Stichting Beoordeling Integriteit Bouwnijverheid (SBIB) opgeheven
Donderdag 23 december 2021
In 2003 werd de Stichting Beoordeling Integriteit Bouwnijverheid (SBIB) opgericht door BouwNed, één van de rechtsvoorgangers van Bouwend Nederland. De Stichting had tot doel het opstellen, invoeren en toezien op de naleving van een Bedrijfscode, waarmee een integere en transparante manier van zakendoen door bouwbedrijven werd geborgd. Naast de SBIB Bedrijfscode werden er vanuit verschillende organisaties (eigen) regelingen ingesteld met een vergelijkbaar doel. Deze veelheid aan regelingen in de bouw- en infrabranche werkte verwarrend en was niet optimaal toepasbaar. Daarom heeft Bouwend Nederland een alomvattende regeling ingesteld: de Gedragscode. De Gedragscode vervangt de verschillende regelingen in de branche, waaronder die van de SBIB.
Opheffing SBIB
Na een eerste periode, waarin de werking en effectiviteit van de Gedragscode is gemonitord, is nagedacht over de toekomst van de SBIB/de Bedrijfscode. Wat is immers het nut en doel daarvan als de Gedragscode de functie van de Bedrijfscode overneemt? SBIB is in die tijd een ‘slapend bestaan’ gaan leiden. Met de Gedragscode als effectief instrument om het integer zakendoen binnen de bouw- en infrabranche te borgen, heeft het bestuur van Bouwend Nederland ervoor gekozen SBIB op te heffen.
Wat betekent dit voor de deelnemers?
Ben je lid van Bouwend Nederland en neem je deel aan SBIB, dan verandert er eigenlijk niet zoveel. Leden van Bouwend Nederland zijn immers door hun lidmaatschap gebonden aan de Gedragscode. Niet-leden doen er goed aan een eigen regeling (vergelijkbaar met die van de Gedragscode van Bouwend Nederland) te treffen, maar zij kunnen uiteraard ook lid worden van ons. Verder doe je er goed aan eventuele verwijzingen op je website of andere uitingen die betrekking hebben op de SBIB en de Bedrijfscode te verwijderen.
Voor meer informatie
Mocht je nog vragen hebben, stel ze dan gerust via: a.duijverman@bouwendnederland.nl.
Gerelateerd nieuws
In de infrasector staat gemiddeld 25% van de gerealiseerde omzet open aan vorderingen. De tijd tussen het moment dat de kosten worden gemaakt en de ondernemer deze betaald krijgt, legt een fors beslag op de liquiditeit. En daarmee wordt het ook een rem op investeringen en de snelheid van betalen aan de ketenpartners. De alternatieve betalingsregeling biedt hiervoor een oplossing. Logisch dus dat hier veel animo voor is.
De raadplegingen voor een herziening van de Europese Aanbestedingsrichtlijn zijn begonnen. De Europese Commissie geeft zelf al een schot voor de boeg met haar beleid om de administratieve lasten voor bedrijven en overheden fors te verlagen. Op het Aanbestedingscongres 2025, waar ruim 70 publieke opdrachtgevers en ondernemers bijeen kwamen, klonk duidelijk door dat daar grote behoefte aan is.
De krapte op de arbeidsmarkt is groot. Er moet efficiënter worden gewerkt en dat vraagt om een andere samenstelling van opdrachten. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft een nieuw soort contract in voorbereiding: het geïntegreerd instandhoudingscontract (GIC). Al het onderhoud dat in een vastgoedcomplex moet plaatsvinden wordt ondergebracht in een enkel contract bij een enkele marktpartij.