RWU-index 1991 stopt per 1 januari 2025
Woensdag 1 mei 2024
Voor het verrekenen van prijswijzigingen tijdens de uitvoering van een project is in 1991 de Risicoregeling Woning- en Utiliteitsbouw 1991 (RWU 1991) opgesteld. De Commissie Risicoregeling Woning- en Utiliteitsbouw heeft besloten om per 2025 te stoppen met de RWU-index 1991.
Aan deze keuze ging de afgelopen anderhalf jaar uitgebreid onderzoek vooraf. Anno 2023 zijn er meerdere indices beschikbaar die beter aansluiten op de praktijk. Mede daarom worden andere indices zoals die van BDB, MBK en het CBS gebruikt.
Vergelijking RWU 1991 en CBS
Via onderstaande link zie je een tabel met een vergelijking van de RWU-index 1991 met de CBS Inputprijsindex bouwkosten woningbouw (loon en materiaal) om aan te tonen dat er weinig verschil is.
Geleidelijke uitfasering als overgangsperiode
Het komende jaar kunnen bedrijven en opdrachtgevers die RWU 1991 gebruiken zich oriënteren op een alternatief. Mocht je hulp nodig hebben, zoek dan contact met onze afdeling Advies of 079-3252250. Voor meer informatie over de Commissie Risicoregeling Woning- en Utiliteitsbouw en de RWU 1991 klik je hier.
Gerelateerd nieuws
Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) onderzoekt twee keer per jaar de stand van de conjunctuur in de bouw. De resultaten over de tweede helft van 2024 zijn gemengd, maar overwegend positief.
Voorzitter Arno Visser besprak afgelopen zondag het woningtekort bij WNL Op Zondag met Kamerlid Merlien Welzijn van NSC. Hij benadrukte dat niet het gebrek aan wetgeving ertoe heeft geleidt dat het woningtekort de 400.000 is gepasseerd, maar het gebrek aan afgegeven vergunningen. Op minister Keijzers voorgenomen Woontop moeten afdwingbare afspraken worden gemaakt die ervoor zorgen dat er jaarlijks 100.000 bouwvergunningen worden afgegeven. Kamerlid Welzijn kon zich vinden in deze oproep.
Om aan de grote vraag naar woningen te voldoen moeten er in de komende jaren honderdduizenden woningen bij worden gebouwd. Daarmee staan gemeenten en provincies voor een enorme opgave. In Breda werkten de gemeente en bouwpartners Maas-Jacobs Groep en Nederlandse Bouw Unie (NBU) intensief samen tijdens de voorbereidingen van Blossem. In 100 dagen stelden zij samen een gebiedsperspectief op, na nog eens 6 maanden lag er een ontwikkelvisie voor 615 nieuwe woningen.