In een baanbrekend project, geleid door de Hogeschool van Amsterdam en in samenwerking met Vakgroep GLAS en marktpartijen, is twee jaar lang intensief onderzoek gedaan naar de innovatieve hergebruiksmogelijkheden van isolatieglas. Tijdens deze netwerkbijeenkomst werden de veelbelovende resultaten van dit onderzoek gepresenteerd en deelden de praktijkpartners hun ervaring met hergebruik van vlakglas.
Van recycling naar hergebruik
Een belangrijk kenmerk van dit initiatief is de rol van de Vakgroep GLAS en Vlakglas Recycling Nederland, die al meer dan 20 jaar een voortrekkersrol spelen met hun succesvolle EPR-systeem. Dit is een uniek systeem in de wereld. Jaarlijks wordt er ruim 85.000 ton vlakglasafval ingezameld en gerecycled. Met het project van Circulair Glas, zetten we nu de volgende grote stap: van recycling naar hergebruik.
In dit project werken de Hogeschool van Amsterdam en Bouwend Nederland Vakgroep GLAS samen met de leden GSF Glasgroep BV, Glasindustrie Ben Evers, La Paloma Glasindustie, Hermans Groep en Jargo Glas B.V., wat een significante mijlpaal markeert in onze voortdurende inspanningen om duurzame innovaties in de glasindustrie te bevorderen.
Gerelateerd nieuws
Nederland is het enige land in de wereld met een zeer succesvol systeem van inzameling en recycling van vlakglasafval. Dit wordt uitgevoerd door Vlakglas Recycling Nederland (VRN). Sinds de oprichting is al meer dan 1.610.500.000 kilogram vlakglasafval ingezameld. Nu is het tijd om de volgende stap naar circulair glas te zetten.
Door teruglopende inkomsten en stijgende kosten heeft het bestuur van de Vakgroep GLAS van Bouwend Nederland besloten de recyclingbijdrage op isolatieglas per 1 januari 2025 te verhogen naar € 0,40 per m2 isolatieglas. Deze verhoging is noodzakelijk door de stijgende kosten van glasinzameling en de afgenomen inkomsten door minder nieuwbouwprojecten sinds 2023. Door het doorvoeren van deze maatregel kan isolatieglas duurzaam en efficiënt gerecycled blijven worden.
Het ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid (SZW) heeft de subsidieregeling ‘Ondersteuning werkgevers inzet statushouders’ gepubliceerd. Deze subsidieregeling biedt werkgevers een financiële tegemoetkoming voor de extra begeleiding van statushouders op de werkvloer, gericht op het verkleinen van de taal- en cultuurverschillen.