Vlakglas Recycling Nederland (VRN) in 2002 door de voorganger van de Vakgroep GLAS van Bouwend Nederland, is een belangrijke stap gezet richting circulair glas. Sindsdien is er meer dan 1.618.716 ton (gelijk aan het gewicht van 8.818 lege Boeing 747-400's) vlakglasafval ingezameld en gerecycled tot nieuw glas. Dit glas was voornamelijk afkomstig uit woningrenovaties. In 2024 wordt naar verwachting tussen de 75.000 en 80.000 ton vlakglasafval ingezameld.

Meer informatie


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Cor Wittekoek, secretaris Bouwend Nederland, Vakgroep GLAS en directeur VlakglasRecyclingNederland c.wittekoek@bouwendnederland.nl

Cor Wittekoek
Verenigingsmanager Vakgroep GLAS
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 15 juli 2024
Werkgeverssubsidie voor extra begeleiding statushouders op werkvloer

Het ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid (SZW) heeft de subsidieregeling ‘Ondersteuning werkgevers inzet statushouders’ gepubliceerd. Deze subsidieregeling biedt werkgevers een financiële tegemoetkoming voor de extra begeleiding van statushouders op de werkvloer, gericht op het verkleinen van de taal- en cultuurverschillen.

Maandag 15 juli 2024
Cao Vlakglas algemeen verbindend verklaard

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de CAO Vlakglas algemeen verbindend verklaard. Een salarisverhoging en een vierdaagse werkweek zijn de belangrijkste punten uit deze CAO voor de groothandel in vlakglas, het glasbewerkings- en het glazeniersbedrijf.

Donderdag 20 juni 2024
Samenwerkingsverklaring bouwmaterialenakkoord

Om circulair te kunnen bouwen, heb je voldoende en kwalitatief goed circulair materiaal nodig. Dat is er nu nog niet. Daarom gaat een brede groep ketenpartijen samenwerken, onder regie van het ministerie van BZK. Ook Bouwend Nederland is hierbij betrokken. Deze samenwerkingsverklaring moet zomer 2025 leiden tot een bouwmaterialenakkoord. In de glasbranche is Vlakglas Recycling Nederland een goed voorbeeld van wat er mogelijk is.