Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Cao vlakglas algemeen verbindend verklaard

Cao vlakglas algemeen verbindend verklaard

Maandag 15 juli 2024

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de CAO Vlakglas algemeen verbindend verklaard. Een salarisverhoging en een vierdaagse werkweek zijn de belangrijkste punten uit deze CAO voor de groothandel in vlakglas, het glasbewerkings- en het glazeniersbedrijf.

De CAO Vlakglas omvat een salarisverhoging van 6,5 procent per 1 januari 2024. Ook maakt de CAO een vierdaagse werkweek mogelijk (80% werken, 90% salaris en 100% pensioenopbouw). Die mogelijkheid is er voor medewerkers van 61 jaar en ouder die minimaal tien jaar in de glasbranche werkzaam zijn geweest. Ga voor de volledige tekst naar de publicatie in de Staatscourant. Samengevat vind je de hoofdpunten hier.

CAO voor wie?

De werkingssfeer van de CAO Vlakglas is soms lastig uit te leggen. Het ministerie verwoordt het aldus. ‘De CAO geldt voor iedere natuurlijke of rechtspersoon die in een onderneming of een afdeling daarvan zich uitsluitend of in hoofdzaak bezig houdt met:

  • De groothandel in vlakglas, al dan niet in combinatie met het plaatsen van bewerkt en/of onbewerkt vlakglas; en/of
  • De bedrijfsmatige bewerking e/of verwerking van vlakglas (zoals de productie van isolerend dubbelglas, gelaagd glas en voorgespannen / gehard glas), waaronder niet begrepen het plaatsen van vlakglas; en/of
  • Het vervaardigen van glas in metaal (zoals geëtst en gebrandschilderd glas).

De CAO geldt ook voor bedrijven die lid zijn van Bouwend Nederland Vakgroep GLAS en die vallen onder de werkingssfeer van de CAO voor het schilders- afwerkings- en glaszettersbedrijf in Nederland (SAG-CAO), maar die dispensatie hebben van deze SAG-CAO.’

Vierdaagse werkweek

Artikel 20A van de CAO Vlakglas legt de vierdaagse werkweek uit.

  1. De werknemer die vijf dagen (voltijd) werkt en minimaal 10 jaar in de vlakglasbranche heeft gewerkt en maximaal 6 jaar voor zijn AOW-gerechtigde leeftijd is, kan gebruik maken van deze regeling om vier dagen te gaan werken tegen 90% van zijn salaris. Dit om de werknemer te ontzien in aanloop naar zijn AOW-gerechtigde leeftijd.
  2. Bij deelname aan de regeling bouwt de werknemer 100% pensioen op.
  3. Voordat de werknemer de keuze maakt om deel te nemen, kan de werknemer een gesprek bij de werkgever aanvragen. De werknemer die vervolgens van plan is deel te nemen aan de regeling vraagt dat voor 1 november voorafgaande aan het kalenderjaar waarin zijn deelname start bij de werkgever aan. Daarmee kan de werkgever tijdig met de werknemer bekijken hoe invulling gegeven wordt aan de regeling. Als de werknemer in 2024 wil gaan deelnemen, maakt hij dat zo spoedig mogelijk kenbaar bij de werkgever.
  4. De basisuitvoering van de regeling is als volgt:
  • Een jaar heeft 52 weken. Dit betekent dat de werknemer 52 dagen nodig heeft om vier dagen te werken. 26 dagen koopt de werknemer door 10% salaris in te leveren. Vervolgens geldt dat er gemiddeld zes feestdagen zijn waarop de werknemer vrij is. Deze zes dagen gaan van de 26 dagen af en daarmee zijn er nog 20 dagen over die ingevuld dienen te worden. Op grond van de cao heeft de werknemer recht op 25 vakantiedagen (20 wettelijke en 5 bovenwettelijke). Als de werknemer 80% gaat werken dan heeft de werknemer voor hetzelfde aantal weken verlof slechts 20 vakantiedagen nodig. Dit betekent dat de overige 5 dagen ingezet worden voor het realiseren van de vierdaagse werkweek. De resterende 15 (20 minus 5) dagen worden verdeeld over 10 dagen werkgever en werknemer 5 dagen.

Artikel 20A treedt in werking per 1 juli 2024.

Cor Wittekoek
Verenigingsmanager Vakgroep GLAS
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 15 juli 2024
Werkgeverssubsidie voor extra begeleiding statushouders op werkvloer

Het ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid (SZW) heeft de subsidieregeling ‘Ondersteuning werkgevers inzet statushouders’ gepubliceerd. Deze subsidieregeling biedt werkgevers een financiële tegemoetkoming voor de extra begeleiding van statushouders op de werkvloer, gericht op het verkleinen van de taal- en cultuurverschillen.

Maandag 15 juli 2024
Tarieven VRN voor huren van glascontainer voor tijdelijke contracten verhoogd

Per 1 juli 2024 zijn bij Vlakglasrecycling Nederland de tarieven voor het huren van een vlakglascontainer voor nieuwe tijdelijke contracten verhoogd.

Donderdag 20 juni 2024
Samenwerkingsverklaring bouwmaterialenakkoord

Om circulair te kunnen bouwen, heb je voldoende en kwalitatief goed circulair materiaal nodig. Dat is er nu nog niet. Daarom gaat een brede groep ketenpartijen samenwerken, onder regie van het ministerie van BZK. Ook Bouwend Nederland is hierbij betrokken. Deze samenwerkingsverklaring moet zomer 2025 leiden tot een bouwmaterialenakkoord. In de glasbranche is Vlakglas Recycling Nederland een goed voorbeeld van wat er mogelijk is.