Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit half jaar uitgesteld

Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit half jaar uitgesteld

Maandag 6 november 2023

Heeft jouw organisatie 100 of meer werknemers? Dan ben je vanaf 1 juli 2024 verplicht te rapporteren over het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van je medewerkers. Dit is de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM). Deze regeling zou per 1 januari 2024 ingaan, maar is nu een half jaar opgeschort.

Handreiking beschikbaar

Welke gegevens je nodig hebt, staat in de handreiking 'Gegevensverzameling werkgebonden personenmobiliteit'. In die handreiking staan ook tips hoe je de gegevens verzamelt. Je hebt bijvoorbeeld deze gegevens nodig:

  • Het totaal aantal kilometers dat jouw werknemers in een kalenderjaar hebben afgelegd voor zakelijk en woon-werkverkeer.
  • Jaartotaal aan kilometers verdeeld in soort vervoermiddel en brandstoftype.

Wanneer geldt de verplichting voor jou?

Deze rapportageverplichting geldt bij 100 medewerkers of meer. Het gaat om het aantal werknemers dat ten minste 20 uur per maand in dienst is op 1 januari van het rapportagejaar. Detacheringen tellen in beginsel niet mee, tenzij er een arbeidsovereenkomst is afgesloten. Vrijwilligers tellen niet mee.  

Waarom rapporteren?

Nederland heeft afgesproken de CO2-uitstoot te verminderen. De CO2-uitstoot van zakelijk verkeer en woon-werkverkeer van werknemers hoort daar ook bij. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil daarom bekijken hoeveel CO2 het zakelijk verkeer en het woon-werkverkeer van werknemers uitstoot. Op dit moment zorgen zakelijk verkeer en woon-werkverkeer samen naar schatting voor meer dan 50% van de gereden kilometers in Nederland.

De eerste paar jaar wil de overheid vooral data verzamelen. Naar verwachting zal op basis van de verzamelde data voor 2026 een CO2 plafond worden ingesteld voor werkgerelateerde kilometers. 

Overgangsregime vanwege uitstel naar 1 juli

Hoewel de datum van het verplichte rapporteren verschoven is naar 1 juli 2024, mag je er als werkgever voor kiezen om wél al op 1 januari 2024 met de rapportage te beginnen. Voor werkgevers die per 1 juli gaan registreren, geldt dat de halfjaarlijkse uitkomst van 2024 geëxtrapoleerd wordt naar het hele jaar.

Willemijn Visscher
Coördinator meerjarenprogramma's
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 17 juni 2024
Terugkijken: webinar over werkgebonden personenmobiliteit informeert leden

Senior Adviseur Duurzame Mobiliteit, Maarten van Leeuwen van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), heeft tijdens een interactief webinar tekst en uitleg gegeven over de nieuwe regeling 'Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM)'.

Donderdag 13 juni 2024
Let op: Beperkte leveringsgarantie 2024 voor Renault Bedrijfswagens

Het aantal bestelde Renault bedrijfswagens door leden is dit jaar explosief gestegen. Vanuit de markt ziet Renault ook een grote vraag naar brandstof bedrijfswagens. Dit verhoogt de druk in de logistieke keten, van dealernetwerk tot ombouwers.

Vrijdag 31 mei 2024
In Breda kan het: in 100 dagen samen een gebiedsvisie opstellen

Om aan de grote vraag naar woningen te voldoen moeten er in de komende jaren honderdduizenden woningen bij worden gebouwd. Daarmee staan gemeenten en provincies voor een enorme opgave. In Breda werkten de gemeente en bouwpartners Maas-Jacobs Groep en Nederlandse Bouw Unie (NBU) intensief samen tijdens de voorbereidingen van Blossem. In 100 dagen stelden zij samen een gebiedsperspectief op, na nog eens 6 maanden lag er een ontwikkelvisie voor 615 nieuwe woningen.