Special lonen en arbeidsvoorwaarden Bouw & Infra 2024 nu beschikbaar
Vrijdag 19 januari 2024
We hebben opnieuw én exclusief voor leden de 'Special lonen en arbeidsvoorwaarden Bouw & Infra' uitgebracht. Ook dit jaar is het een magazine vol met actuele informatie die onze leden ondersteunt bij de bedrijfsvoering.
Naast de gebruikelijke informatie over lonen, loonkosten, loonverwerking, premies en belastingen lees je in deze editie meer over de belangrijkste aandachtspunten, wijzigingen en artikelen in de cao Bouw & Infra 2024, de bedrijfstakeigen regelingen en de pensioenregelingen in onze sector. Tot slot is er een hoofdstuk gewijd aan alle verlofvormen waar bouw- & infrabedrijven mee te maken hebben. Leden ontvangen het magazine vanaf 30 januari per post, maar je kunt de special lonen en arbeidsvoorwaarden 2024 nu al downloaden (alleen leden).
Extra exemplaar
Wil je één of meer extra gedrukte exemplaren bestellen? Dat kan voor €15 per exemplaar (exclusief verzendkosten). Stuur dan een mail naar Gerard Werkhoven.
Meld je aan voor een training
In februari organiseren wij een training 'Special lonen en arbeidsvoorwaarden Bouw & Infra 2024 in de praktijk'. Meld je direct aan voor deze training op 27 februari in Zwolle.
Gerelateerd nieuws
In de infrasector staat gemiddeld 25% van de gerealiseerde omzet open aan vorderingen. De tijd tussen het moment dat de kosten worden gemaakt en de ondernemer deze betaald krijgt, legt een fors beslag op de liquiditeit. En daarmee wordt het ook een rem op investeringen en de snelheid van betalen aan de ketenpartners. De alternatieve betalingsregeling biedt hiervoor een oplossing. Logisch dus dat hier veel animo voor is.
De raadplegingen voor een herziening van de Europese Aanbestedingsrichtlijn zijn begonnen. De Europese Commissie geeft zelf al een schot voor de boeg met haar beleid om de administratieve lasten voor bedrijven en overheden fors te verlagen. Op het Aanbestedingscongres 2025, waar ruim 70 publieke opdrachtgevers en ondernemers bijeen kwamen, klonk duidelijk door dat daar grote behoefte aan is.
De krapte op de arbeidsmarkt is groot. Er moet efficiënter worden gewerkt en dat vraagt om een andere samenstelling van opdrachten. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft een nieuw soort contract in voorbereiding: het geïntegreerd instandhoudingscontract (GIC). Al het onderhoud dat in een vastgoedcomplex moet plaatsvinden wordt ondergebracht in een enkel contract bij een enkele marktpartij.