1. Home
  2. Nieuws
  3. Studie civiele techniek krijgt meer aandacht met nieuwe campagne

Studie Civiele Techniek krijgt meer aandacht met nieuwe campagne

Maandag 16 oktober 2023

Scholieren kunnen vanaf 16 oktober in de tijdlijn van hun favoriete social media-app de campagne 'Civiele Helden' tegenkomen. In de wervingscampagne voor de studie civiele techniek staan drie scholieren centraal die in hun dagelijks leven (op de fiets of gamend) kennismaken met de wereld van civiele techniek. Steeds minder scholieren kiezen voor deze studie, dus besloten de hogescholen de handen ineen te slaan om het vakgebied beter op de kaart te zetten.

Wat is civiele techniek eigenlijk? Op die vraag hebben jongeren vaak helemaal geen antwoord óf ze hebben geen goed beeld. Dat is terug te zien in een teruglopend aantal aanmeldingen in het hbo. Via video's en het online platform Studeercivieletechniek.nl maken jongeren kennis met de wereld van civiele techniek en ontdekken ze de mogelijkheden binnen de infra, oftewel de grond-, weg- en waterbouw.

Waar kunnen we de campagne nog meer zien?

Naast een online campagne verzorgen de samenwerkende hbo-opleidingen ook voorlichting op het voortgezet onderwijs met lesmateriaal en de video Civiele Helden. De website Studeercivieletechniek.nl bevat voor leraren en leerlingen informatie over het vakgebied en studie-informatie. Voor docenten en bedrijven is er een toolkit beschikbaar om de campagne onder de aandacht te brengen.

 

Niet alleen scholieren zijn de doelgroep voor deze campagne, maar ook hun ouders. Beiden kunnen dus de campagne op TikTok, Instagram, Facebook en YouTube voorbij zien komen. Zo kan het gesprek aan de keukentafel goed gevoerd worden.

Samenwerking

Civiele Helden is een initiatief van het Domein Built Environment (dat is het netwerk hogescholen met opleidingen in het kennisdomein Built Environment). De campagne wordt mede mogelijk gemaakt door onszelf vanuit het meerjarenprogramma Toekomst van Werk. Ook Civilion, KIVI, NL Ingenieurs en de Vereniging van Waterbouwers zijn betrokken.

Vera van Rossem
Adviseur onderwijs & arbeidsmarkt
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 14 april 2025
Landelijke uitrol alternatieve betalingsregeling verloopt voorspoedig

In de infrasector staat gemiddeld 25% van de gerealiseerde omzet open aan vorderingen. De tijd tussen het moment dat de kosten worden gemaakt en de ondernemer deze betaald krijgt, legt een fors beslag op de liquiditeit. En daarmee wordt het ook een rem op investeringen en de snelheid van betalen aan de ketenpartners. De alternatieve betalingsregeling biedt hiervoor een oplossing. Logisch dus dat hier veel animo voor is.

Maandag 7 april 2025
Deelnemers Aanbestedingscongres vóór vergaande versoepeling aanbestedingsvoorschriften

De raadplegingen voor een herziening van de Europese Aanbestedingsrichtlijn zijn begonnen. De Europese Commissie geeft zelf al een schot voor de boeg met haar beleid om de administratieve lasten voor bedrijven en overheden fors te verlagen. Op het Aanbestedingscongres 2025, waar ruim 70 publieke opdrachtgevers en ondernemers bijeen kwamen, klonk duidelijk door dat daar grote behoefte aan is.

Donderdag 3 april 2025
Rijksvastgoedbedrijf kiest voor langjarige samenwerkingen bij onderhoud vastgoed

De krapte op de arbeidsmarkt is groot. Er moet efficiënter worden gewerkt en dat vraagt om een andere samenstelling van opdrachten. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft een nieuw soort contract in voorbereiding: het geïntegreerd instandhoudingscontract (GIC). Al het onderhoud dat in een vastgoedcomplex moet plaatsvinden wordt ondergebracht in een enkel contract bij een enkele marktpartij.