Per 1 oktober melden afwijkende situatie alleen mogelijk via viewer
Woensdag 27 september 2023
Vanaf 1 oktober 2023 is het terugmelden van een afwijkende situatie alleen nog maar mogelijk via een KLIC-viewer. Het webformulier op de Kadasterwebsite is vanaf die datum niet meer beschikbaar. Daarnaast is er een ander proces afgesproken wanneer een net niet is gevonden, terwijl deze wel op de verstrekte KLIC-levering staat. Deze twee wijzigingen zijn besloten in het KLIC Gebruikers Overleg (KGO), waar de hele graafketen is vertegenwoordigd. Lees verder voor meer informatie.
Soms ligt een kabel of leiding niet op de plek waar deze volgens de liggingsinformatie, KLIC melding, zou moeten liggen. Of vindt je een netwerk dat niet staat vermeld in de beschikbare informatie. Bij het lokaliseren in de voorbereidingsfase en tijdens de uitvoering kan dit worden geconstateerd. Dit zijn afwijkende situaties. Volgens de Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken (Wibon) moet de grondroerder afwijkende situaties aan het Kadaster melden.
Wanneer melden van een afwijkende situatie
Je meldt een afwijkende situatie of afwijkende ligging bij het Kadaster, vanaf 1 oktober 2023 via een KLIC-viewer, als:
- De daadwerkelijke ligging meer dan 1 meter horizontaal afwijkt van de theoretische ligging. De Wibon verplicht op basis van artikel 19, om deze zogenaamde afwijkende ligging direct te melden bij het Kadaster;
- Je een net aantreft dat niet vermeld staat op de van het Kadaster ontvangen gebiedsinformatie. De Wibon verplicht op basis van artikel 20, om deze afwijkende situatie direct te melden bij het Kadaster.
- Het gaat altijd om een verschil tussen de gegevens van de geleverde KLIC-melding en de daadwerkelijke situatie in de grond. Een melding afwijkende situatie is dus altijd gerelateerd aan een KLIC-melding. Bij het terugmelden van een afwijkende situatie via een viewer blijft het mogelijk bijlages toe te voegen.
Wat te doen bij een niet gevonden net
Wanneer je een net niet vindt in het zoekgebied, terwijl deze wel op de verstrekte KLIC-levering staat, volg dan de volgende stappen volgens CROW500 kennisdeel 3, Lokaliseren van kabels en leidingen:
- Zoek verder tot 1 meter aan weerszijden van de theoretische ligging, ook wanneer daarmee de grens buiten het zoekgebied van de grondroering komt, of;
- Neem contact op met de netbeheerder. De netbeheerder komt met een passende oplossing om de grondroering uit te kunnen voeren. Het kan nodig zijn dat de netbeheerder de kabel of leiding lokaliseert, of;
- Werk net als in een risicogebied zoals omschreven in de CROW500.
Het is erg belangrijk om als graafketen extra inspanning te leveren wanneer een kabel of leiding niet direct wordt gevonden binnen het zoekgebied. In dat geval is het verstandig om actief verder te zoeken. Het kan namelijk zijn dat de kabel of leiding buiten het zoekgebied ligt, mogelijk op een grotere diepte. Betrek de netbeheerder bij deze zoekactie. De netbeheerder kan extra informatie verstrekken en ondersteuning bieden. Als ook deze stappen geen resultaat opleveren, moet je werken volgens de voorschriften voor het graven in het zogenaamde risicogebied.
Het is niet wettelijk verplicht om een niet gevonden net te melden bij het Kadaster.
Ledenvoordeel
GOconnectIT is één van de ledenvoordelen waarvan je gebruik kunt maken als lid van Bouwend Nederland. Met de toegankelijke KLIC-oplossingen van GOconnectIT heb je de tools bij de hand om KLIC-meldingen aan te vragen en nu ook een afwijkende situatie makkelijker terug te melden. Om de verplichte melding van een afwijkende situatie makkelijker te maken, heeft GOconnectIT de Klic Altijd en Overal Service uitgebreid met extra functionaliteit. Met de Klic-App kunnen gebruikers in het veld snel en eenvoudig een afwijkende situatie registreren. Op kantoor is de melding meteen beschikbaar in Klic-Beheer, waardoor je het direct kunt bewerken en doorzetten naar het Kadaster. Zo voldoe je moeiteloos aan de wet WIBON, werk je conform de CROW500 en heb je de afwijkende situatie juist afgehandeld. Benieuwd wat GOconnectIT voor je kunnen betekenen? Bekijk het ledenvoordeel!
Voor meer informatie kijk op de website van het Kadaster: Melden afwijkende situatie - Kadaster.nl zakelijk en Rijksinspectie Digitale Infrastructuur: Melden afwijkende situatie/ligging | Publicatie | Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI).
Bij vragen over het voorkomen van graafschades, neem contact op met Yvonne de Rijck.
Gerelateerd nieuws
In de infrasector staat gemiddeld 25% van de gerealiseerde omzet open aan vorderingen. De tijd tussen het moment dat de kosten worden gemaakt en de ondernemer deze betaald krijgt, legt een fors beslag op de liquiditeit. En daarmee wordt het ook een rem op investeringen en de snelheid van betalen aan de ketenpartners. De alternatieve betalingsregeling biedt hiervoor een oplossing. Logisch dus dat hier veel animo voor is.
De raadplegingen voor een herziening van de Europese Aanbestedingsrichtlijn zijn begonnen. De Europese Commissie geeft zelf al een schot voor de boeg met haar beleid om de administratieve lasten voor bedrijven en overheden fors te verlagen. Op het Aanbestedingscongres 2025, waar ruim 70 publieke opdrachtgevers en ondernemers bijeen kwamen, klonk duidelijk door dat daar grote behoefte aan is.
De krapte op de arbeidsmarkt is groot. Er moet efficiënter worden gewerkt en dat vraagt om een andere samenstelling van opdrachten. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft een nieuw soort contract in voorbereiding: het geïntegreerd instandhoudingscontract (GIC). Al het onderhoud dat in een vastgoedcomplex moet plaatsvinden wordt ondergebracht in een enkel contract bij een enkele marktpartij.